سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

تضادها و ناسازگاری های خانوادگی را برطرف کنیم


تضادها و ناسازگاری های خانوادگی را برطرف کنیم

در همه خانواده ها تضادهایی وجود دارد بعضی اوقات این تضادها جزئی هستند و در زمان کوتاهی قابل حل می باشند

در همه خانواده ها تضادهایی وجود دارد. بعضی اوقات این تضادها جزئی هستند و در زمان کوتاهی قابل حل می باشند. گاهی هم، اختلافات آنقدر بزرگند که ماهها یا سالها طول می کشد تا راه حلی برای رفع آنها پیدا کرد. اما، مسئله میزان نزاع و بحث نیست بلکه راههای سالم و ثمربخشی وجود دارد که می توان به منظور حل تعارضات خانوادگی به کار گرفت.

برای یادگیری این راه حلها، می توانید به موارد زیر عمل کنید:

▪ شناسایی مشکل: صادقانه و خونسرد به افراد خانواده تان اعلام کنید که مشکل چیست. به لحن صدای خود و کلماتی که برای بیان احساسات خود انتخاب می کنید، توجه کنید.

▪ گفتگو درباره مشکل: افرادی که درگیر این مشکل شده اند، باید در این گفتگو شرکت کنند.

▪ با فکری باز گوش دادن: این مورد به شما کمک می کند تا این موقعیت را به طور کلی درک کنید.

▪ ایجاد وقفه: اگر بحث بالا گرفت و حس کردید کم کم به درگیری منجر می شود، از آن محل دور شوید تا کمی آرام گردید. بنابر این، همه می توانند با آرامش و فکری باز گفتگو را از سر بگیرند.

▪ یافتن راه حل. دسته جمعی تصمیم بگیرید و بر سر بهترین راه حلها برای این مشکل توافق کنید.

▪ به اجرا در آوردن راه حل. ایجاد یک راه حل ساده به ناسازگاریها پایان نمی دهد. شما باید راه حل را به مرحله عمل برسانید. تا این اختلاف حل شود.

● رهنمودها و هشدارها

▪ روشن بین باشید. تضادهای خانوادگی اغلب جنبه های زیادی دارند. سعی کنید به نقطه نظرات دیگران هم اهمیت دهید.

▪ صبوری پیشه کنید: شاید اعضای خانواده شما آمادگی گفتگو در باره این ناسازگاری را نداشته باشند. به آنها فرصت بدهید تا با آن کنار بیایند.

▪ خونسرد باشید: این مسئله به شما کمک می کند که اطمینان یابید روند رفع کامل اختلاف با آرامش کافی به نتیجه خواهد رسید.

▪ عجول نباشید: اگر احساسات شما هنوز بی تجربه و خام است، شاید قادر به بیان احساسات خود به شکلی تاثیرگذار، نباشید. تا قبل از این که مسئله به صورت واضح مطرح نشده است، برای جلوگیری از این رخداد، صبر کنید.

▪ از سرزنش کردن هم بپرهیزید. عبارات سرزنش آمیزی مانند «تو همیشه...» و «تو هیچ وقت...» باعث می شود افراد حالت تهاجمی به خود بگیرند.

برخی قواعد کلی حل ناسازگاریهای خانوادگی :

یک خانواده را می توان به یک کالسکه چهار چرخ تشبیه کرد که هر کدام از چرخهای آن آزادانه می چرخند. به محض این که هر چهار چرخ با هم شروع به حرکت کنند، کالسکه نرم و راحت به جلو حرکت می کند. اما اگر یکی از چرخها بر خلاف دیگر چرخها بچرخد، دچار مشکل خواهیم شد. هنگامی که خانواده ای دچار کشمکش و ناسازگاری میشود، این خانواده نیاز به یادگیری برخی از مهارتها برای حل ناسازگاری دارند.

اولین اقدامی که باید بکنید، شناسایی مشکل است که مسئله ای بسیار مهم است. شما قادر به حل هیچ مشکلی نیستید، مگر آنکه دقیقا بدانید آن مشکل چیست و این امر مستلزم گفتگو با یکدیگر و گوش دادن به نظرات دیگران است. او چرا همیشه عصبانی از سرکار به خانه می آید؟ در محل کار خود با چه مشکلی روبروست؟ در خانه به چه نیاز دارد؟ چرا همیشه غر می زند؟ چرا ناراحت است؟ برگه ای بردارید و دلیل همه این مسائل را یادداشت کنید. شاید مشکل، مشکل مالی باشد. شاید هم خستگی. ممکن است دلیل آن همسایگان، خانواده همسر، والدین سالخورده، بیماری و یا فرزندان باشند. وجود این مشکلات، باعث می شود چه احساسی داشته باشید؟ نیازهای محقق نشده و خواسته های خود را بنویسید. فرآیند نوشتن خواسته ها و نیازها کمک می کند تا عصبانیت و ناکامی کاهش یابد و شخص منطقی و عاقلانه فکر کند.

پس از شناسایی مشکل، گام دوم، تمرین هنر بازتاب گوش دادن است که گوش دادن انعکاسی نامیده می شود. این مهارتی ارزشمند است که بدان نیاز دارید. زمانی که همسرتان عقاید خود، چه شفاهی و یا با خواندن از روی یک لیست، را با شما در میان می گذارد، پیش از آن که بخواهید با آنچه در ذهن دارید به او پاسخی بدهید، چنین چیزی بگویید «بنابراین وقتی... اتفاق بیفتد، باعث ایجاد حسی شبیه... می شود.» (در جاهای خالی جملات خودتان را بنویسید) «آیا درست متوجه گفته ات شدم؟» شما با این کار آنچه را که متوجه شده اید نشان می دهید. سپس همسرتان می تواند موافقت کند یا توضیحات بیشتری را اضافه کند. بدون درک نقطه نظرات شخص دیگری، هیچ گفتگویی امکان پذیر نیست.

پس از این که زن و شوهر متوجه شدند که چه چیزی آنها را آزار می دهد، زمان آن می رسد تا گام بعدی برای حل ناسازگاری خانوادگی برداشته شود. حالا زمان آن رسیده تا برنامه ریزی کنیم. چگونه با هم به اصل این مشکل برسیم؟ اهداف ما برای دستیابی به نتیجه ای خوب چیست؟ اگر نتوانیم به طور مستقیم به اهدافمان برسیم، گامهای بعدی چیست؟ اکنون طرفین بر حل مشکل تمرکز کرده اند، نه بر مبارزه و لجبازی با یکدیگر.

اگر مشکل مالی وجود دارد، بودجه بندی کردن و عادات خرج کردن را مورد بررسی قرار دهید. سازمانها و مؤسساتی هم وجود دارند که می توانند به شما کمک کنند.

اگر با فرزندان خود، به خصوص کوچکترها، مشکل دارید، یکی از بهترین کارهایی که می توانید انجام دهید، ایجاد برنامه ای روزانه و اجرای آن است که شامل برنامه ریزی برای ساعت خواب، ساعت غذا خوردن، زمان بازی کردن و غیره می شود. فرزندان واقعا خواهان تعیین حد و حدودهای رفتاری که از آنها انتظار انجام آن می رود، هستند. این مورد در رشد و بلوغ آنها کمک بسیار زیادی می کند. گاهی ممکن است لازم باشد به فرزندان کوچکتر در جمع آوری اسباب بازیهایشان کمک کنید.

پس از شناسایی و یافتن راه حلی برای حل مشکل، گام موثر بعدی در حل ناسازگاریهای خانوادگی، عملی کردن راه حل است. تنها، گفتگو کردن مشکلی را حل نمی کند. شاید لازم باشد در میان خود قراردادی را روی کاغذ بیاورید یا با هم عهدی ببندید. وقتی من با خلوص نیت کاری را انجام دهم، طرف مقابل من هم از صمیم قلب عمل می کند. در خانواده ای تصمیم بر این است که زن به همه صورتحسابها رسیدگی کند. اما ممکن است در خانواده دیگری این کار را شوهر برعهده بگیرد.

اکنون با این نکات، کالسکه خانواده شما با همه اعضای آن، بار دیگر با توافق کامل به سفر خود ادامه می دهد.

نسیبه رجبی