پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
این دنیای زیبا, غیرواقعی است
![این دنیای زیبا, غیرواقعی است](/web/imgs/16/162/sxijd1.jpeg)
«سینتیا نیوتن» دختری ۱۲ساله دارد. یک روز دختر او برای انجام تکالیف مدرسه از «سینتیا» کمک خواست ولی این مادر نمیتوانست به فرزند کمک کند زیرا به شدت مشغول «فیسبوک» بود. دختر به اتاق خود رفت و ایمیلی برای مادرش فرستاد و از او کمک خواست ولی «سینتیا» آن را هم ندید زیرا باز هم سخت مشغول «فیسبوک» بود. «سینتیا» میگوید: «من معتاد فیسبوکم. من در فیسبوک غرق میشوم. این موضوع اسباب سرافکندگی من شده است.»
وی تقریبا ۲۰ساعت در هفته را در این سایت اجتماعی میگذراند و ۴۰ساعت در هفته هم کار میکند. قبلا چند بار سعی کرده که استفاده از فیسبوک را کم کند ولی موفق نشده است. دکتر «پائولا پایل» روانشناس خانواده میگوید: تعداد افراد مانند «سینتیا» رو به افزایش است. این افراد در واقع دچار نوعی اختلال در روابط اجتماعی خود شدهاند. استفاده از فیسبوک به نوعی «وسواس» تبدیل شده که فرد را از دنیای واقعی (که ممکن است ناخوشایند باشد) جدا میکند و به دنیای زیبای مجازی میبرد. او در آنجا دنیایی غیرواقعی برای خود ساخته است. دنیایی که از سختی، بیپولی، بدهی، جر و بحث با دیگران، ونگونگ بچه و... خبری نیست. در واقع فرد با غرق کردن خود در فیسبوک، مانند کبک سر خود را زیر برف میکند و از دنیای کاذبی که برای خود میسازد لذت میبرد، دنیایی که در واقعیت دستیابی به آن برایش ممکن نیست. علاوه بر این، با این کار مدتی هم از فکر کردن به مشکلات لاینحل زندگی یا وظایف دشواری که بر عهده دارد، فارغ میشود اما باید دانست مشکل از خود فیسبوک نیست زیرا بسیاری از کاربران به شکل صحیح از این شبکه اجتماعی استفاده میکنند. «سینتیا» میگوید: «من صبح بعد از بیدار شدن، اول به فیسبوک سر میزنم و موقع برگشتن به خانه و همچنین قبل از خواب دوباره به آن سر میزنم. یک روز یکی از دوستان زمان کودکستان خود را در فیسبوک پیدا کردم. او برایم تعریف کرد که چقدر در آن زمان به من علاقه داشته و از اینکه در کلاس اول از من جدا شد، چقدر ناراحت بود. وقتی که فهمیدم تا این حد برای او باارزش و مهم بودهام، بسیار خوشحال و هیجانزده شدم.»دکتر «جوآنا لیپاری» یکی از روانپزشکان بالینی دانشگاه کالیفرنیا میگوید: «مشکل اینجاست که این دنیا واقعی نیست. فیسبوک دنیایی زیبا، شاد، جالب و خیالانگیز است. افراد اغلب، شیرینیهای زندگی خویش را در آن مطرح میکنند و این انسانهای شیرین و دوستداشتنی میخواهند که با شما دوست باشند. خیلی وسوسهانگیز است.»«سینتیا» میگوید همه این مسایل را میداند و از اینکه این همه وقت خود را صرف فیسبوک میکند و در نتیجه از بسیاری از امور مهم زندگی خود باز میماند، بسیار ناراحت است. وی بسیاری از دوستان صمیمی و ارزشمند خود را در دنیای واقعی از دست داده است. او میگوید که راجع به ترک ناگهانی این عادت هم فکرکرد ولی این فکر برایش بسیار ناگوار بود. ثابت شده است که فیسبوک بهرغم ایجاد ارتباط بین فرد و دوستان متعدد، احساس تنهایی را افزایش میدهد! فرد به جای ارتباط واقعی و رودررو با دوستان خود، وقت خودش را با فیسبوک میگذراند و در واقع کیفیت دوستان را فدای کمیت آنان میکند. از فیسبوک به عنوان جانشینی برای دوستان واقعی خود استفاده نکنید، بلکه آن را به عنوان ابزاری جهت تحکیم دوستیهای قبلی خود به کارگیرید. دکتر «لیپاری» میگوید، چند علامت برای اعتیاد به فیسبوک مطرح است:
۱) کاهش و تغییر ساعت خواب به خاطر فیسبوک: اگر شما از وقت خوابتان میزنید و شبها تا دیروقت پای فیسبوک مینشینید و فردا خسته و خوابآلوده هستید، ممکن است فیسبوک برایتان به یک وسواس تبدیل شده باشد. در حالت طبیعی نباید به خاطر فیسبوک از خودتان و زندگیتان غافل شوید.
۲) گذراندن بیش از یک ساعت در روز پای فیسبوک: تعیین اینکه زمان طبیعی استفاده از شبکههای اجتماعی چقدر است، کار آسانی نیست. دکتر «لیپاری» میگوید: «من نمیتوانم تصور کنم که کسی بیش از یک ساعت در روز به فیسبوک نیاز داشته باشد.»
۳) حساس شدن نسبت به دوستیهای گذشته: ارتباط دوباره با دوستان قدیمی یکی از بزرگترین جاذبههای فیسبوک است و اصولا دوستی با دوستان سابق در فیسبوک غلط نیست ولی این موضوع، به گفته دکتر «پایل» ممکن است به راحتی از کنترل خارج شود. او میگوید: «یکی از مراجعان من در فیسبوک با دوست سابق خود برخورد کرد. آنها ساعتها به درد دل کردن با یکدیگر در فیسبوک مشغول شدند. او درباره نارضایتی از زندگی زناشویی خود با دوست سابقش حرف زد. یکی از اقوام او این نوشتهها را دید و موضوع را به والدین دختر اطلاع داد. والدین او با شوهرش تماس گرفتند. آنها اکنون در آستانه طلاق هستند.»
۴) غفلت از کار به خاطر فیسبوک: اگر به قصد اینکه به سراغ فیسبوک بروید سعی میکنید کار خود را زودتر تمام کنید احتمالا مشکل دارید.
۵) نگرانی و هراس از اینکه روزی نتوانید از فیسبوک استفاده کنید: دکتر «پایل» میگوید: اگر یک روز بدون فیسبوک گذراندید و این موضوع باعث استرس شما شد، بهتر است به فکر تغییر وضعیت باشید.
www.cnn.com
ترجمه: فرشید دبیرزاده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست