شنبه, ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 11 May, 2024
مجله ویستا

سبک رهبری امام ره


سبک رهبری امام ره

بی شک اولین مولفه لازم برای پیدایش زمزمه یک جنبش و یا حتی یک حرکت سیاسی کوچک وجود رهبری است این رهبر یک گروه سیاسی است که با تعیین اهداف , برنامه ریزی , مدیریت روند فرایند و کنترل اوضاع پس از تغییرات ماهیت یک حرکت سیاسی را تکوین می بخشد

بی شک اولین مولفه لازم برای پیدایش زمزمه یک جنبش و یا حتی یک حرکت سیاسی کوچک وجود رهبری است . این رهبر یک گروه سیاسی است که با تعیین اهداف ، برنامه ریزی ، مدیریت روند فرایند و کنترل اوضاع پس از تغییرات ماهیت یک حرکت سیاسی را تکوین می بخشد . البته موضوع رهبری یک انقلاب بسیار پیچیده تر از مدیریت یک روند تغییر صرف است. زیرا که ایجاد چنین تغییری در ابتدا مخالفان گسترده ای دارد که در راس آنها حکومت است . از سوی دیگر ایجاد وفاق و اجماع آحاد یک اجتماع برای انقلاب - امری که ظهور و بروز آن را در انقلاب اسلامی ایران به عینه مشاهده کردیم - کاری بسیار پیچیده و سخت است که بسیاری از مکاتب سیاسی دنیا هنوز به آن دست نیافته اند .

برای ایجاد یک همبستگی ملی برای ایجاد انقلاب ضرورت دارد تا سلایق اقشار متعدد جامعه حول یک محور اساسی گرد آید و این محوریت نیز باید آنچنان از جاذبه و قدرت بالایی برخوردار باشد تا افراد جامعه اقدامات انقلابی خود را که مجموعه ای کامل از هزینه ها است برای آن محوریت انجام دهند. آنچه که در سایر انقلاب های به اصطلاح کبیر جهان مشاهده می شود تنها حضور و ظهور طیف خاصی از اجتماع برای تغییر حکومت است حال اینکه در انقلاب اسلامی ایران فرد فرد جامعه از طبقه های مرفه گرفته تا مستضعفین جامعه همه برای پیروزی انقلاب تلاش می کردند .

در مبارزات انقلابی به خوبی دیده می شد که تظاهرکنندگان تنها متعلق به جنوب شهر نیستند و این سیل خروشان بر آمده از همه ملت ایران است . به زعم راقم این سطور یکی از مهمترین شاخصه های و امتیازات بنیانگذار کبیر انقلاب تمسک ایشان به معنویت بود . امری که بسیاری از سیاسیون غربی هنگام تحلیل انقلاب ایران از درک صحیح آن محروم هستند .

امام خمینی (ره) پیش از آنکه یک سیاستمدار بزرگ باشد امام امت بود .

البته این موضوع به معنای شخصیت کاریزماتیک نیست. امروز متاسفانه برخی دانسته یا ندانسته پیروزی انقلاب را مرهون شخصیت کاریزماتیک امام می دانند. آیا به راستی امام کاریزما بود؟ آیا مردم مسحور سحر امام بودند؟ در واقع اساسا تحلیل شخصیت امام در نمودار کاریزمایی یک توهین محسوب می شود. روح الله خمینی (ره) نایب بر حق ولی خدا بر زمین بود. پیرجماران دست در دست خدا داشت و سعی می کرد تا امت ایران را نیز به سوی خدا حرکت دهد. امام خمینی (ره) محبوب دل ها بود نه به خاطر آنکه مردم غرق در شخصیت مادی ایشان باشند بلکه مردم ایران به آن دلیل حاضر بودند تا آخرین قطره خون در راه امام پیکار کنند که ایشان مرد خدا بود.

آنچه که باعث می شد تا امام راحل (ره ) برای پیروزی انقلاب و سرنگونی حکومت ۲۵۰۰ساله شاهنشاهی در ایران تلاش کند نه کسب قدرت بود نه علاقه به دردست داشتن حکومت و نه هیچ چیز دیگر . آنچه که باعث می شد تا امام (ره ) این گونه طی ۱۵ سال شبانه روز برای سرنگونی حکومت شاهنشاهی تلاش کند تنها یک وظیفه الهی بود. امام می دانست که برای سعادت و تکامل معنوی بشر باید مردم در آزادی باشند و نباید از حکومت طاغوت نیز پیروی کرد .

این نکته برای امام (ره ) کافی بود تا برای ایجاد حکومت الهی بر روی زمین ۱۵ سال شدیدترین مبارزات سیاسی را انجام دهد و به جنگ پادشاهی برود که از سوی تمامی قدرت های استکباری در جهان حمایت و هدایت می شد. همین نکته برای امام (ره ) کافی بود تا ایشان بدون هیچ پشتوانه مادی چه از سوی غرب و چه از سوی شرق به جنگ حکومتی برود که تنها شنیدن نام ارتش آن حکومت لرزه بر تن کشورهای منطقه می انداخت .

اما در این راه امام راحل (ره ) هیچ گاه اسیر بازی های سیاسی نشد . امام (ره) طی مبارزات سیاسی هیچ کسی را فریب نداد . به هیچ کسی دروغ نگفت . هدف را توجیه گر وسیله ندانست و در یک کلام ؛ سیاست را ابزار دین کرد نه دین را ابزاری برای سیاست . البته همین نکته نیز باعث شد تا سیل خروشان ملت پشت سر ایشان قرار بگیرد و مردم به رهبری امام خمینی (ره) بزرگترین انقلاب قرن را رقم بزنند. در واقع امام با بیدار کردن وجدان و فطرت خداجو افراد آنان را به قیام علیه حکومت طاغوت بر انگیخت . ایشان با بهره گیری از تئوری مستحکم اسلام توانست مرگ را در برابر دیدگان ملت تحقیر کند و همین امر باعث شد تا جوانان نیز در این راه هیچ گاه از مرگ نترسند و در هر دوحال شهادت یا پیروزی خود را برنده میدان بدانند .

لذا در نهایت باید گفت سبک رهبری امام سبک رهبری پیامبر گونه بود. ایشان به دلیل اهداف والای خویش هیچ گاه به مسیر های انحرافی تن درندادند. امام خمینی (ره) ایستاد تا بگوید می توان از راه درست به اهداف والا دست پیدا کرد. ایشان با تاسی به سیرت امامان علیهم السلام نشان داد مدیریت و رهبری وقتی می تواند ثمر بخش باشد که بر اساس ماهیت الهی طبیعت و فطرت خداجوی انسان ها باشد.

مجتبی حدادی