پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

۲۲ ژانویه ۲۰۰۵ ـ اظهارات چنی در باره ایران، برداشت برخی مفسران از آن و متن مقاله قبلی حسین شریعتمداری در " کیهان" درباره فعالیت کمپانی "هالیبرتون" در ایران


۲۲ ژانویه ۲۰۰۵ ـ اظهارات چنی در باره ایران، برداشت برخی مفسران از آن و متن مقاله قبلی حسین شریعتمداری در " کیهان" درباره فعالیت کمپانی "هالیبرتون" در ایران

دیک چنی معاون رئیس جمهور آمریکا ژانویه ۲۰۰۵ در مصاحبه با شبکه تلویزیونی ام اس ـ ان بی سی گفت که در فهرست نقاط مشکل ساز جهان، ایران در صدر لیست قرار دارد و اشاره کرده بود که ممکن …

دیک چنی معاون رئیس جمهور آمریکا ژانویه ۲۰۰۵ در مصاحبه با شبکه تلویزیونی ام اس ـ ان بی سی گفت که در فهرست نقاط مشکل ساز جهان، ایران در صدر لیست قرار دارد و اشاره کرده بود که ممکن است، نخست اسرائیل به حذف تهدید اتمی ایران اقدام کند، به همان گونه که اوایل دهه ۱۹۸۰ در عراق عمل کرد.

اظهارات چنی در آغاز دوره دوم ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش پخش شد. تحلیلگران بی طرف در تفسیر این مصاحبه گفته بودند: اظهارات چنی یک بار دیگر نشان داد که آمریکا استراتژی درازمدت خود را به این آسانی و دریافت امتیازهای کوچک تغییر نمی دهد، کما این که پس از فروپاشی شوروی، هنور نسبت به روسیه و روسها بدبین است و از هر اقدامی برای محدود کردن قدرت مسکو، خودداری نمی کند.

در پی انتشار این اظهارات «دیک چنی»، برخی از تفسیرنگاران به معامله تازه نفتی ـ گازی شعبه (آف شور) هالیبرتون با ایران که چنی قبلا مدیر ارشد آن کمپانی بود اشاره کرده و گفته بودند که برخی از مطبوعات تهران با کنایه، از این عمل دولت خود (مقامات مربوط وقت در سال ۱۳۸۳ هجری) انتقاد کرده اند.

به گفته این مفسران، هالیبرتون که در مورد گرانفروشی به دولت آمریکا در عراق و موارد سوء استفاده دیگر، بدنامی دارد و نام آن مترادف با تقلبات است برای گریز از قانون منع معاملات کمپانی های آمریکایی با ایران، یک شعبه «آف شور» در کیش برای معامله سوختی (مورد اشاره) تاسیس کرده است و نهم ژانویه ۲۰۰۵ (۱۱ روز پیش از اظهارات تهدیدآمیز چنی) اکبر ترکات مدیر عامل شرکت نفت پارس اعلام کرده بود که هالیبرتون و اورینتال برنده نهایی مناقصه حفاری فازهای ۹ و ۱۰ میدان گازی پارس جنوبی شده اند و ... . کمپانی های آمریکایی از فعالیت نفتی در ایران ممنوع بوده اند.

این مفسران اضافه کرده بودند که اظهارات بیستم ژانویه ۲۰۰۵ چنی یک بار دیگر نشان داد که آمریکا استراتژی دراز مدت خود را به این آسانی و دریافت امتیازهای کوچک تغییر نمی دهد.

تردید نیست که اشاره مفسران خارجی به انتقاد «برخی از روزنامه های ایران» از برنده شدن هالیبرتون، سرمقاله بیست و دوم دی ماه (۱۱ ژانویه ۲۰۰۵) روزنامه کیهان (وابسته به دفتر رهبری ایران) به قلم مدیر آن، حسین شریعتمدارای، نیز بوده است.

این سرمقاله اشاره هایی به وجود «چندگونه کاری» در دستگاههای دولت وقت ایران دارد و از آنجا که سرنخ هایی چند به دست پژوهشگران تاریخ معاصر ایران می دهد، متن این سرمقاله را با تیتر و امضایش در زیر می آوریم، از این قرار: