جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

۲۹شهریور ۱۳۸۶ ـ ۲۰ سپتامبر ـ نگرانی دکتر مصدق از مولفان انگلیسی زبان و یادآوریهای فایده بخش او


۲۹شهریور ۱۳۸۶ ـ ۲۰ سپتامبر ـ نگرانی دکتر مصدق از مولفان انگلیسی زبان و یادآوریهای فایده بخش او

دکتر مصدق در دیدار بیست و هشتم شهریور ۱۳۳۱ با دکتر مهدی آذر وزیر فرهنگ کابینه اش به وی گفت که شنیده است مولفان انگلیسی زبان کتاب های رفرنس (مرجع) و به ویژه در زمینه های فرهنگ، تاریخ …

دکتر مصدق در دیدار بیست و هشتم شهریور ۱۳۳۱ با دکتر مهدی آذر وزیر فرهنگ کابینه اش به وی گفت که شنیده است مولفان انگلیسی زبان کتاب های رفرنس (مرجع) و به ویژه در زمینه های فرهنگ، تاریخ و حتی ادبیات در تالیفات خود سهم ایران را نادیده می گیرند و نامی از وطن ما نمی برند. از آنجا که خریداران عمده این کتب سازمانهای دولتی آن ممالک برای قراردادن در کتابخانه های عمومی، مدارس و ادارات هستند، به احتمال زیاد مولفان در سالهای پس از ملی شدن نفت و درگیری با انگلستان دست به خودسانسوری زده اند تا ایرادی به خرید کتب گرفته نشود. این کار (ازقلم انداختن حقایق) این خطر را دارد که انگلیسی زبانها گذشته ما و زحمات ایرانیان به پیشبرد تمدن بشر را متوجه نشوند که به نوعی سلب حق است. به وابستگان فرهنگی ما در ممالک دیگر بگویید که بروند کتابهای مرجع انتشار یافته در دو سال اخیر و کتابهایی را که بعدا منتشر می شوند ببینند تا اگر نام ایران حذف شده باشد اعتراض کنیم. لازم نیست که خرج تراشی کنند و کتابها را بخرند، بروند در کتابخانه ها و کتابفروشی ها این قبیل کتابها را ورق بزنند و گزارش کنند. هرگونه سانسور در این زمینه را در روزنامه ها منتشر سازید تا ملت متوجه شود. این کار مولفان خارجی را متوجه هشیاری و بیداری ما می کند و دست از این کار می کشند.

در این دیدار، دکتر مصدق به دکتر آذر گفته بود که به معلمان مدارس بخشنامه شود که سوژه انشاء دانش آموزان را از میان اندرزهای گرانبهای شعراء و نویسندگان وطن انتخاب کنند و نیز از موضوعات روز. معلمان باید قبلا توضیح فراوان درباره سوژه بدهند و دانش آموزان را با روش تحقیق آشنا سازند. این انشاء ها و تحقیقات در کلاس مطرح شود تا نسل جوان روشن باشد. به مدیران و ناظمان مدارس بگویید که در سر صف (در اجتماع دانش آموزان) از دادن اندرز و اطلاع به نوجوانان خودداری نکنند و این اندرزها نباید خشک و دستوری باشد، مثال لازم است، و در عین حال یادآور شوید که تعمیرات جزیی مدارس و میز و نیمکت ها توسط فراشهای مدارس (کارکنان خدمات) بعمل آید تا برای کوبیدن یک میخ به تخته برای دولت خرج تراشی نشود.

دکتر آذر که اواخر عمر در خانه پسرش (پزشک) در آمریکا زندگی می کرد این مطلب را بیان داشته بود