سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

راه سخت قهرمانی


راه سخت قهرمانی

تكواندو یك هنر رزمی است كه هم اینك در سطح جهان به عنوان ورزش مدرن شناخته شده و مسیر تكاملی خود را طی كرده است مشخصه این ورزش, استفاده از دست و پا بدون سلاح است كه به شكل رزمی در مقابل حریف استفاده می شود

تكواندو یك هنر رزمی است كه هم اینك در سطح جهان به عنوان ورزش مدرن شناخته شده و مسیر تكاملی خود را طی كرده است.مشخصه این ورزش، استفاده از دست و پا بدون سلاح است كه به شكل رزمی در مقابل حریف استفاده می شود. تكامل تكواندو در ۳ سلسله پادشاهی در كره آغاز شد كه نخستین آن كوگوریو بود كه در تانگو حكومت می كرد.

دومین سلسله پادشاهی پكجی در جنوب غربی شبه جزیره كره در بخش رودخانه هان بود و سومین سلسله سیلا در قرن هفتم بعد از میلاد بوده كه این دوره به ویژه تأثیر بسزایی در رشد این هنر رزمی كره داشت. سیستم جنگی قدرت سیلا هورانگدو بود كه شامل جوان هایی از خانواده های اصیل بود كه نسبت به تربیت جسم و فكر فداكاری می كردند.

هورانگ، قوانین سخت و جدی را در وفاداری به پادشاه، اطاعت از والدین و شجاعت در جنگ و احترام به دوستان و دوراندیشی در زندگی تعلیم می داد و هورانگ در حقیقت دو شكل ابتدایی تكواندو بود.در طول قرن ها بعد، سیلا راه را برای سلسله جدید كوریو كه به وسیله تانگون در سال ۹۱۸ تأسیس شده بود، هموار كرد. كوریو تلاش كرد سرزمینش را از طرف شمال گسترده كند و تا حدی نیز موفق شد و تجاوز دشمن به كره را تكواندو كه «سوباك دو» نامیده می شد، دفع كرد. از این جا بود كه تكواندو برای كره ای ها یك سلاح محسوب شد.

اسناد تاریخی نشان می دهد كه در تجاوز ژاپن به كره حدود ۷۰۰ سرباز داوطلب از منطقه كوم سان با مشت های خالی به وسیله تكواندو با مهاجمان جنگیدند!تكواندو در معنی لغوی هنر استفاده از دست و پا است. هر چند كه عوام به عنوان هنر رزمی و استفاده از پا از آن یاد می كنند.

تكواندو فراز و نشیب های زیادی را در قرن گذشته طی كرده است و در آوریل ۱۹۵۵ نام تكواندو در جلسه ای در كره بر روی هنر رزمی كره ای ها تثبیت شد و به رسمیت شناخته شد. شاید به جرات بتوان گفت كه یكی از چهره های مؤثر در شناساندن تكواندو نوین، ژنرال چوی هونگ هی بوده است. در سال ۱۹۶۵ انجمن تكواندو كره و در سال ۱۹۶۶ فدراسیون بین المللی تكواندو (I.T.F) در كره تأسیس شد. در سال ۱۹۷۳ فدراسیون جهانی تكواندو (W.T.F) با حمایت مردان سیاسی كره جنوبی تاسیس شد و این دو سازمان همواره در رقابتی تنگاتنگ با یكدیگر بوده اند و سعی داشته اند شناخت و حمایت بین المللی را هر چه بیشتر در این راه جذب كنند.

فدراسیون بین المللی تكواندو با حمایت اعضای خود و فدراسیون جهانی تكواندو با حمایت رهبران سیاسی بر شناخت جهانی این رشته ورزشی رزمی همت گماشته اند و برای رسمیت یافتن آن در سطح جهان، این فدراسیون ها با اهمیت دادن به ارگان فلسفه و اصول و فرم های آن همواره كوشیده اند.

فدراسیون جهانی تكواندو اهمیت زیادی برای مبارزه و مسابقات قایل است و فدراسیون بین المللی تكواندو تكیه بر جنبه ها و مسائل اخلاقی و فلسفی این ورزش دارد.

در سال ۱۹۸۰ كمیته بین المللی المپیك در جلسه ای در مسكو، فدراسیون جهانی تكواندو را به رسمیت شناخت و تكواندو پومسه در سال ۱۹۸۸ و ۱۹۹۲ به صورت تشریفاتی و در سال ۱۹۹۴ به عنوان یك ورزش كامل المپیكی اعلام شد و در سال ۲۰۰۰ به طور رسمی وارد المپیك شد.

●ملی پوشان تكواندو زن ایران در تایلند

تیم ملی تكواندو بانوان ایران برای شركت در مسابقات قهرمانی آسیا در روز ۲۹ فروردین ماه ۸۵ عازم بانكوك شد. مسابقات این دوره قهرمانی آسیا در ۳ روز از اول تا سوم اردیبهشت ماه برگزار شد و مراسم وزن كشی و قرعه كشی مبارزات روز ۳۱ فروردین ماه انجام شد. در این دوره از رقابت ها كه در ۸ وزن برگزار شد هر كشور می توانست ۶ نماینده در اوزان مختلف داشته باشد البته فقط كشور میزبان می توانست ۸ نماینده داشته باشد. تیم تكواندو بانوان ایران در شش وزن، در این مسابقات حضور یافت و در اوزان پنجم و ششم نماینده ای نداشت.

نازیلا نظامی در وزن اول، سارا خوش جمال در وزن دوم، زینب حیدری در وزن سوم، نسیم شاهزاده احمدی در وزن چهارم، مهروز ساعی در وزن هفتم و افسانه شیخی در وزن هشتم شركت داشتند.

الهه عرب عامری- نایب رئیس فدراسیون تكواندو- پیش از اعزام تیم به تایلند در این باره گفته بود كه تیم ملی بانوان ایران از آمادگی خوبی برخوردار است و اردوهای متوالی و مرتبی، زیر نظر مربی كره ای خود خانم دونگ سون شنگ برگزار كرده و به لحاظ تكنیكی نسبت به سال های قبل، از رشد خوبی برخوردار شده است. وی گفته بود كه تكواندو در میان زنان ایرانی جایگاه خوبی دارد و هر روز به علاقه مندان آن افزوده می شود.

●مدال برنز برای مهروز ساعی

مهروز ساعی در روز دوم مسابقات تكواندو قهرمانی آسیا در تایلند با پیروزی در برابر حریف بحرینی، صاحب مدال برنز شد و سایر نمایندگان زن ایران در اوزان مختلف حذف شدند.اما مهروز ساعی در رقابت با حریف چینی خود باز ماند و از رسیدن به بازی نهایی جا ماند. گفتنی است ۴ سال قبل نیز بانوان ایران توانستند فقط یك برنز به چنگ آورند.

یك كارشناس ورزشی در خصوص نحوه بازی های بانوان در این دوره از مسابقات قهرمانی آسیا گفت: مسابقات آسیایی همیشه در سطحی بالاتر از دیگر رقابت های بین المللی انجام می شود و این مسئله باعث می شود گرفتن مدال بسیار سخت تر باشد. بسیاری از كشورهای شركت كننده، سرمایه گذاری كلانی در این رشته المپیكی انجام داده اند و نمونه بارز آن كسب مدال قزاق ها و تایلندی ها بود.این كارشناس می گوید: برای ارتقای سطح تكواندوی ایران به ویژه در بخش بانوان ضروری است سازمان تربیت بدنی و كمیته ملی المپیك حمایت های بیشتری اعطا كنند.

●نتایج ضعیف بود

برخی از كارشناسان و مسئولان درباره نحوه حضور و مدال آوری در مسابقات تكواندوی بانوان ایران در آسیا می گویند كه به دست آوردن یك مدال برنز برای بانوان خیلی كم بود و دلایل آن را باید دقیق تر بررسی كرد.

بانوان تكواندوكار ایران علیرغم تمرینات متوالی و مرتب و با وجود نظرات مثبت درباره تیم ملی ایران نتوانستند حق خود را بگیرند. بانوان تكواندوی ایران در شش وزن شركت داشتند و فقط در یك وزن هفتم، مهروز ساعی توانست مدال برنز بگیرد.

تیم ملی تكواندو بانوان ایران هر چند شایستگی بسیاری برای بدست آوری مدال دارد اما هنوز راه زیادی را برای كسب جایگاه مطمئن در سطح بین المللی پیش رو دارد.

یك كارشناس ورزش در این باره می گوید: شكاف بین سطح تكواندو مردان و زنان پر نمی شود مگر آنكه در اردوها و تورنمنت های متعدد در سطح بین المللی حاضر شوند و این موضوع به طور حتم هزینه زیادی برای فدراسیون تكواندو به همراه دارد كه فدراسیون به تنهایی و بدون حمایت مالی و امكانات توسط مسئولان ورزش كشور نمی تواند موفق عمل كند.

●باید صاحب مدال های آسیایی و جهانی شویم

مهندس علی آبادی رئیس سازمان تربیت بدنی در نشستی با اعضای ستاد بازی های آسیایی دوحه و مسئولان فدراسیون تكواندو گفت كه باید بر توسعه تكواندو بانوان همت گماشت و این رشته را به سمت و سویی برد تا صاحب مدال در سطح آسیا و جهان شویم. وی برای دستیابی به این هدف تاكید كرد كه باید تعداد باشگاه های ویژه بانوان افزایش یابد و بانوان در مدارس و دانشگاهها به این رشته ترغیب شوند.

وی همچنین خواستار آموزش مربیگری تكواندو بانوان شد و افزود: تا زمانی كه بانوان به خودكفایی برسند باید از وسایل كمك آموزشی در بخش تكواندو بانوان استفاده كرد.علی آبادی تصریح كرد كه مدال آوری بانوان تكواندو در رقابت های جهانی و آسیایی ارزش زیادی دارد و یك مدال برنز بانوان معادل مدال طلای مردان است.

●بازی های دوحه و توجه به چند نكته مهم

مهندس علی آبادی درباره توسعه تكواندو و مدال آوری بیشتر زنان بویژه در بازی های دوحه گفت: فدراسیون تكواندو پیش بینی یك مدال در بخش تكواندو بانوان را در بازی های قطر كرده است اما ما باید جلوتر برویم و برای این كار چند موضوع باید مورد توجه قرار گیرد.اول اینكه تكواندو بانوان را در رقابت های مختلف شركت داد و زمینه ای را فراهم آورد تا این تیم با همتایان كره جنوبی خود در این كشور اردوی مشترك تشكیل دهند.

همچنین تیم ملی بانوان می تواند در داخل با تیم های منتخب استان ها، مسابقه تداركاتی برگزار كند تا از هر حیث برای حضور در بازی های آسیایی ۲۰۰۶ قطر آماده شود.

علاوه بر همه این موارد، باید امكانات و تجهیزات لازم در اختیار تیم ملی بانوان قرار گیرد و برای دوحه از دانش سایر مربیان استفاده كرد تا با تربیت مربیان زن تكواندو، دیگر نیازی به استفاده از دانش مردان وجود نداشته باشد.

●یك خبر خوب

در نشست اعضای ستاد بازی های آسیایی دوحه و مسئولان فدراسیون تكواندو با مهندس علی آبادی، رضا قراخانلو و علی كفاشیان رئیس و دبیر كل كمیته ملی المپیك اعلام كردند كه این كمیته هیچ محدودیتی در زمینه حمایت مالی از تیم ملی تكواندو بانوان و تدارك مناسب برای آنها ندارد و آمادگی كامل در این زمینه را دارد.

●رگزاری مسابقات لیگ راهی برای پیشرفت ورزش بانوان

انجام رقابت های مستمر و متوالی لیگ تكواندوی بانوان شانس حضور در مسابقات جهانی را پررنگ تر و عملی تر می كند. بانوان در طول سال فقط به مسابقات قهرمانی كشوری در رده های سنی مختلف اكتفا كرده اند و در صورتی كه رقابت های لیگ برگزار شود نفرات بیشتری تحت پوشش قهرمانی قرار می گیرند.

عرب عامری نایب رئیس فدراسیون تكواندو نیز در این باره می گوید: تفاوت ورزشكار ایرانی با سایر ورزشكاران زن، محدودیت در رقابت های آنان است. با برگزاری مسابقات لیگ تكواندو بانوان ضمن شناسایی نیروهای نخبه و ورزشكار می توان ناشناخته های مستعد را هم كشف كرد.

وی افزود: فدراسیون در برنامه های خود حمایت از شهرستان ها را در دستور كار قرار داده و براساس آن مسابقات به صورت رفت و برگشت با میزبانی تیم های شهرستانی برگزار می شود تا در صورت بروز ناهماهنگی، مسابقات بتواند به شكل متمركز در تهران انجام شود.

●ره كور تكواندوی بانوان ایران

امروزه تكواندوی ایران را بسیاری از كشورها به خوبی می شناسند و ستارگان آن بویژه در بخش مردان به خوبی درخشیده اند. اما تكواندوی زنان برای حضور موفق در بازی های برون مرزی فاصله ای دراز دارند.عدم اعزام به مسابقات مختلف، مشكلات برپایی اردوهای مكرر و مفید سبب شده كه تكواندوی بانوان نتواند همپای مردان رشد كند.

یك كارشناس ورزشی در این باره می گوید: مربیان كره ای تقریباً در یك سطح هستند و علی رغم تلاش و سطح عالی آنها، بسیار سنتی عمل می كنند. متاسفانه مربیان زن جهان در سطح مطلوبی نیستند و باید روی اوزان مختلف توجه بیشتری شود تا بتوان در بازی های دوحه نتیجه بهتری گرفت.برگزاری اردوهای تداركاتی با سایر كشورها نیز باعث ارتقای سطح علمی و عملی بانوان تكواندوكار خواهد شد و هماهنگی همه مسئولان در این بخش باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

مریم رضایی