شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

خطر خمیردندان در بچه‌های زیر ۶سال


خطر خمیردندان در بچه‌های زیر ۶سال

استفاده از خمیردندان در هنگام مسواک زدن فواید متعددی ازجمله سفید شدن دندان‌ها، ایجاد طعم و بوی خوش در دهان و... دارد اما اصلی‌ترین و مهم‌ترین فایده کاربرد خمیردندان، اثر آن …

استفاده از خمیردندان در هنگام مسواک زدن فواید متعددی ازجمله سفید شدن دندان‌ها، ایجاد طعم و بوی خوش در دهان و... دارد اما اصلی‌ترین و مهم‌ترین فایده کاربرد خمیردندان، اثر آن در پیشگیری از پوسیدگی دندان‌هاست که به علت وجود ماده فلوراید در خمیردندان‌هاست...

تقریبا همه خمیردندان‌های داخلی و اکثر خمیردندان‌های خارجی فلوراید دار هستند. اثر فلوراید خمیردندان در پیشگیری از پوسیدگی ثابت شده است و استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید اکیدا توصیه می‌شود. نکته قابل توجه به‌خصوص در استفاده بچه‌ها از خمیر دندان این است که فلوراید اولا ماده‌ای سمی است و در صورتی که بیش از حد مجاز بلع شود ممکن است به مسمومیت منجر شود و ثانیا، اگر میزان فلوراید دریافتی بیش از حد باشد به ایجاد لکه‌های سفید روی دندان‌ها منجر می‌شود که به آن فلوروزیس می‌گویند. بنابراین برای استفاده بچه‌ها از خمیردندان باید به چند نکته توجه داشت:

۱) مسواک زدن کودکان تا سن هفت سالگی باید تحت نظارت والدین انجام شود و والدین مطمئن شوند که کودک کف و باقی‌مانده خمیردندان را بیرون می‌ریزد و بلع نمی‌کند.

۲) استفاده از خمیردندان در کودکان را باید تا هنگامی که رفلکس بلع کامل شود و کودک کاملا قادر به بیرون ریختن محتویات دهان باشند به تاخیر انداخت که این زمان معمولا حدود سه سالگی است.

۳) میزانی از خمیردندان که در هربار مسواک زدن روی مسواک قرار داده می‌شود باید در حدود اندازه یک نخود و نه بیشتر باشد.

۴) برای کودکان، بهتر است از خمیردندان مخصوص کودکان استفاده کرد که میزان فلوراید کمتری از خمیردندان‌های بالغین دارد.

۵) اگر مسواک زدن کودکان تحت نظارت والدین نیست تا قبل از شش سالگی نباید از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کرد.

دکتر محمدرضا خامی

متخصص سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران