چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
سسی به نام مایونز
سسی غلیظ و خامهای شکل به رنگ سفید یا زرد روشن؛ تقریبا همه ما مشتری این سس یا همان مایونز هستیم.
مایونز، مخلوط روغن و زرده تخممرغ است که برای طعم دادن به آن از سرکه یا آبلیمو، ترخون و سایر چاشنیها استفاده میشود. سس مایونز به نوعی ماده اولیه بسیاری از سسها محسوب میشود. برای نمونه، سس تارتار نوعی سس است که از ترکیب سس مایونز و انواع سبزیجات و پیاز تهیه میشود. آیولی هم نوعی سس مایونز است که در تهیه آن از پودر سیر استفاده شده است.
هر قاشق غذاخوری سس مایونز، ۱۵ گرم وزن دارد که در این ۱۵ گرم، ۱۰ گرم چربی دیده میشود که ۱۰ میلیگرم آن کلسترول است و در مجموع دارای ۱۱۰ کالری انرژی است. همین یک قاشق غذاخوری سس، ۸۰ میلیگرم سدیم دارد.
بسته به مواد مورد استفاده در سس، درصد چربی آن متفاوت است. مایونزهای خانگی تقریبا ۷۵ درصد چربی دارند، در حالی که مایونزهای تهیه شده در کارخانه، ۶۵ تا ۷۰ درصد چربی دارند؛ زیرا در تهیه سسهای مایونز صنعتی، معمولا به جای بخشی یا حتی گاهی به جای کل زرده تخممرغ مصرفی، آب به کار میبرند و برای تهیه قوام آن مواد دیگری همچون لسیتین یا دیگر مواد امولسیونکننده همچون سویا به سس مایونز تهیه شده با آب اضافه میکنند.
مایونز رژیمی
اگر اهل رژیم غذایی و وزن کم کردن باشید، خوب میدانید یکی از اولین ممنوعها سس مایونز است. افزودن ماست به سس مایونز معمولی به نسبت مساوی تا حدودی کالری اضافی را که موجب چاقی میشود، کاهش میدهد، اما صنایع غذایی بیکار ننشستهاند و مایونز رژیمی را برای دوستداران چاق این محصول تولید کردهاند. در این محصول رژیمی، به منظور کاهش چربی در سس از نشاسته، ژل سلولز یا دیگر ترکیباتی که بافت محصول را به سس مایونز واقعی نزدیک میکند، استفاده میشود.
مایونز و مسمومیت
مایونز جزو مواد غذایی است که همیشه در معرض اتهام مسموم کردن قرار دارد؛ اتهامی که چندان هم بیراه نیست. در تهیه سس مایونز از زرده تخممرغ خام استفاده میشود، به همین علت خطر مسمومیت به وسیله سالمونلا وجود دارد، البته معمولا برای تهیه سس مایونز کارخانهای، زرده تخممرغ را پاستوریزه نموده یا فریز میکنند؛ ولی در سس خانگی این احتمال وجود دارد.
از سوی دیگر اگر سس به نحو صحیح و بهداشتی تهیه شود تا حدی در برابر فاسد شدن مقاوم است. وجود سرکه در سس مایونز به آن خاصیت اسیدی میدهد و به همین دلیل به آسانی مسمومیت ایجاد نمیکند. با این وجود، سس مایونز از آن سسهایی است که حتما باید در یخچال نگهداری شود و در صورتی که خارج از یخچال باشد، نوعی باکتری در آن رشد میکند که موجب مسمومیت میشود. نگهداری مایونز در فضای باز، موجب رشد باکتریها و قارچها در آن و بدطعم و بدبو شدن سس میشود، در این شرایط سس فاسد شده است.
مایونز با خاصیت
البته این سس خیلی هم بیخاصیت نیست. مصرف سس مایونز در دوران قاعدگی خانمها، درد ناشی از آن را در روزهای اولیه این سیکل کاهش میدهد. به علاوه از آنجایی که ویتامین E نقش عمدهای در کاهش مرگ ناشی از سکته دارد، دریافت منظم آن از طریق مواد غذایی مانع از بروز سکته میشود؛ امابا وجود این مزایا همچنان خطر چاقی مصرفکنندگان این سس را تهدید میکند.
خوردن روزانه یک قاشق غذاخوری سس مایونز، در صورت تمایل، برای افراد بیضرر و بلامانع است؛ ولی نباید در مصرف این ماده غذایی افراط کرد. همواره باید حد تعادل را رعایت کرد تا همیشه بتوان از خوردن مایونز در کنار غذا و سالاد لذت برد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست