چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

الگویی برای بانوان


الگویی برای بانوان

در اینكه صداقت یعنی راست اندیشی, درست گفتاری و صحیح رفتاری و در مقابل پرهیز از كج فكری, خودداری از دروغ و ناروا و مرتكب نشدن به انحراف و لغزش, پایه و مایهٌ موفقیت هر تشكل و حركت دستجمعی و مخصوصاً كامیابی كانون خانواده است, كمتر كسی بخود تردید راه می دهد

بارزترین ویژگی اخلاقی و رفتاری فاطمه(س) دختر والاگهر پیامبر اسلام هم اینست، كه اضافه برگواهی تاریخ و همگان، عایشه همسر پیامبر(ص) هم می گوید:ما رایت احداً اصدق لهجة من فاطمة، الا ان یكون الذی ولدها.من غیر از پیغمبر(ص) هیچكس را از فاطمه(س) راستگوتر ندیده ام. آنگاه براساس همین خصلت صداقت و درستی فاطمه(س) است، كه آن بزرگوار، لقب صدیقه هم یافته است.آن وقت میان این عنصر صداقت با علی بن ابیطالب(ع) كه از شش سالگی در دامن پیامبر(ص) بزرگ شده و تربیت یافته حدود ۲۱ سال عمر خود را پشت سر گذاشته در تاریخ اول یا ششم ذی حجه سال دوم یا سوم هجرت درحالیكه فاطمه(س) حدود ده ساله است، رسول خدا پیوند زناشویی برقرار می سازد، و آنان تشكیل كانون خانواده می دهند.

ازدواج فاطمه(س)

پیوند زناشویی فاطمه(س) كه نخستین دستور آن از سوی پروردگار عالم بود برقرار شد و در مقابل تحریك و كارشكنی رقیبانی كه رسول خدا دختر خود را به آنان نداده بود، و سخنان نگران كنندهٌ برخی از زنان قریش كه به فاطمه(س)می گفتند: رسول خدا(ص) ترا به ازدواج جوانی درآورده كه فقیر است و مال و ثروتی ندارد، رسول خدا فرمود: نه پدر تو فقیر است و نه شوهر تو، بلكه او بهترین شوهر است و اگر خداوند علی(ع) با این همه لیاقت و عظمت را نیافریده بود، در روی زمین كسیكه لیاقت ازدواج با تو راداشته باشد، وجود نداشت. زیرا علی(ع) بهترین مردان عالم است. سابقه وی در اسلام و جهاد و خدمت او، از همگان به اسلام بیشتر است.و بهرحال، درحالی كه شب عروسی، مهار مركب عروس دردست سلمان فارسی كهنسال بود و به سوی خانه شوهر هدایت می گردید. رسول خدا(ص) دست فاطمه(س) را دردست علی(ع) گذاشت و فاطمه(س) را بهترین همسر برای علی(ع) و علی(ع) را بهترین شوهر برای فاطمه(س) معرفی كرد و توصیه های لازم را برای شروع و ادامه یك زندگی سالم و شرافتمند ارائه فرمود.

بدین ترتیب ازدواج فاطمه(س) و علی(ع) كه مهریه آن ۴۸۰ درهم تعیین گردیده بود و اثاث خانه علی(ع) را هم، یك چوب رخت آویزی، یك قطعه پوست گوسفند، جهت فرش و زیرانداز، یك متكا، یك مشك آب، و یك غربال تشكیل می داد در نهایت صفا و صمیمیت آغاز گردید.

البته برای تهیه جهیزیه فاطمه(س) هم، زره علی(ع) به مبلغ چهارصد درهم فروخته شد و با مقدار شصت وسه درهم آن، این مقدار لوازم و اثاث برای زندگی عروس و داماد خریداری گردید:

۱ـ یك پیراهن بلند. ۲ـ یك روسری بزرگ. ۳ـ یك حله خیبری. ۴ ـ یك تختخواب كه از لیف درخت خرما بافته شده بود. ۵ ـ دو عدد تشك كتانی، كه یكی از پشم گوسفند و دیگری از لیف خرما پر شده بود. ۶ ـ چهار عدد بالش. ۷ ـ یك قطعه حصیر هجری. ۸ ـ یك دستگاه آسیاب دستی (دستاس). ۹ ـ یك كاسه مسی. ۱۰ـ یك مشك پوستی برای آبخوری. ۱۱ ـ یك طشت لباسشویی. ۱۲ـ یك كاسه بزرگ برای شیر دوشیدن ۱۳ـ یك ظرف برای آبخوری. ۱۴ـ یك پرده پشمی. ۱۵ـ یك آفتابه. ۱۶ـ یك سبوی گلی. ۱۷ـ دو كوزه سفالین. ۱۸ـ یك قطعه پوست گوسفند برای زیرانداز ۱۹ ـ و بالاخره یك چادر و با حدود ثلث قیمت زره هم كه با آن بوی خوش و عطریات تهیه شده بود، وسائل و اثاث زندگی فاطمه(س) فراهم گردید.

خانه داری فاطمه(س)

زندگی خانوادگی فاطمه(س) در حالی كه خواهرهای بزرگتر او زینب ، به خانه ابوالعاص تاجر مكه رفته و ام كلثوم در خانه پسرهای ابولهب در كمال ناز و نعمت می زیستند، در خانه ای كه تنها اثاث و زینتش عشق و فقر بود، آغاز گردید.اما برپایه همان تفاهم و صفایی كه بركانون خانواده آنان فروغ می بخشید و لازمه هر خانواده نوبنیادی هم دریافت آموزش و استفاده از راهنمایی های دلسوزانه و تجارب حكیمانه بزرگترهای خویش است، علی و فاطمه(س) به حضور رسول خدا رسیدند و درخواست كردند تا درباره كارهای زندگی و اداره امور خانه، آن حضرت برای آنها راهنمایی و تعیین تكلیف نماید.رسول خدا هم، فرمود: كارهای داخل خانه را فاطمه(س) و كارهای بیرون و خارج از منزل را علی(ع) عهده دار گردد، آن وقت فاطمه(س) می گوید: خدا می داند من، از اینكه كارهای بیرون خانه بمن واگذار نشد، چقدر خرسند و خوشحال گردیدم.اما توجه داریم، كارهای داخلی خانه هم آن روز، برای یك زن عموماً كارهای سنگین و طاقت فرسایی بود، نظافت و شستشوی كودكان بدون حمام و امكانات موجود، شستشوی ظروف و لباس با محدودیت سخت وسائل، تمیز كردن جو، آسیاب كردن آن و نان پختن و تهیه غذا با وسائل محدود آن روز، پاسخگویی به سئوالها و مسائل ارباب رجوع، شركت در مسجد و استفاده از سخنان پیامبر(ص) و زمزمه وحی الهی و بالاخره بخشی از ساعات شبانه روز را به عبادت و مناجات با خداوند پرداختن، اینها مسائل و اشتغالاتی بود كه فاطمه(س) را در زندگی و برای اداره كارها خسته و فرسوده می كرد، بدین لحاظ تصمیم گرفت مشكل خود را با پدر، یعنی پیغمبر و شخص اول حكومت جهان اسلام در میان گذارد تا شاید بااستخدام خدمتگذاری، بخشی از مشكلات خانه داری او كاسته گردد.باری، فاطمه(س) بدین منظور به حضور رسول خدا(ص) رسید و حتی آن حضرت چشم اشك آلود فاطمه(س) را هم درحالی كه دست او را دسته آسیاب دستی مجروح نموده بود مشاهده كرد، اما پیامبر اسلام، درحالی كه چهارصد مرد مهاجر از مكه، در صفه مسجد مدینه، بصورت آواره زندگی می كردند و لباس و آب و نان درستی هم نداشتند، به انجام تقاضای فاطمه(س) توان نیافت، و فقط تسبیحهای معروف به فاطمه(س) را به دختر خویش آموخت. تا بدین وسیله تقویت روحی و اجر و پاداش معنوی، به دختر خویش تقدیم داشته باشد.حتی یك روز هم وقتی رسول خدا(ص) بخانه فاطمه(س) می آید و مشاهده می كند كه گردنبند طلایی بگردن دخترش آویزان است كه علی(ع) از حقوق خویش آن را برای همسر جوانش خریداری كرده است، در شرایط آن روز جامعه اسلامی و حساسیت مقام مقدس نبوت، و شرایط فقرآلود مردم مسلمان، كه بخشی از آن را خود پیامبر(ص) در بالا اشاره كرد، استفاده از گردنبند طلا را كه در واقع حق طبیعی یك زن جوان و مطلوب و لازم هم خواهد بود، آن حضرت اینكار را روا نمی شمارد، و می فرماید: دخترم! مباد طوری زندگی كنیم، كه مردم بگویند: فاطمه(س) دختر محمد(ص) هم مانند جباران و قدرتمداران، لباس می پوشد و رفتار می نماید! آنگاه فاطمه(س) كه مسئولیت الهی در قبال نبوت و مقام حساس رهبری اسلامی را برای خود واقعاً احساس می كند، گردنبند را می فروشد، و از قیمت آن برده اسیری را خریداری می كند و آزاد می نماید و از اینكه انتقاد و اعتراض پیغمبر(ص) را پذیرفته و عملی ساخته، احساس آرامش و راحتی می كند و پیامبر(ص) هم وقتی از این جریان باخبر می شود، بسیار خوشحال می گردد.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 3 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.