چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

اخبار همزمان با غذا ممنوع


اخبار همزمان با غذا ممنوع

معمولا بیمارانی که به ما مراجعه می‌کنند، پیش از هر چیز یادآور می‌شویم هنگام غذاخوردن صحبت نکنند چون هوا وارد معده و روده می‌شود و حالت بادگلو ایجاد می‌کند که آزاردهنده است...
غذا …

معمولا بیمارانی که به ما مراجعه می‌کنند، پیش از هر چیز یادآور می‌شویم هنگام غذاخوردن صحبت نکنند چون هوا وارد معده و روده می‌شود و حالت بادگلو ایجاد می‌کند که آزاردهنده است...

غذا را بجوید: نکته بعد، خوب جویدن است که به هضم و جذب غذا کمک می‌کند. هر چه غذا در دهان بهتر خرد شود، آنزیم‌های گوارشی بهتر می‌توانند عمل کنند و روی آنها تاثیر بگذارند اما استرس و شنیدن خبرهای ناگوار هم روی حرکات معده اثر نامطلوب دارد.

خبرناگوار نشنوید: مرحله اول ترشح اسید معده مربوط به کورتکس است و دیدن غذای خوشمزه یا برعکس شنیدن خبری ناگوار می‌تواند در این مرحله و ترشح اسیدمعده اثر بگذارد یعنی باعث ترشح اسید بیشتری شود و حتی حرکات معده را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد. در حالت عادی، حرکات معده سالم منظم است واگر قدرت انقباضی آن خوب باشد، می‌تواند غذا را خوب جلو ببرد ولی اگر به هر دلیلی مثلا استرس این حرکات ضعیف شود، غذا در زمان مناسب از معده وارد روده نمی‌شود.

استرس به روده ها ندهید: از طرفی استرس در زمان غذاخوردن و مشاهده تصاویر حوادث ناگوار روی روده هم تاثیر می‌گذارد مخصوصا در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر که ۲۵ درصد افراد جامعه را تشکیل می‌دهند. در این بیماران روده سالم است ولی گیرنده‌های آن حساس هستند. وقتی غذا وارد روده می‌شود، آن را متسع می‌کند و فرد دچار اسهال یا یبوست و نفخ می‌شود. اضطراب و خبر بد افراد سالم را هم دچار اسهال می‌کند. حتما خیلی از افراد را دیده‌اید که مثلا هنگام امتحان دچار اسهال می‌شوند، چه رسد به افراد دچار سندرم روده تحریک‌پذیر. اضطراب و محیط نامطلوب هنگام غذاخوردن و هر چیز که باعث اندوه در این زمان شود، کاملا درد و علایم روده و معده را تشدید می‌کند. مشکل دیگر افرادی که معمولا در محیطی نامطلوب غذا می‌خورند، ابتلا به سوءهاضمه بدون زخم معده است. خیلی از بیماران با درد و سوزش معده مراجعه می‌کنند ولی نتیجه اندوسکوپی‌شان نشان می‌دهد معده طبیعی است و زخمی وجود ندارد. علت درد این بیماران همان سوءهاضمه بدون زخم است و گیرنده‌های معده این مبتلایان حساس است.

دکتر ناصر ابراهیمی‌دریانی

فوق‌تخصص بیماری‌های گوارشی و کبد