پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
حساسیت و آرایش
آیا تا به حال پس از آرایش دچار قرمزی و خارش پوست شدهاید؟ و آیا فکر کردهاید حساسیتهای پوست شما میتواند ناشی از لوازم آریشی مصرفی شما باشد؟ طبق تحقیقات انجام شده حدود ۴ درصد اروپائیان نسبت به مواد آرایشی حساسیت دارند. در آمریکا این میزان حدود ۱۲درصد اعلام شده است. این تفاوت آماری نیز از آنجا ناشی میشود که در بسیاری موارد حساسیت نسبت به مواد آرایشی تاخیری بوده و پس از چند سال ظاهر میشود و به همین دلیل مورد سوءظن پزشک یا بیمار قرار نمیگیرد.
احساس سوزش و سوزن سوزن شدن در محلی که ماده آرایشی استفاده شده شایعترین شکایات مصرفکنندگان میباشد. معمولا چنین افرادی به متخصص پوست مراجعه نمیکنند و خودشان از مصرف آن محصول خاص خودداری میکنند. سایر علائم شایع عبارتند از: قرمزی، تورم، خارش و تاولهای آبدار. عوارض جانبی دیگری که میتواند در اثر استفاده از لوازم آرایش روی دهد شامل کهیر، عفونت پوست، عفونت ریشه مو، تغییر رنگ پوست، آکنه (جوشهای غرور جوانی)، تغییر رنگ و صدمه به ناخن و مو است.
به هر حال برخی از بیماران عدم تحمل به مواد آرایشی شبیه آن نیز پیدا میکنند و به دنبال مصرف هرگونه ماده آرایشی احساس ناخوشایندی پیدا میکنند. عدم تحمل نسبت به مواد آرایشی نادر است ولی در صورتی که ایجاد شود، میتواند بسیار ناراحتکننده باشد.
برخی از مواد آرایشی نیز هنگامیکه در معرض نور خورشید قرار میگیرند ایجاد حساسیت مینمایند که باید به آن نیز توجه کافی شود.
عطرها و مواد خوشبوکننده شایعترین علت ایجاد حساسیت پوستی در مواد آرایشی هستند و میتوان گفت تقریبا در تمامی لوازم آرایشی یافت میشوند.
پس از عطر نوبت به مواد نگهدارنده میرسد. برای جلوگیری از رشد باکتریها و قارچها و نیز ممانعت از تجزیه محصول، استفاده از مواد نگهدارنده در محصولات آرایشی ضروری است. این مواد دومین علت حساسیتهای پوستی محسوب میشود. مواد نگهدارنده خود به ۳ دسته مواد ضد میکروبی، آنتی اکسیدانها و جذبکنندههای پرتو ماورایبنفش تقسیم میشوند و شامل طیف بسیار وسیعی از مواد است. به عنوان مثال ویتامین E و ویتامین C جزو این مواد میباشند. البته ویتامین E با غلظت کم موجب حساسیت نمیشود ولی مصرف مستقیم روغن ویتامین E میتواند ایجاد حساسیت نماید.
نرمکنندهها نیز که به صورت لوسیون و کرم مصرف میشود میتواند تحریک خفیف و گاهی واکنشهای حساسیتی ایجاد کند.
حساسیت به صابون و پاککنندهها نیز شایع است و دلیل آن وجود عطر، رنگ، مواد آنتی باکتریال و سایر اجزای این ترکیبات است. صابون و پاککنندهها بیشتر واکنش تحریکی میدهند تا حساسیتی. خوشبختانه صابون با آب رقیق شده و بعد شسته میشود و باقیمانده آن بر پوست بسیار کم است. برای جلوگیری از واکنشهای تحریکی نباید پوست را مرتب شست. استفاده از لوسیون چرب، کرم یا یک روغن پس از شستشوی دست کمککننده است.
موارد ذکر شده تنها برخی از حساسیتهایی است که در اثر استفاده از لوازم آرایشی رخ میدهد. به خاطر داشته باشید که این عوارض در اثر مواد آرایشی استاندارد و سالم رخ میدهد. مواد آرایشی تقلبی یا تاریخ مصرف گذشته میتوانند عوارض بسیار شدیدتر و خطرناکتر بر جای بگذارند. چنانکه همه روزه در صفحه حوادث روزنامهها میتوانید خبری در مورد ریزش موی سر در اثر رنگ موی تقلبی، تخریب پوست در اثر مصرف کرم تقویت کننده غیربهداشتی، مسمومیت در اثر مواد غیرمجاز موجود در لوازم آرایشی و... بخوانید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست