دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

سفر ارزان و راحت, نیاز گردشگران ایرانی


سفر ارزان و راحت, نیاز گردشگران ایرانی

صنعت گردشگری از مهمترین عوامل رشد و توسعه اقتصادی کشورها در دوره جدید محسوب می شود در کشور ما نیز صنعت گردشگری همواره در سخن و شعار از اهمیت خاصی برخوردار بوده اما گام هایی که به طور عملی برای توسعه این بخش برداشته شده بسیار کمتر از میزان شعارها بوده است

صنعت گردشگری از مهمترین عوامل رشد و توسعه اقتصادی کشورها در دوره جدید محسوب می‌شود. در کشور ما نیز صنعت گردشگری همواره در سخن و شعار از اهمیت خاصی برخوردار بوده اما گام‌هایی که به طور عملی برای توسعه این بخش برداشته شده بسیار کمتر از میزان شعارها بوده است. همواره صاحبنظران اقتصادی از صنعت گردشگری به عنوان صنعتی که می‌تواند جایگزین درآمدهای نفتی برای کشور باشد سخن می‌گویند اما علی‌رغم آنکه پتانسیل‌های لازم برای توسعه صنعت گردشگری در کشور وجود دارد از این پتانسیل‌ها چندان استفاده نمی‌شود. ایران از نظر جاذبه‌های طبیعی و اکوتوریستی و همچنین جاذبه‌های گردشگری جزو ۱۰ کشور اول جهان است و از معدود کشورهایی است که هم جاذبه‌های طبیعی و هم جاذبه‌های تاریخی دارد، اما بهره‌گیری مطلوب از این پتانسیل عظیم مغفول مانده است.

ایجاد شبکه‌ای جامع از خدمات و محصولات گردشگری برای گردشگران و معرفی مقاصد اصلی گردشگران همراه با ایجاد بستری برای توسعه فرهنگ گردشگری مدیریت شده، زمینه آشنایی بیشتر گردشگران با جاذبه‌های گردشگری را فراهم می‌سازد. اما توسعه سفر، نیازمند توسعه پایدار، توزیع انبوه و پشتیبانی مستمر سفر، تفریح و گردش است؛ مقولات مهمی که همگی در اهداف طرح «سفر کارت ملی» مشهود و ملموس است. آنچه موجب شده سفر در ایران در قالب گردشگری، کمتر مورد توجه قرار گیرد و اغلب به سفرهایی با هدف دیدار از خانواده و امثال آن تعریف می‌شود، مجموعه عواملی است که کم توجهی به آن موجب کاهش حجم سفرهایی با هدف دیدار از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی شده است. اما این عوامل چیست؟ بررسی‌های کارشناسی نشان می‌دهد که گرانی سفر و عدم پشتیبانی از گردشگران در مقاصد تفریحی، از مهمترین عوامل کاهش توجه به مقوله گردشگری است.

مردم، وقتی تصمیم می‌گیرند به سفر بروند که هم بدانند از امکان لازم برای تامین هزینه‌های سفر برخوردارند و هم اطمینان داشته باشند که پشتیبانی مناسبی از آنها در مقصد یا مسیر حرکت به عمل می‌آید؛ مواردی که خلاء آن در کشور ما به شدت احساس می‌شود. به همین دلیل ایجاد تسهیلاتی در قالب یک سازمان جامع و شبکه به هم پیوسته از امکانات که بتواند گردشگران را تحت پوشش قرار دهد می‌تواند این خلاء را جبران کند. در حقیقت با بهره‌گیری از توان و پتانسیل این شبکه جامع، می‌توان در خانواده‌ها این اطمینان قلبی را ایجاد کرد که می‌توانند سفری راحت بدون نگرانی از هزینه‌ها و امکانات موردنیاز داشته باشند.

طرح سفر کارت ملی با هدف تحقق چنین هدفی راه‌اندازی شده است. به عبارت دیگر، سفرکارت ملی تبلور الکترونیک «بن‌سفر» است که به همت و ابتکار شرکت سرمایه‌گذاری ایرانگردی و جهانگردی از سال ۱۳۸۳، در قالب برگه‌های بهادار مشابه چک‌های مسافرتی موجود، تولید شد و در اختیار سازمان‌ها و شرکت‌های علاقمند قرار گرفت. اما به مرور زمان به کارت‌های الکترونیکی و بانکی تبدیل شد که از طریق پایانه‌های فروش ویژه (POS) نصب‌شده در صدها مرکز گردشگری عضو شبکه پذیرندگان سفرکارت ملی قابلیت بهره برداری دارد. استفاده از سفرکارت ملی، به معنای عضویت در بزرگترین شبکه گردشگری و تفریحی سراسر کشور است که می‌تواند رویای سفر راحت و ارزان را برای گردشگران ایرانی تحقق بخشد و گردشگری را که در کشور ما اغلب، معنای «سفر» گرفته است، معنایی واقعی بخشیده و جلوه‌ای روشن‌تر به آن بدهد.

با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، پیش‌بینی می‌شود شاهد برداشته شدن گامهای بلندتری در حوزه گردشگری باشیم؛ چرا که ستاد انتخاباتی دکتر روحانی، به طور ویژه به صنعت گردشگری توجه داشت و کمیته ویژه ای در ستاد مرکزی، برای پیگیری امور گردشگری تشکیل شده بود و شخص دکتر روحانی نیز در مناظره‌ها و برنامه‌های انتخاباتی، به طور ویژه به صنعت گردشگری پرداخت و بیش از سایر کاندیداها به این مقوله توجه داشت. پس از تشکیل دولت تدبیر و امید نیز شاهد رویکرد مثبت دولت به حوزه گردشگری بودیم که در قالب معرفی یکی از مدیران باسابقه و معتمد رییس‌جمهور، دکتر محمد علی نجفی، آشکارتر شد که افزایش امید بین دلسوزان این صنعت ارزش آفرین را در پی داشت. این میزان توجه، این امید را ایجاد می‌کند که شاهد توسعه صنعت گردشگری کشور در سال‌های آتی بین عموم مردم باشیم. در این راستا، توجه به پروژه‌هایی با اهداف ملی توسعه سفرهای ارزان و راحت برای مردم که با بررسی‌های کارشناسی دقیق، طراحی و تدوین شده می‌تواند رونق بخش صنعت گردشگری و توسعه این بخش مهم اقتصادی در کشور باشیم.

نویسنده : حمیدرضا شکوهی