جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ویژگی های چربی مورد استفاده در جیره دام و طیور


از چربیهای غیر قابل استفاده در تغذیه انسان می توان بعنوان منبع انرژی برای تغذیه دام و طیور استفاده نمود . معمولا هر گرم چربی خالص ۳/۹ كیلو كالری انرژی تولید می كند و در مقایسه …

از چربیهای غیر قابل استفاده در تغذیه انسان می توان بعنوان منبع انرژی برای تغذیه دام و طیور استفاده نمود . معمولا هر گرم چربی خالص ۳/۹ كیلو كالری انرژی تولید می كند و در مقایسه با سایر مواد انرژی زا چربیهای قابل هضم ۳۵/۲ برابر بیشتر از كربو هیدراتها و پروتئین های قابل هضم انرژی تولید می كند . این گونه مواد قابلیت هضم را بالا برده و اشتهای حیوان را زیاد می كند .

علاوه بر این چربیها دارای مقادیر قابل توجهی اسید لینولئیك و ویتامین های محلول در چربی می باشد كه از نظر تغذیه بسیار حائز اهمیت است . با توجه به مراتب فوق چنانچه استفاده از چربیها به طور صحیح صورت گیرد افزودن مقداری از آن به جیره غذایی مقرون به صرفه خواهد بود .

چربیهای مورد استفاده در تغذیه دام و طیور از دو منشا به دست می آیند :

۱) منشا حیوانی :

عبارتست از چربی كه از لاشه حیوانات در كشتارگاهها پس از فرایند صنعتی به صور مختلف مورد مصرف قرار می گیرد .

۲) منشا گیاهی :

عبارتست از اسیدهای چربی كه از مراحل تصفیه كارخانجات روغن نباتی به دست می آید .

ویژگیهای فیزیكی :

۱) بر حسب منشا و نوع چربی رنگ آنها فرق می كند . رنگ چربیهای حیوانی از سفید تا قهوه ای روشن متفاوت است در صورتیكه رنگ اسیدهای چرب آزاد گیاهی قهوه ای تیره است .

۲) چربی مورد استفاده باید دارای بوی مخصوص به خود بوده و عاری از بوی تند و فساد باشد .

ویژگیهای شیمیایی چربی حیوانی

۲ حداكثر درصد وزنی رطوبت

۴۰ تا ۵۰ درجه سلسیوس نقطه ذوب

۵/۲ حداكثردرصد موادغیرقابل صابونی

۹۰ حداثردرصداسیدچرب(خلوص)

۱ حداكثرموادغیرمحلول

۱۰میلی اكی والان در كیلوگرم حداكثرعدد پراكسید

۳۲ تا ۴۸ عدد یدی

۱۹۳تا۲۰۲ عدد صابونی

ویژگیهای شیمیایی اسید چرب

۵/۱ حداكثر درصد وزنی رطوبت

۹۰ حداثردرصداسیدچرب(خلوص)

۵۰ حداكثر درصد وزنی اسیدهای چرب آزاد

۱ حداكثرموادغیرمحلول

۴ حداكثردرصد موادغیرقابل صابونی

۱۰میلی اكی والان در كیلوگرم حداكثرعدد پراكسید

افزودن آنتی اكسیدهای مجاز ضروری می باشد.