سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

سحابی ها و خوشه های زیبا در قلب کهکشان


خوشه ای کروی در قلب کهکشان راه شیری است برای مشاهده آن می بایست به سمت جنوب ایستاد و به آخرین ستاره قوس لاندا قوس نگاه کرد

M۲۲: خوشه ای کروی در قلب کهکشان راه شیری است. برای مشاهده آن می بایست به سمت جنوب ایستاد و به آخرین ستاره قوس ( لاندا-قوس ) نگاه کرد. اگر با دوربین دوچشمی به آن قسمت می نگریدف در غرب ستاره لاندا-قوس مثث کوچکی را خواهید یافت. دقیقا در سمت راست این مثلث خوشه کروی زیبای M۲۲ قرار دارد. قدر این خوشه ۵.۱ و گستردگی آن ۱۷ دقیقه قوسی است. با تسکوپ به سادگی می توانید ستارگان آن را از یکدیگر تفکیک کرده. در بین ما و این خوشه کروی مقدار زیادی گازهای بین ستاره ای وجود دارد که اگر آنها نبودند، قدر آن ۵ برابر وضعیت فعلی بود. همانطور که می دانید برای نام گزاری سحابی ها تعداد متعددی فهرت وجود دارد و آنها از یک نام بر خوردار نیستند. مثلا M۲۲ دارای نام های دیگری هست : NGC۶۶۵۶ , GCL ۹۹ . خوشه کروی M۲۲ را حتی می توانید در کهکشان خود با چشم غیر مسلح رصد کرد.

M۲۸: یکی دیگر از خوشه های کروی این مجموعه می باشد. این خوشه با قدر ۶.۱ و گستردگی ۱۵ دقیقه قوسی شکار مناسبی برای منجمان آماتور می باشد. نام دیگر این خوشه NGC۶۶۲۶ است، و در درسته بندی خوشه ها در رده IV قراردارد. برای یافتن این خوشه نیازی نیست زیاد صبر کنید. ابتدا ستاره لامبدا-قوس ( قدر ۲.۸ ) را بیابید، سپس ۱ درجه به شمت شرق آن بروید و می توانید آن را به راحتی مشاده نمایید. البته اگر از دوربین دوچشمی ۲۰x۵۰ و یا کوچکتر دارید با قرار دادن ستاره لامبدا-قوس در میدان دید در سمت راست به راحتی می توانید آن را مشاهده نمایید.

NGC ۶۶۳۸ : خوشه کروی کوچکی است در میان کهکشان خودمان، این خوشه از قدر ۹ و گستردگی ۲.۲ دقیقه قوسی می باشد. برای یافتن آن به دوربین دوچشمی قوی و یا تلسکوپ مناسب نیاز دارید. دلیل اصلی این امر گستردگی کم آن است. برای یافتن آن منی بایست ابتدا ستاره لامبدا-قوس را در میدان دید خود قرار داده. سپس در سمت چپ ستاره ( در تلسکوپ بر عکس می باشد ) به دنبال آن بگردید. آن را در نزدیکی ستاره ای از قدر ۸ خواهید یافت.

NGC ۶۶۴۲ : این خوشه کروی در ۱ درجه ای شمال شرقی خوشه M۲۲ قرار دارد. خوشه مورد نظر از قدر ۹.۱ و گستررگی بسیار کم ۴۸ ثانیه قوسی می درخشد. NGC۶۶۴۲ در دسته بندی اجرام غیر ستاره ای در رده IV می باشد. رصد آن کار آسانی نیست و برای رصد آن از دقت و ظرافت خواسی باید بهره مند باشید. نقشه شماره ۱ می تواند برای یافتن آن راهنمای مناسبی باشد.

M۲۵ : در بالاترین منطقه از صورت فلکی قوس قرار دارد. قدر آن ۴.۶ و گستردگی ۲۹ دقیقه قوسی دارد. M۲۵ از نوع خوشه باز می باشد و بزرگی آن در حدود قطر ماه است. اگر با دوربین دوچشمی به آن بنگرید می توانید ستارگان آن را از یکدیگر تفکیک کنید. در این خوشه باز تعدادی ستاره متغییر وجود دارد، اما یکی از آنها به نام V۳۵۰۸ از اهمیت بیشتری برخوردار است. این ستاره در بین قدر ۷.۷ تا ۸ متغییر است و از نوع GCAS می باشد. این ستاره در فاصله ۵۰۹۶ سال نوری از ما قرار دارد.

M۲۴ : خوشه ای باز با گستردگی زیاد. این خوشه از قدر ۳.۱ می باشد و ۲ درجه ای ستاره مو-قوس قرار دارد. در درون این خوشه، خوشه باز کوچکی به نام NGC۶۶۰۳ قرار دارد که قدر ان ۱۱ و گستردگی آن در حدود ۵ دقیقه قوسی است.

M۱۸ : در بالای خوشه باز M۲۴ خوشه باز دیگری به نام M۱۸ قرار دارد. این خوشه از قدر ۶.۹ و گستردگی ۹ دقیقه قوسی است. نام دیگر آن NGC ۶۶۱۳ می باشد. این خوشه دارای ۲۰ عدد ستاره است که پرنورترین آنها از قدر ۸.۶ می درخشد. یکی از راهای ساده برای یافتن آن استفاده از یحابی M۱۷ است و در جنوب این سحابی در حدود ۱ درجه ای ان قرار دارد.

M۱۷ : سحابی زیبای اوگا یا M۱۷ در مرز بین صورت فلکی قوس و حیه قرار دارد. ای سحابی از نور ستارگان درون خود قابل رویت است. در درون این سحابی تعداد ۴۰ ستاره وجود دارد که پرنورترین آنها از قدر ۹.۳ می باشد.

M۲۳ : خوشه ای باز از قدر ۵.۵ و با گستردگی ۲۷ دقیقه قوسی است. این خوشه از ۱۵۰ ستاره تشکیل شده است و پرنورین آ۹.۲ می باشدآنها از قدر ۹.۳ می باشد. از این تعداد ۱۰۰ عدد از آنها از قدر ۱۳ و بقیه کمنور و یا پرنورتر می باشند. ایت خوشه در شرق خوشه M۲۴ قرار دارد و فاصله آن از ستاره مو-قوس ۴ درجه است.

M۸: زیباترین سحابی در آسمان شمالی می باشد. این سحابی به همراه M۲۰ نمایشی زیبا از خلقت خداوند در آسمان است.

در جدول زیر تعدادی دیگر از خوشه ها و سحابی هایی که در صورت فلکی قوس قرار دارند را برای شما لیست کرده ایم.