جمعه, ۲۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 14 March, 2025
نقش ویتامین ها در سلامت کودکان

مروری بر ویتامین C:
منابع مهم ویتامین C یا اسیداسکوربیک، میوهها و سبزیها و احشاء (جگر، قلوه و...) هستند. میزان واقعی ویتامین C موادغذائی با شرایط رشد و درجه رسیدگی محصولات در هنگام برداشت تفاوت میکند و نگهداری در یخچال و انجماد سریع نیز سبب حفظ ویتامینها میشود. مقدار مصرف روزانه مجاز توصیه شده (RDA) The Recommended dietoary allowance) برای برطرف نمودن نیازهای تغذیهای تمام افراد سالم بالغ ۹۰ـ۷۵ میلیگرم است که این میزان برای خانمهای باردار ۸۵ میلیگرم و برای خانمهای شیرده، ۱۲۰ میلیگرم و برای افراد سیگاری ۱۰۰ میلیگرم در روز میباشد.نیاز شیرخواران زیر ۶ ماه به این ویتامین ۳۰ میلیگرم در روز و شیرخواران بالای ۶ ماه تا یکساله ۳۵ میلیگرم در روز برآورد شده است.ویتامین ث در بسیاری از اعمال حیاتی نقش دارد. از جمله میتوان به سنتز، کارنیتین و سنتزکلاژن از پروتئینهای عمده بافتهای فیبروزی اشاره نمود. همچنین ویتامین C سبب افزایش مقاومت به عفونتها از طریق فعالیت ایمونولوژیکی لکوسیتها، تولید اینترفرون و واکنشهای التهابی با یکپارچگی غشاهای مخاطی میشود.گزارشهای متعدد اثر مقادیر زیاد ویتامین C را بر بهبود علائم سرماخوردگی نشان داده است همچنین ویتامین C بهعنوان آنتی اکسیدان عمل میکند.
کمبود ویتامین C:
چون انسان قادر به ساخت (سنتز) ویتامین C نمیباشد کمبود حاد ویتامین C سبب بیماری اسکوربوت میشود. در افراد بالغ بعد از ۴۵ تا ۸۰ روز محروم بودن از ویتامین C علائم کمبود بیماری ظاهر میشود و در شیرخوارانی که با شیرمادر تغذیه نمیشوند و از منابعی مانند فرمولای شیرخواران ویتامین C دریافت نمیکنند کمبود ویتامین C تظاهر میکند. دخائر مادری ویتامین C شیرخواران در حدود ۶ ماهگی تخلیه میشود. در کمبود ویتامین C جراحاتی در بافتهای مزانشیمی ایجاد میگردد که بهصورت اختلال در بهبود زخم، ادم، خونریزی و ضعف استخوانها، غضروفها، دندانها و بافتهای همبند است.در بزرگسالان علائم کمبود میتواند به شکل لثههای خونریزیدهنده و متورم و از دست دادن دندان، خوابآلودگی، خستگی، درد در پاها، تحلیل عضلانی، جراحات پوستی و بسیاری از تغییرات روانی (هیستری، نگرانی مفرط، افسردگی) ظاهر شود.
منابع ویتامین ث:
غذا (مقادیر استاندارد) ویتامین C برحسب میلیگرم
فلفلشیرین قرمز خام، یکدوم فنجان ۱۴۲
پرتقال خام یک عدد متوسط ۷۰
کیوی یک عدد متوسط ۷۰
فلفلسبز شرین خام یکدوم فنجان ۶۰
آب گریپفروت سهچهارم فنجان ۷۰ـ۵۰
توتفرنگی خام یکدوم فنجان ۴۸
طالبی متوسط یکچهارم عدد ۴۷
گلکلم پخته یکدوم فنجان ۲۸
کلم پخته یکدوم فنجان ۲۷
مروری بر فولات
منابع مهم فولات، جگر، قارچ، سبزیهای با برگ سبز، مثل نعناع، مارچوبیه، بروکلی هستند. گوشت گاو کمچربی، سیبزمینی، نان گندم کامل و حبوبات خشک منابع خوب ویتامین میباشند.مقدار مصرف روزانه مجاز توصیه شده (RDA) اسید فولیک برای برطرف کردن نیازهای تغذیهای تمام افراد بالغ ۴۰۰ میکروگرم در روز است که این میزان برای شیرخواران ۶ـ۰ ماهه ۶۵ میکروگرم در روز، برای شیرخواران ۶ ماهه تا یکساله ۸۰ میکروگرم، برای خانمهای باردار ۶۰۰ میکروگرم و برای خانمهای شیرده ۵۰۰ میکروگرم در روز میباشد.فولاتها در بسیاری از واکنشهای متابولیسم اسیدهای آمینه و نوکلئوتیدها دخالت دارند. فولات برای تشکیل سلولهای قرمز و سفیدخون در مغز استخوان و بلوغ آنها ضروری است و در تشکیل هم (Hem) نیز بهعنوان حامل واحدهای یک کربنه عمل میکند.کمبود فولات موجب اختلالات اساسی در بیوسنتز DNA و RNA میشود که نتیجه آن کاهش تقسیم سلولی است. این کاهش تقسیم سلولی در سلولهای با رشد سریع مانند سلولهای قرمز خون، لکوسیتها، سلولهای اپیتلیال معده، روده، واژن و سرویکس رحم مشهودتر است.کمبود بهصورت کمخونی مگالوبلاستیک، ماکروسیتیک با گلبولهای قرمز بزرگ، نابالغ که مقدار زیادی هموگلوبین دارند، مشخص میگردد.در انسان علائم اولیه شامل تقسیم زیاد لکوسیتهای پلی مرفونوکلئر در گردش خون و سپس کمخونی مگالوبلاستیک، ضعف عمومی، افسردگی و پلینروپاتی است. جراحات پوستی و کاهش رشد نیز از علائم کمبود میباشد.هموسیستینمی پاسخدهنده به فولات که در ارتباط با افزایش خطر بیماری انسداد عروقی است شایع است این مسئله نشان میدهد که کمبود فولات بدون بروز علائم بالینی ممکن است شایع باشد. نقش فولات در تقسیم سلولی طبیعی اهمیت آن را بهخصوص برای رشد جنین نشان میدهد و مشخص شده است که دریافت مکمل فولات قبل از بارداری میتواند خطر نقایص تولد شامل نقص لوله عصبی را تا نصف کاهش دهد. همچنین کاهش مصرف اسیدفولیک با خطر تولد نوزاد کموزن و زایمان زودرس همراه است.
منابع فولات اسید فولیک بر حسب میکروگرم
غلات خشک غنیشده ۲ فنجان ۶۷۲
نخود پخته ۲ فنجان ۳۵۷
عدس پخته ۲ فنجان ۳۵۸
لوبیاسفید پخته ۱ فنجان ۱۷۰
اسفناج پخته ۲ فنجان ۱۳۱
مارچوبه پخته ۱ فنجان ۱۲۱
بروکلی پخته ۲ فنجان ۱۰۳
کلم چینی ۲ فنجان ۷۰
آب پرتقال تازه ۲ فنجان ۷۵
کلم خام ۲ فنجان ۳۰
زرده تخممرغ ۱ عدد ۲۵
موز ۱ عدد ۲۲
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست