جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

امید به زندگی به طور غم انگیزی افزایش یافته است


امید به زندگی به طور غم انگیزی افزایش یافته است

امید به زندگی به طور غم انگیزی در سراسر دنیا افزایش یافته است این خبر چندی پیش در نشریه گاردین به چاپ رسید و نظر خیلی ها را به خود جلب کرد همه پیش خودشان فکر می کردند افزایش امید به زندگی که خبر خوبی است, پس چرا باید آن را غم انگیز و ناراحت کننده دانست

امید به زندگی به طور غم‌انگیزی در سراسر دنیا افزایش یافته است! این خبر چندی پیش در نشریه گاردین به چاپ رسید و نظر خیلی‌ها را به خود جلب کرد. همه پیش خودشان فکر می‌کردند افزایش امید به زندگی که خبر خوبی است، پس چرا باید آن را غم‌انگیز و ناراحت‌کننده دانست؟...

محققان می‌گویند که امید به زندگی در مردان حدود ۱۱ سال و در زنان هم حدود ۱۲ سال نسبت به ۴۰ سال گذشته افزایش پیدا کرده است. آنها معتقدند که متاسفانه این روند افزایش طول عمر، ما را متحمل پذیرش بسیاری از بیماری‌های جسمی و روانی کرده است. یعنی با اینکه انسان امروزی نسبت به انسان ۴ دهه قبل، حدود ۱۲-۱۰ سالی بیشتر زندگی می‌کند، اما این طول عمرش مستلزم پرداخت هزینه‌های جسمی و روانی برای کنار آمدن با بیماری‌های گوناگون است.

نتیجه یک پروژه‌ تحقیقاتی جهانی که در همین زمینه روی ۵۰۰ نفر از مردم دنیا صورت گرفت، نشان می‌دهد از سال ۱۹۷۰ تا به حال، سرعت مرگ‌ومیر به دلیل ابتلا به بیماری‌های عفونی و سوءتغذیه در سراشیبی تندی قرار گرفته است و وحشتناک‌تر اینکه کودکان سهم چشمگیری در مرگ‌ومیر به دلایلی که عنوان شد، دارند.

در حال حاضر بیشترین مرگ‌ومیرهای دنیا به دلیل ابتلا به بیماری‌ها و به‌خصوص سکته قلبی است. بر اساس پژوهش‌های صورت گرفته،‌ تخمین زده می‌شود که حدود ۹/۱۲ میلیون نفر از مردم دنیا در سال ۲۰۱۰ بر اثر بیماری و سکته قلبی جان خود را از دست داده‌اند؛ یعنی حدود یک‌چهارم از کل مرگ‌ومیرهای دنیا در همان سال.

به نظر می‌رسد که این روزها، فشارخون بالا هم با گرفتن جان ۴/۹ میلیون نفر از مردم، یکی دیگر از دلایل شایع مرگ‌ومیر در سراسر دنیا محسوب می‌شود. استعمال سیگار و مشروبات الکلی هم به ترتیب سالانه حدود ۳/۶ و ۵ میلیون نفر قربانی می‌گیرد. بد نیست این را هم بدانید که نداشتن فعالیت‌های فیزیکی منظم و مصرف‌نکردن میوه و سبزی‌های تازه در کنار مصرف غذاهای سرشار از نمک و سدیم باعث مرگ حدود ۵/۱۲ میلیون نفر از مردم دنیا در این سال‌ها شده است.

بنابراین اگرچه طول عمر ما نسبت به دهه‌های گذشته افزایش پیدا کرده است، اما این افزایش عمر الزاما به معنای لذت بردن بیشتر از زندگی همراه سلامت نیست. افزایش امید به زندگی در مردان از سال ۱۹۹۰ تاکنون حدود ۷/۴ و در زنان هم حدود ۱/۵ سال بوده است. این در حالی است که تنها ۹/۳ و ۴ سال از این سال‌های اضافی به ترتیب برای آقایان و خانم‌ها، سال‌هایی همراه با زندگی سالم و بدون بیماری بوده‌اند. متاسفانه انسان امروزی با سیل عظیمی از بیماری‌ها و ناتوانی‌های جسمی و روانی دست به گریبان‌ شده و عمرش را با مصرف داروهای جدیدتر و پیشرفته‌تر طولانی‌تر می‌کند و این یعنی افزایش کمیت زندگی بدون بالا رفتن کیفیت آن.

زنان ژاپن، سنگاپور، کره‌ جنوبی و اسپانیا جزو سلامت‌ترین زنان دنیا هستند و امید به زندگی در آنها بیش از ۷۰ سال است. این در حالی است که تقریبا به جز افغانستان، اردن و مالی در هیچ کشور دیگری امید به زندگی در مردان بیشتر از زنان نیست. جالب است بدانید که بیشترین امید به زندگی با میانگین عمر ۸۶ سال سن، در زنان ژاپنی و بیشترین امید به زندگی با میانگین ۸۰ سال سن هم در مردان ایسلندی وجود دارد.

ترجمه: ندا احمدلو

منبع: Guardian