یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا

دیابتی‌ها باید پله‌پله وزن کم کنند


دیابتی‌ها باید پله‌پله وزن کم کنند

چاقی، مقاومت بدن به انسولین را بیشتر می‌کند و معمولا مصرف داروهای خوراکی برای کنترل دیابت نوع یک نیز در افراد چاق چندان موثر نیست و پزشکان مجبور به تجویز انسولین تزریقی به …

چاقی، مقاومت بدن به انسولین را بیشتر می‌کند و معمولا مصرف داروهای خوراکی برای کنترل دیابت نوع یک نیز در افراد چاق چندان موثر نیست و پزشکان مجبور به تجویز انسولین تزریقی به بیماران چاق مبتلا به دیابت می‌شوند....

اما با کاهش وزن، مقاومت بدن به انسولین هم کمتر می‌شود و دیابت با دوز پایین‌تری از انسولین یا حتی داروهای خوراکی امکان کنترل شدن دارد. حتی گزارش‌هایی در مورد کنترل کامل دیابت و رفع نیاز به هر گونه دارو در افرادی که کاهش وزن قابل‌توجهی داشته‌اند، وجود داشته است؛ به طور مثال، وقتی یک کاهش وزن ۱۰ تا ۱۵ درصدی در بدن فردی اتفاق بیفتد، متابولیسم پایه بدن (انرژی مصرفی در حال استراحت مطلق) او هم کاهش پیدا می‌کند و او به انرژی کمتری برای فعالیت‌های حیاتی‌اش مثل تنفس، کارکرد سیستم قلب و عروق یا گوارش نیاز دارد؛ یعنی اگر یک فرد ۱۰۰ کیلویی به ۲۱۰۰ کیلوکالری انرژی در حالت استراحت نیاز داشته باشد، یک فرد ۸۵ کیلویی به ۱۷۰۰ کیلوکالری نیاز دارد و این یعنی اینکه نیاز به انرژی از طریق مصرف خوراکی‌های گوناگون در فرد کاهش می‌یابد.

اما نکته مهمی که باید در اینجا اشاره کنم این است که وقتی فرد از ۱۰۰ کیلوگرم به ۸۵ کیلوگرم می‌رسد، نباید به اندازه فردی که از ابتدا ۸۵ کیلوگرم بوده غذا بخورد، وگرنه لاغر که نمی‌شود و وزن‌اش که حفظ نمی‌شود هیچ، بلکه دوباره چاقی به سراغ‌اش می‌آید. اگر نیاز روزانه یک فرد ۸۵ کیلویی به انرژی ۲۲۰۰ کیلوکالری باشد، کسی که رژیم گرفته باید حدود ۱۹۰۰ کیلوکالری در روز مصرف کند تا وزن‌اش مجددا افزایش پیدا نکند. از طرف دیگر، یک کاهش وزن ۱۰ تا ۱۵ درصدی می‌تواند برای افراد دیابتی یا آنهایی که دیابت نهفته دارند، بسیار موثر باشد؛ به شرطی که افراد در کنار رژیم‌‌شان، حداقل هفته‌ای ۱۰۵ دقیقه هم فعالیت بدنی و ورزش منظم انجام دهند.

یکی از مشکلاتی که افراد چاق در حال رژیم گرفتن با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، این است که بعد از یک رژیم دوره‌ای سخت، از نظر روحی خسته می‌شوند و اراده‌شان را از دست می‌دهند و پیش خودشان می‌گویند که «تا کی من باید رژیم‌ام را ادامه بدهم؟!» بنابراین دست از رژیم برمی‌دارند و سراغ یک پرخوری جبرانی می‌روند و وزن‌شان بلافاصله و با سرعتی بیش از پیش بالا می‌رود. توصیه من به این‌قبیل افراد این است که مانند خانم رسولی، پله‌پله و تحت نظر متخصص تغذیه وزن کم کنند تا دچار بازگشت وزن نشوند. در ضمن، فردی که رژیم گرفته و کاهش وزن محسوسی داشته، ممکن است دچار کمبود انواع ویتامین‌ها یا املاح شود و این کمبودها می‌توانند صدمه‌های جبران‌ناپذیری را به سلول‌های بدن‌اش برسانند. پس بهتر است این‌قبیل افراد با مشورت پزشک، مکمل کلسیم، قرص یا آمپول D۳ یا داروهای مربوط به فقر آهن مصرف کنند و در مورد مصرف روزانه قرص مولتی‌ویتامین مینرال، ویتامین B۱۲ یا قرص روی هم با متخصص‌شان مشورت کنند.

دکتر سیدمحسن خوش‌نیت

فوق‌تخصص غدد