شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

۱۰ نشانه هشداردهنده در بروز «آلزایمر»


۱۰ نشانه هشداردهنده در بروز «آلزایمر»

آلزایمر نوعی از اختلال مشاعر است که موجب بروز مشکلات حافظه‌ای، رفتاری و فکری می‌شود. علائم این بیماری معمولا به کندی پیشرفت می‌کنند و به مرور زمان وخیم‌تر می‌شود تا جایی‌که …

آلزایمر نوعی از اختلال مشاعر است که موجب بروز مشکلات حافظه‌ای، رفتاری و فکری می‌شود. علائم این بیماری معمولا به کندی پیشرفت می‌کنند و به مرور زمان وخیم‌تر می‌شود تا جایی‌که در کار‌های عادی روزانه و زندگی روز‌مره اختلال ایجاد می‌کند. بنا برگزارش سایت انجمن جهانی آلزایمر، ۱۰نشانه هشداردهنده این بیماری عبارتند از:

۱) تضعیف حافظه و بروز حالت‌های فراموشی: یکی از شایعترین علائم آلزایمر از دست دادن حافظه بویژه فراموش‌ کردن اطلاعاتی است که فرد بیمار اخیرا آن‌ها را به خاطر سپرده است. سایر موارد شامل فراموش‌ کردن تاریخ‌ها و روید‌ادهای مهم، پرسیدن مکرر اطلاعات مشابه و وابستگی به وسایلی مثل دفتر یادداشت و لوازم الکترونیکی برای به یاد‌آوردن موضوعات معمولی هستند.

۲) چالش در برنامه‌ریزی یا حل مسائل: برخی افراد ممکن است تغییراتی را در توانایی‌شان برای برنامه‌ریزی یا کارکردن با اعداد و ارقام تجربه کنند. آن‌ها اغلب رسیدگی بصورت حساب‌های ماهانه را فراموش می‌کنند و در تمرکز کردن و انجام کارهای طولانی‌تر با مشکل مواجه می‌شوند.

۳) مشکل در انجام کارهای معمول منزل یا کار: مبتلایان به آلزایمر اغلب در انجام و تکمیل کارهای روزانه و معمول با مشکل مواجه می‌شوند. آن‌ها حتی برای رانندگی کردن تا یک مقصد آشنا، مدیریت هزینه‌های کاری و یا به یا‌دآوردن قوانین بازی‌های مورد علاقه‌شان دچار مشکل می‌شوند.

۴) سردرگم شدن در زمان و مکان: مبتلایان به آلزایمر نمی‌توانند تاریخ‌ها، فصول و گذر زمان را دنبال کنند. آن‌ها گاهی فراموش‌می‌کنند که کجا هستند و چگونه خود را به این محل رسانده‌اند.

۵) مشکل در درک تصاویر: در برخی از افراد داشتن مشکل بینایی در واقع نشانه‌ای از آلزایمر است. آن‌ها همچنین در خواندن، تشخیص مسافت و رنگ و تضاد نورها مشکل پیدا می‌کنند. گاهی اوقات وقتی مقابل آیینه قرار می‌گیرند، تصور می‌کنند فرد دیگری مقابل آن‌ها ایستاده و درک نمی‌کنند که تصویر خودشان است.

۶) پیدا کردن مشکلات تازه با واژه‌ها در گفتن یا نوشتن: مبتلایان به آلزایمر در دنبال کردن یا پیوستن به یک گفت‌وگو ناتوان می‌شوند، آنها گاهی در حین گفت‌وگو متوقف می‌شوند و برای ادامه صحبت‌های خود هیچ ایده‌ای ندارند و دائم جملات مشابهی را تکرار می‌کنند. هم‌چنین در پیدا کردن واژه‌های مناسب در بین مکالمه خود ناتوان می‌شوند.

۷) گذاشتن اشیاء در جای غیرمعمول و پیدا نکردن آنها: بیماران آلزایمری اغلب وسایل خود را در جاهای غیرمعمولی می‌گذارند و بعد جای آن‌ها را فراموش می‌کنند. به علاوه حتی توان آن را ندارند که با رجوع به حافظه خود جای قرار دادن وسیله‌ مورد نظر را ردیابی کنند.

۸) ضعف‌ و ناتوانی در قضاوت و تصمیم‌گیری: بیماران مبتلا به آلزایمر اغلب در قضاوت و تصمیم‌گیری دستخوش تغییراتی می‌شوند که توان‌ آن‌ها را در این زمینه‌ها کاهش می‌دهد.

۹) عقب‌نشینی از فعالیت‌های کاری و اجتماعی: این بیماران به تدریج خود را از برنامه‌های گروهی و فعالیت‌های اجتماعی و ورزشی کنار می‌کشند.

۱۰) تغییر در خلق‌ و خو وشخصیت: ویژگی‌های شخصیتی و خلق‌ وخوی این بیماران نیز تغییر می‌کند. آن‌ها دچار سردرگمی، تردید و ظن، افسردگی، ترس واضطراب می‌شوند و به سادگی در شرایط مختلف آشفته و پریشان می‌شوند.