دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
قرن ِ فرا آتلانتیک
شرایط اقتصادی ایالات متحده در حال بهبود است؛ اروپا درحال تثبیت ؛ در عین حال، هر دو در حال نزدیکتر شدن به هم هستند. این موضوع پیام عمده نشست اخیر کنفرانس سالانه امنیتی مونیخ بود.همایش مقتدرانه وزیران دفاع، وزیران خارجه، مقامهای ارشد نظامی، نمایندگان پارلمانی، روزنامهنگاران و کارشناسان امنیت ملی.
شرکتکنندگان در این کنفرانس عمدتا اهل اروپا و ایالات متحده هستند. به طور حتم، این کنفرانس سالانه که برگزاری آن از سال ۱۹۶۳ آغاز شد، کلا روی اعضای ناتو متمرکز شده بود. با این حال، امسال مقامهای ارشد دولتی برزیل، چین، هند، نیجریه، سنگاپور، قطر و عربستان سعودی نیز به این کنفرانس پیوستند.
جان مک کین سناتور آمریکا و کاندیدای ریاست جمهوری این کشور در سال ۲۰۰۸ همواره ریاست یک هیات نمایندگی بزرگ را در کنفرانس مونیخ بر عهده دارد. دولت ایالات متحده همچنین معمولا وزیر دفاع یا وزیر خارجه را برای ایراد یک سخنرانی تشریفاتی با هدف قوت قلب دادن به اروپاییها نسبت به استحکام پیمان آتلانتیک اعزام میکند. امسال اما جوبایدن معاون رییسجمهور این سخنرانی تشریفاتی را انجام داد.
در کنفرانس امسال میزگردی درباره موضوعی غیرمعمول نیز برگزار شد. «ثروت بادآورده نفت و گاز آمریکا: تغییر ژئوپلتیک انرژی.» کارلوس پاسکال سفیر ویژه ایالات متحده و هماهنگکننده امور انرژی بینالمللی این کشور افزایش ۲۵ درصدی تولید گاز طبیعی را «انقلاب انرژی ایالات متحده» توصیف میکند. افزایشی که احتمالا قیمتهای گاز ایالات متحده را کاهش میدهد و موجب تولید نفت کافی و کاهش واردات نفت از ۶۰ درصد به ۴۰ درصد مصرف میشود.
پاسکال پیشبینی کرد که ایالات متحده خواهد توانست همه نیازهای انرژی خود را تا سال ۲۰۳۰ از داخل کشور تامین کند. آژانس اطلاعات آلمان به تازگی تحقیق محرمانهای را انجام داده است که این احتمال را که ایالات متحده بتواند تا سال ۲۰۲۰ به صادرکننده نفتوگاز تبدیل شود،افزایش میدهد. این در حالی است که آمریکا در حال حاضر به عنوان بزرگترین واردکننده انرژی جهان شناخته میشود. احتمالا از سال ۲۰۲۰ افتخار بزرگترین واردکننده انرژی احتمالا به چین منتقل خواهد شد که به شدت به نفت خاورمیانه وابسته میشود.نسبت بالای استفاده از گاز به عنوان پاداشی مضاعف آلودگیهای کربنی ایالات متحده را به سطوح سال ۱۹۹۲ کاهش داده است.
احساس سرنوشت خوب ایالات متحده- عبارتی که به ندرت در جهان امروز شنیده میشود- با توضیح پاسکال درباره اینکه قیمتهای پایینتر انرژی چگونه به نفع بخش تولید ایالات متحده، اثر مثبت گستردهای روی رقابتپذیری اقتصاد آمریکا دارد، افزایش یافته است.در نتیجه،ذخایر انرژی این کشور نیز به مرکز جذب ِ سرمایهگذاریها تبدیل شده است. فیلیپ روسلر، وزیر اقتصاد و تکنولوژی آلمان گفته است که بسیاری از شرکتهای آلمانی هم اینک به دلیل قیمتهای پایین انرژی در حال استقرار دوباره در ایالات متحده هستند.
هیات مشاوران از افزایش اهمیت گاز طبیعی مایع گزارش میدهند که ابعاد ژئوپلتیکی بزرگ دارد. به طور خلاصه، اگر گاز به شکل مایع صادر شود، قابل تعویض است.به عبارت دیگر، اگر روسیه بنا به دلایل سیاسی جریان گاز به اوکراین را محدود کند، سایر کشورهای اروپا از محل سایر منابع، گاز خواهند داشت؛ در واقع منابع دیگر میتوانند گاز خود را به اوکراین بفروشند و آن را از طریق دریای بالتیک صادر کنند.
جورما اُلیلا،رییس شرکتRoyal Dutch Shell نقشه جهانی رسوبات نفت و گاز رُسی را توضیح میدهد.اکراین خود به تنهایی دارای سومین ذخایر بزرگ اروپا است. لهستان، فرانسه، چین،اندونزی، استرالیا، آفریقای جنوبی، آرژانتین و مکزیک نیز در زمره سایر کشورهای دارنده رسوبات نفت و گاز رُسی به شمار میروند.
همه این دادهها توجه «آنتونیو دی آگیوار پتریوتا» وزیر خارجه برزیل را جلب کرده است. در میزگردی با نام «برآمدن قدرتها و حاکمیت جهانی» پتریوتا با اشاره به بحث انرژی اظهار کرد که قدرتهای در حال ظهور باید به یاد داشته باشند که «قدرتهای تثبیت شده، قدرتهای فرونشسته نیستند.»
در طرف اروپا نیز افق روشنتر به نظر میرسید. در میزگرد افتتاحیه درباره «بحران یورو و آینده اتحادیه اروپا» خوش بینی محتاطانه غالب شد.هیچ کس فکر نکرد که مشکلات اتحادیه اروپا رفع میشوند، حتی هیچ کس فکر نکرد که منطقه یورو در حال فروپاشیدن است. همزمان، «ولفگانگ شویبله» وزیر دارایی آلمان روشن کرد که آلمان به بازبینی مشکلات منطقه یورو رای میدهد. در این میان، حتی یک اقتصاددان برجسته که اغلب فروپاشی منطقه یورو را پیشبینی کرده است، از این کار عدول کرد.
جدا از گزارشهای مرتبط با صعود دوباره آمریکا (با وجود پریشانیهای مالی) و تثبیت اروپا (بر خلاف مشکل ارز مشترک) جوبایدن در این کنفرانس طی سخنانی از اطمینان بخشی زبانی که معمولا سیاستگذاران
ایالات متحده در پایتختهای اروپایی ارائه میکنند، فراتر رفت. بایدن به حضار گفت که او و باراک اوباما رییس جمهور آمریکا معتقدند که «اروپا اساس تعاملات ما با سایر بخشهای جهان است» و «کاتالیزوری برای همکاریهای جهانی ما است»
بایدن خاطرنشان کرد که «اروپا بزرگترین شریک تجاری آمریکا است» او همچنین آمارهایی که نشاندهنده تمرکز حکومت اوباما روی آسیا است و اغلب فراموش میشوند، را یاد آوری کرد: بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار در تجارت سالانه که میلیونها فرصت شغلی را در قاره آسیا و در آمریکا ایجاد و حفظ میکند در همین حال، بایدن فراتر رفت و پیشنهاد یک «توافقنامه جامع سرمایهگذاری و تجارت فراآتلانتیک» را مطرح کرد؛ یک هفته بعد، باراک اوباما در سخنرانی سالانه خود راهاندازی مذاکراتی برای چنین توافقنامهای را اعلام کرد.
بایدن همچنین اعلام کرد که «اروپا شریک دائمی آمریکا باقی خواهد ماند. و اگر شما برخی گستاخیها را ببخشید، من معتقدم ما شریک دائمی شما باقی خواهیم ماند.» این عبارات قوی حاکی از حساسیتی تازه در واشنگتن است.همان طور که هیلاری کلینتون وزیر خارجه پیشین آمریکا در یکی از آخرین سخنرانیهای سیاست خارجی خود اعلام کرد، ایالات متحده نه تنها برای چرخش از اروپا به سوی آسیا برنامهریزی نمیکند، بلکه برای چرخش همگام با اروپا به سوی آسیا تلاش میکند.
داراییهای غرب با کندی و در عین حال با قدرت در حال افزایش است. اروپا و آمریکا با هم بیش از ۵۰ درصد از تولید ناخالص جهان را شکل میدهند، بزرگترین نیروی نظامی جهان را دارند و نسبت درحال رشدی از ذخایر انرژی جهان را کنترل میکنند. آنها همچنین ظرفیت دیپلماتیک مستحکمی دارند و جامعه صلحآمیز کشورهای دموکراتیک را نمایندگی میکنند.
تصور کنید که این جامعه تا سواحل شرقی آمریکای لاتین و سواحل غربی آفریقا گسترش یابد.با وجود این همه نشانه، قرن، قرن آتلانتیک خواهد بود.
نویسنده: آنماری اسلاتر
مترجم: مجید اعزازی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست