پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا

خبرنگاری عشق واسترس توام


خبرنگاری عشق واسترس توام

بیشتر اهالی قلم این مفهموم رو به خوبی دکر می کنند که خبرنگاری شغلی است که اگر آسان گرفته شود به زودی باید با آن خداحافظی کرد

به راستی شاید نشود به درستی همه ابعاد شغل خبرنگاری را توصیف کرد اما به تعبیری خبرنگار پیغام رسان میام مردم و مسئولان است و به روایتی خبرنگار کاشف حقایق است و نقش روشنگری را دارد اما روایت خبرنگاری هر چه باشد نباید احساسات و علایق و سلایق به وظیفه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به جامعه راه پیدا کند.

اما خبرنگاری تعریفی به وسعت تعداد افراد فعال در حوزه خبرو تولیدات دیگرنظیر گزارش را در بر می گیرد به عبارتی شایدهر خبرنگاری برای خود تعریفی ویژه از شغلش داشته باشد.

اما اصل دیگر خبرنگاری به روز بودن است خبرنگار همواره به روز می شود که البته این به روز شدن یکی شامل دانش عمومی و اطلاعات کلی از جامعه می شود و دیگری شامل حوزه های تخصصی فعالیت خبرنگارو این خبرنگار است که اگر عاشق کشور و مردم و کارش نباشد نمی تواند که هر روز برود و بنویسد و بنویسدو بنویسد...

اما استرس این سوال اول خیلی از افرادی است که با خبرنگاری برای اولین بار از نزدیک آشنامی شوند اینکه آیا سرعت کار و استرس حاکم بر به روز بودن و اطلاع رسانی به موقعو حتی گاه مطلع شدن از حادثه و جریانی زودهنگام تر از مردم عادی آزاد دهنده نیست؟با وجود آنکه تعاریف متفاوت است امااسترس نیز دیگر در کنار علاقه به کار وجود دارد و شاید در جریان کار خبرکمرنگ تر به چشم بیاید شاید هم در سلامت خبرنگاران رخ نمون کند و در سال و ماه فعالیت خبرنگاری گم شود.

اگر به شغل خبرنگاری به دیدی واقعی نگاه شود این کار پر تحرک و متنوع آنچنان سلامت افراد تهدید می کند که شاید نشود تصور کرد .شغلی که ساعت کاری ندارد و گاه از ۶صبح آفیش برنامه هستی تا ۲۲شب و این تازه قسمتی از کار خبر است .

بیمه ای که اگر باشد حداقل های خدمات در مانی را داردو دستمزدی که حداقل حقوق است دستمزد سالهای زحمت خبرنگار است .

استرس ، در آمد اندک و مخاطرات شغلی و حتی نبود امنیت شغلی موجب نمی شود تا ذره ای و لحظه ای از عشق به خبرنگاری کاسته شود که اگر اینچنین شود توتنها میهمان فصلی از روزگاران خبر خواهی بود.اما من وتو و همه خبرنگاران که درجایی برای سرافرازی کشور قلم می زنیم همواره چشم انتظاریم تا حمایتی ازما صورت گیرد...خبرنگار کسی است که با اتکا به ذوق و استعداد شخصی، پس از گذارنیدن دورهٔ آموزش تخصصی و همچنین با توجه به مسئولیت اجتماعی که این پیشه بر گردن او می‌گذارد، وظیفه بدست‌آوردن، آماده‌کردن، گردآوری و سامان‌دادن اخبار و انتقال آنها را با وسایل ارتباط جمعی (مطبوعات،رادیو ،تلویزیون و خبرگزاری) به مخاطبان بر گردن دارد.

برپایهٔ اعلامیه سازمان یونسکو خبرنگاران باید کوشش کنند تا اخباری که در اختیار عموم می‌گذارند درست، دقیق و معتبر باشد و در درستی اخباری که به دست می‌آورند، پژوهش و اندیشه کنند. خبرنگاران نباید حقیقتی را عمداً تحریف یا خراب کنند و نیز هیچ گونه مطلبی را نباید از دید مردم پنهان نگهدارند.

●ویژگی‌های یک خبرنگار

خبرنگار باید رسانه‌ای را که در آن کار می‌کند، بشناسد. از ظرفیت و کارایی آن آگاه باشد. ماهیت رسانه و توان خبررسانی آن باید برای او روشن باشد. اگر از خبرنگاری بپرسند خبری را که تهیه کرده‌ای برای چه رسانه‌ای است؟ (رادیو، تلویزیون، یا مطبوعات) باید پاسخ دقیق او منطبق باشد با شناختی که از هر کدام از رسانه‌ها دارد. هر چه شناخت خبرنگار از رسانه‌ای که در آن کار می‌کند بیشتر باشد، دقیق تر عمل خواهد کرد. نگاه بی اعتنا و بیان سرد و مصنوعی برخی از خبرنگاران و در نتیجه گزارش خنثی یا کم اثر آنها ناشی از ضعف شناخت از توان رسانه‌است. امروز خبرنگاران بزرگ «رسانه» را «قدرت» می‌دانند و با این دیدگاه وارد عرصه خبر و خبرنگاری می‌شوند. بنابراین خبرنگار باید رسانه را بشناسد، بعد برای آن کار کند.

خبرنگار باید تفاوت «خبر» و «رویداد» را بداند و از سیر تحول یک «رویداد» به «خبر» آگاه باشد. اگر از خبرنگاری بپرسند «خبر چیست؟» او باید از جایگاه یک صاحب نظر و یک کارشناس خبر اظهار نظر کند؛ نه اینکه کلمات حفظ شده‌ای را باز گوید با این گمان که خبر را تعریف کرده‌است. خبرنگاری که خبر را نمی‌شناسد، چگونه می‌تواند به صحت و جامعیت آن پی ببرد؟ شناخت خبر مستلزم شناخت اوضاع سیاسی جهان و جامعه‌است.

چهره و لحن گفتار برخی از خبرنگاران در جلوی دوربین نشان از بیگانه بودن آنها با عمق خبری است که در صحنه آن قرار دارند. خبرنگار باید بداند که مخاطب و بیننده خبر تا چه اندازه برای شنیدن و دیدن گزارش خبری او حساس و هوشیار است. هر چه شناخت خبرنگار از خبر بیشتر و از نیازها و حساسیت‌های مخاطب آگاه باشد، در تهیه و تولید و نگارش و بیان خبر دقیق تر عمل می‌کند.

خبرنگار باید خبرگزاریهای مختلف جهان بویژه غول‌های خبری جهان را بشناسد. این شناخت به نگاه و فکر او وسعت می‌بخشد. وقتی به راز موفقیت خبرگزاریهای جهان پی برد و دانست که همه چیز در گرو عملکرد درست خبرنگاران آنها بوده‌است، به جایگاه و حساسیت کار خود بیشتر پی می‌برد.

مهارت ارتباطی از دیگر ویژگیهای خبرنگار است. ارتباط با همه چیز و همه کس، تقریباً بدون محدودیت. خبرنگار باید بتواند خود را با صحنه تصادف، زلزله، سیل، آتش سوزی، جنگ، جشن‌های ملی و مذهبی، مراسم ویژه، راهپیمایی‌ها و نمونه‌های مرتبط وفق دهد و مرتبط سازد. همچنین بتواند با کودک خردسال، نوجوان، جوان، پیر، کارگر و کارمند، هنرمند، قهرمان، دانشمند، افراد مثبت و منفی ارتباط برقرار کند. او باید بتواند هم با دختر خردسالی که تازه به مدرسه وارد شده گفتگو کند و هم با پیرزن ۹۰ ساله‌ای که در خانه سالمندان دوران سخت زندگی خود را سپری می‌کند، هم کلام شود. خبرنگار این مهارت ارتباط کلامی و غیر کلامی را باید بیاموزد در غیر اینصورت مصاحبه‌های مضحکی به دست خواهد داد.

آشنایی کامل با نگارش و تنظیم خبر: خبرنگار را در نوشتن متن خبر یا مخابره آن موفق می‌کند. امروزه خبرگزاریها و رسانه‌ها و بخش‌های ممتاز خبری به کلمات و واژه‌ها و عبارت‌های خبری بسیار توجه دارند. بار روانی برخی از کلمات تأثیر ویژه دارند. نگارش درست و بدون غلط و رعایت زبان معیار و ایجاز در جمله بندی مهارتی است که خبرنگار باید با آن آشنا باشد. همراهی و هماهنگی کلمات و تصاویر، نگارش خبر را دقیق تر می‌کند. رعایت سه کلمه برای هر ثانیه تصویر و انتخاب بهترین و مؤثرترین کلمه به تصاویر خبری جذابیت بیان مناسب، داشتن سلامت اندام گفتاری و صدای مناسب و لحن خبری و غیرمصنوعی از دیگر ویژگیهای خبرنگار است. تنفس درست، جنس صدا و استفاده درست از صدا و انتخاب لحن مناسب برای بیان، از مهارت‌های خبرنگاران آموزش دیده‌است. برخی از خبرنگاران صدای خبری مستقلی دارند که مخاطبان به آن صدا و شیوه بیان علاقه مند هستند. خبرنگار برای دستیابی به بیان نافذ خبری باید جدی باشد و تلاش کند.

چیرگی بر احساسات: خبرنگاران موفق رسانه‌های بزرگ در گزارش‌های خبری تسلیم احساسات خود نمی‌شوند. همدردی و همدلی با مخاطب با احساساتی شدن متفاوت است. فراموش نشود که حضور خبرنگار در صحنه خبر برای عینیت بخشیدن به خبر است؛ نه تحریک احساسات. مردم نیازی به دیدن صحنه‌های احساس خبرنگار ندارند؛ آنچه آنها می‌خواهند دقت، صحت و جامعیت خبر در اسرع وقت است.

بداهه گویی: مهارت ممتازگفتاری است که خبرنگار بر اثر مطالعات و تمرین‌های بیانی به آن می‌رسد. گاهی لازم است خبرنگار از متن آماده‌ای که تهیه کرده‌است جدا شود و از خود چیزی بگوید. این لحظات غافلگیر کننده که کم نیستند، مهارت زبانی خبرنگار یا عجز او را آشکار می‌کنند. خبرنگار باید برای اینگونه صحنه‌ها آماده باشد.