دوشنبه, ۲۰ اسفند, ۱۴۰۳ / 10 March, 2025
چرا خمیر سمبوسه روغن زیادی به خودش میگیرد؟

بسیاری از مردم در سراسر دنیا به خوردن غذاهایی که با استفاده از روغن داغ تهیه میشوند، علاقه زیادی دارند. تحقیقات نشان دادهاند که ۲ عامل مهم در جذب افراد به استفاده از این شیوه بحث تهیه غذا دخالت دارد؛ اول اینکه ترد هستند و دوم طعم و مزه دوستداشتنی پیدا میکنند...
اما نباید فراموش کرد هر نوع ماده غذاییای که نیاز به سرخکردن داشته باشد، روغن بسیاری را جذب میکند. به طور مثال سبزیجاتی مانند کدو، بادمجان، سیبزمینی و... حین سرخشدن روغن مصرفی را جذب خود میکنند، درست مانند خمیر این گروه از غذاها. به دلیل اینکه بافت این موادغذایی اسفنجی است و روغن، جذب خلل و فرج آنها میشود.
بهطور کلی خاصیت انواع خمیرها جذب روغن بالاست. متاسفانه برای کاهش جذب روغن اضافی نمیتوان کار خاصی انجام داد مگر اینکه از روغن کمتری برای سرخکردن مصرف کرده یا ماهیتابههای مخصوصی که قادر به سرخکردن بدون روغن هستند را استفاده کنید. البته میتوان سمبوسه یا پیراشکیهای خانگی را در فر نیز پخت. نباید فراموش کرد که مدت زمان سرخکردن این غذاها میتواند کوتاه و با حرارت کم باشد درست تا مرحلهای که خمیر به رنگ طلایی درآید.
بعد از تهیه سمبوسه نیز بهتر است بلافاصله آن را بخورید. البته میتوان به مدت یک یا دو روز آنها را در یخچال نگه داشت اما اگر قصد دارید به مدت طولانیتری آنها را نگه دارید از فریزر استفاده و موقع مصرف بهوسیله مایکروویو آن را یخزدایی کنید.
فراموش نکنید که هر چه موادغذایی بیشتر حرارت ببینند، متحمل ضرر بیشتری خواهید شد. طی فرآیند سرخکردن، بافت موادغذایی تغییر شکل یافته و ترکیبهای قند و پروتئین موجود در آنها میسوزد. درواقع در این مرحله هم قندها و هم پروتئینها طی واکنشهای میلارد و قهوهای شدن آنزیمی باعث به وجود آمدن ترکیب آکریلامیدی میشوند که زیانبار بودن آن برای بدن به اثبات رسیده است. اگر فرآیند کاراملیزه شدن هم به مدت طولانی انجام شود منجر به تغییر رنگ طلایی خمیر به قهوهای و سپس قهوهای تیره مایل به سیاه خواهد شد.
البته در کبابکردن طولانیمدت موادغذایی هم این مساله صدق میکند. توجه داشته باشید که هر چه رنگ خمیر تیرهتر شود، ترکیبهای مضرتری تولید خواهد شد. در ضمن استفاده از خمیرهای آماده برای درستکردن این دسته از غذاها اشکالی ندارد. فقط تا زمان مصرف بهتر است که آنها را در فریزر در حالت انجماد نگه دارید. به تاریخ انقضای درجشده روی بسته آنها توجه کنید و برای یخزدایی سریعتر آنها را در مایکروویو بگذارید.
دکتر محمدحسین عزیزی
مدیرگروه صنایع غذایی دانشگاه تربیت مدرس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست