دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

اولین محموله سیارکی


اولین محموله سیارکی

فضاپیمای ژاپنی هایابوسا (Hayabusa) اولین ساخته بشر بود که در نوامبر گذشته سعی کرد روی یک سیارک بنشیند و نمونه هایی از آن را به زمین برگرداند. هر چند که هنوز هم در مورد موفقیت نمونه برداری …

فضاپیمای ژاپنی هایابوسا (Hayabusa) اولین ساخته بشر بود که در نوامبر گذشته سعی کرد روی یک سیارک بنشیند و نمونه هایی از آن را به زمین برگرداند. هر چند که هنوز هم در مورد موفقیت نمونه برداری مطمئن نیستیم، اما این ماموریت توانسته است تصویرهای نمای نزدیک غیرمنتظره ای از این سیارک نزدیک به زمین تهیه کند. سیارک ایتوکاوا (Ito kawa) یکی از صدها سیارکی است که مدار آن با مدار زمین تقاطع دارد. یکی از متخصصان سیارک ها در دانشگاه کالیفرنیا در مورد این ماموریت می گوید: «این سیارک یکی از کوچکترین سیارک ها در میان سیارک های معمولی است. اگر یکی از این سیارک ها با زمین برخورد کند، می تواند فاجعه ای جهانی را به وجود آورد.» ایتوکاوا که حدود ۵۰۰ متر طول دارد از قلوه سنگ هایی تشکیل شده است که گرانش این سیارک آنها را در کنار یکدیگر نگاه داشته است.

هر چند که بسیاری از متخصصان پیش بینی می کردند که عمده سیارک ها باید چنین ساختار سنگی ای داشته باشند (که نتیجه ای است از میلیون ها سال برخورد در اعماق فضا) اما این اولین بار است که سیارکی از این نوع را به طور مستقیم مشاهده می کنیم. سیارک هایی که پیش از این بررسی شده بودند، همگی قلوه سنگ ها یا تخته سنگ های بزرگی بودند. با این همه ایتوکاوا احتمالاً از ادغام و یکپارچه شدن قطعه های حاصل از برخورد بین این اجرام بزرگتر حاصل شده است. ترکیب شیمیایی مواد معدنی موجود در این سیارک نیز مثل تمام سیارک ها اطلاعاتی در مورد واحدهای سازنده منظومه شمسی در اختیار ما قرار می دهد. زمین و دیگر سیاره های داخلی منظومه شمسی از تخته سنگ ها و صخره هایی تشکیل شده که شبیه ایتوکاوا هستند و آهن و سیلیکات دارند. هر چند که جمع آوری اطلاعات از هایابوسا موفقیت بزرگی محسوب می شود، اما چنین اطمینانی در مورد نمونه برداری از سطح سیارک وجود ندارد. همان طور که در ابتدا هم برنامه ریزی شده بود، این فضاپیما تا پایان تابستان به زمین می رسد و دانشمندان فعالیت خود را برای آزمایش روی اولین محموله سیارکی آغاز خواهند کرد.

sciam.com, ۲Jun.۲۰۰۶