پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
سیاست خارجی مواج امریکا
آشفتگی، هرج و مرج و سردرگمی در سیاست های اتخاذ شده ایالات متحده در عرصه جهانی دیده می شود و نابسامانی های جدی میان مواضع نهادهای تعیین کننده در سیاست خارجی آمریکا وجود دارد به عنوان مثال درباره کره شمالی، ایران و افغانستان اختلاف جدی میان مواضع و دیدگاه های ترامپ و اطرافیان او به چشم می خورد. به نظر می رسد برخلاف ترامپ که همواره در حال جنجال آفرینی است برخی اطرافیان او بر لزوم اتخاذ یک راه حل میانه متمرکز بوده و خواستار خویشتنداری و کاهش تنش ها هستند.
** شکاف میان مسوولان آمریکا درباره پرونده هسته ای ایران
تارنماهای «نون پست» لبنان و «المصراوی» مصر اختلاف ترامپ و اطرافیان او درباره توافق هسته ای ایران را مورد توجه قرار دادند.
به نوشته تارنمای نون پست، شکاف های آشکاری میان مسوولان دولت آمریکا در کاخ سفید درباره پرونده هسته ای ایران وجود دارد. گروهی خواهان پایبندی ترامپ به شعارها و تعهدهای انتخاباتی او درباره توافق هسته ای هستند،گروهی هم بر ضرورت ادامه توافق هسته ای و احترام به قانون و نهادهایی که در شکل گیری توافق نقش داشته اند، تاکید می کنند.
تنش و اختلاف میان ترامپ و برخی از اطرافیان او از نخستین روزهای ریاست جمهوری او آغاز شده است و در سایه افکار و سیاست های ترامپ که با رویکردهای امنیتی و سیاسی آمریکا تعارض دارد، پیوسته تکرار می شود. افزون بر این اعضای دولت ترامپ درباره برخی از مسائل منطقه ای و بین المللی مانند روابط با روسیه و انتقادهای تند رییس جمهور درباره کشورهای اروپایی با او اختلاف نظر دارند به طوری که موضع گیری های ترامپ درباره عراق و بحران اوکراین نشان می دهد که او درباره بسیاری از مسائل دیدگاهی متفاوت با نهادهای دولتی دارد.
به نوشته تارنمای المصروای به نقل از روزنامه «نیویورک تایمز»، «استو اندرسون» مدیر اسبق سیاست دفاعی و نظارت بر امور تسلیحاتی در شورای امنیت ملی آمریکا و «استفان سایمون» مدیر اسبق بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در شورای امنیت ملی آمریکا، ضمن اشاره به تعیین گروهی از سوی ترامپ برای ارائه گزارشی درباره نادیده گرفتن توافق هسته ای توسط ایران نوشتند ترامپ ریاست جمهوری خود و جهان را با چنین اقدام هایی به خطر می اندازد. این موضوع تنش میان مشاوران رسمی او درباره سیاست خارجی در شورای امنیت ملی، وزارت امور خارجه و وزارت دفاع را افزایش می دهد.
گروه انتخابی ترامپ تلاش می کند دلایلی را برای ترامپ درباره نقض توافق هسته ای از سوی ایران فراهم کنند، اما این سوال مطرح است که آیا «جیمز ماتیس» وزیر دفاع، «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه، «جان کلی» رییس کارکنان کاخ سفید و مشاوران امنیت ملی ترامپ به کاخ سفید اجازه خواهند داد تا توافق هسته ای را نادیده بگیرد؟ انتظار می رود برخی از این افراد کناره گیری کنند، به هر روی چه این افراد کنارگیری کنند و چه در سمت های خود باقی بمانند؛ تصمیم های سیاسی برای تسلیم سازی ایران نشان دهنده شکست سیاست خارجی دولت آمریکا است.
این دو مقام سابق آمریکایی گفته اند: «چنین تصمیمی درباره ایران ممکن است به قطع روابط کشورهای اروپایی با آمریکا منجر شود.» نادیده گرفتن توافقی که شورای امنیت و گروه 1+5 و اتحادیه اروپا در آن نقش داشته اند آن هم بدون هیچ سند و مدرکی، خطر بزرگی است و پیش بینی می شود دیگر کشورها بر ادامه توافق هسته ای پافشاری کنند.
** صف آرایی موافقان و مخالفان راهبرد ترامپ در افغانستان
روزنامه های «المدن» لبنان، «الاهرام» مصر و شبکه «الغد» مصر اختلاف اطرافیان ترامپ با رویکرد و راهبرد وی را در افغانستان بررسی کردند.
به نوشته روزنامه المدن، ترامپ در راهبرد جدید خود درباره افغانستان و جنوب آسیا که اخیرا اعلام شد، تصمیم گرفته است به رغم عدم موافقت اعضای دولت و مشاوران خود، نزدیک به 4 هزار نیروی نظامی به افغانستان اعزام کند؛ ترامپ درباره افزایش تعداد نظامیان آمریکا در افغانستان توجیه های بسیاری آورده است، اما این تصمیم ترامپ مورد توافق همه اعضای دولت و مشاوران وی واقع نشد و او بر خلاف فشار ژنرال های اطراف خود به ویژه «جیمز ماتیس» وزیر دفاع و دیگر کارکنان و مقامات بلند پایه کاخ سفید از جمله ژنرال «جان کیلی» و جنرال «ماکماستر»، تصمیم گرفته است که حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان را افزایش دهد.
تصمیم ترامپ مبنی بر افزایش تعداد نظامیان آمریکایی در افغانستان در شرایطی است که نظریه پردازان اطراف او با افزایش حضور نظامیان آمریکا در افغانستان و درگیر شدن بیشتر این آمریکا در این کشور مخالف می کنند. آنها معتقدند آمریکا نمی تواند در این جنگ پیروز شود و به همین دلیل خواستار عقب نشینی کامل از افغانستان هستند.
به نوشته تارنمای شبکه الغد، ترامپ در شرایط سختی قرار دارد، اتهام ها به ویژه درباره روابط با روسیه از هر طرف او را هدف قرار داده اند. موضوع دیگری که نابسامانی اوضاع ترامپ را سبب شده، اختلاف های او با اطرافیانش است. او برخی از مشاوران برجسته خود مثل «استیو بنن» را به استعفا مجبور کرده است، با استعفای او ترامپ مغز متفکر راهبردی خود را از دست می دهد.
به نوشته روزنامه الاهرام، در همان نخستین ساعات اعلامِ راهبرد ترامپ درباره افغانستان، اختلاف آرا و موضع گیری ها در این باره مشاهده شد. تصمیم ترامپ به افزایش حضور نظامیان در افغانستان در شرایطی است که 60 درصد مردم آمریکا معتقدند که جنگ در افغانستان باتلاقی است که آمریکا باید از آن رها شود. این جنگ اشتباهی بود که نباید تکرار شود، میلیاردها دلار طی سال های گذشته در این جنگ هزینه شد بدون اینکه نتایجی به دنبال داشته باشد.
در این زمینه «آرون دیوید میلر» دیپلمات سابق آمریکا و کارشناس مسائل خاورمیانه در اندیشکده «ویلسون» در تحلیل راهبرد آمریکا درباره افغانستان گفت: «ما نمی توانیم در شرایط کنونی در افغانستان موضوع را از راه سیاسی یا نظامی حل کنیم. مصیبت این است که آمریکا نه می تواند اوضاع را در افغانستان تغییر دهد و نه می تواند از این کشور عقب نشینی کند. طرح ترامپ در پاسخگویی به اینکه آیا می توانیم کاری کنیم و بهای این اقدام چه خواهد بود، شکست خورده است.»
به نوشته الاهرام، «آنتونی کوردسمن» کارشناش مسائل امنیت ملی در مرکز پژوهش های راهبردی و بین المللی واشنگتن هم گفت: «ما هیچ گزینه خوبی نداریم و نمی توان پیش بینی کرد، در نتیجه هریک از گزینه هایی که برای عملی سازی آن تلاش می کنیم چه اتفاقاتی خواهد افتاد. بحت و مناقشه درباره این جنگ طولانی و راهبرد جدید درباره آن هنوز تمام نشده و به زودی هم پایان نخواهد یافت.»
** مخالفت اطرافیان ترامپ با رویکرد او درباره کره شمالی
تارنمای «الفجر» مصر و روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن هم به اختلاف ترامپ و اطرافیان او درباره موضوع کره شمالی اشاره کردند.
به نوشته تارنمای الفجر، پس از روزها جنجال آفرینی درباره احتمال دخالت نظامی در کره شمالی، مسوولان وزارت دفاع اکنون تلاش می کند از این موضوع چشم پوشی کنند. هنگامی که ترامپ تهدید کرد که با آتش و خشم با کره شمالی رویارویی خواهد کرد این اظهارات او در صدر مطالب روزنامه های جهانی منتشر شد.
رئیس جمهوری آمریکا دوباره اعلام کرد گزینه های نظامی آماده اجرایی شدن است، اما پیام های ترامپ در این باره با پیام های وزارت دفاع همسو نبود.
«روب مانینگ» سخنگوی پنتاگون گفت «جیمز ماتیس» وزیر دفاع با رئیس جمهوری در تماس مستمر است. پس از این موضوع بود که ماتیس و تیلرسون با انتشار مقاله ای در کاهش شدت جنجال آفرینی های ترامپ ایفای نقش کردند، آنها گفته اند تغییر نظام در پیونگ یانگ به سود آمریکا نیست و به کار بستن راه حل های دیپلماتیک در این زمینه از اهمیت بالایی برخوردار است.
«مایک مولن» رئیس هیات ستاد مشترک نسبت به نتایج پیام های شتاب زده ترامپ هشدار داد و گفت: «اظهارات ترامپ درباره کره شمالی ارتش آمریکا را دست بسته نگه خواهد داشت.» او در گفت و گو با شبکه «ای بی سی نیوز» گفت: «ترامپ با اظهارات خود اینگونه وانمود می کند که زمینه و فرصت مانور برای او فراهم است اما به نظر می رسد او تصمیم گرفته است که آمریکا را به لبه پرتگاه پیش ببرد.
به نوشته روزنامه العربی الجدید، در هفته های اخیر موضع گیری های رئیس جمهوری آمریکا درباره کره شمال فروکش کرده بود به طوری که ترامپ در سخنرانی خود در لویزیانا درباره امکان رسیدن به تفاهم با نظام «کیم جونگ اون» ابراز خوش بینی کرده بود، اما روز سه شنبه بار دیگر پس از اینکه کره شمالی موشک بالستیک میان برد را از فرودگاه پیونگ یانگ به سوی آب های پاسیفیک شلیک کرد او بار دیگر از گزینه نظامی سخن به میان آورد. او گفت: «همه گزینه ها روی میز است و شیوه های تهدید و بر هم زدن ثبات، به انزوای بیشتر کره شمالی در جهان منجر خواهد شد.»
به نوشته روزنامه العربی الجدید، ناظران معتقداند اختلاف موضع گیری ها درباره موضوع کره شمالی سبب شده است ترامپ «استیو بنن» مشاور راهبردی خود را برکنار سازد، زیرا او 2 روز پیش از برکناری خود در یک مصاحبه مطبوعاتی گفته بود: «درباره برنامه هسته ای کره شمالی گزینه نظامی وجود ندارد و آمریکا نمی تواند از راه گزینه نظامی با پیونگ یانگ برخورد کند.» بنن به خطر کشته شدن میلیون ها نفر در سئول و ژاپن در نخستین دقایق رخ دادن جنگ میان آمریکا و کره شمالی اشاره کرده بود.
افزون بر این بسیاری از مقام های دیپلمات و نظامی آمریکا معتقداند که واشنگتن باید این واقعیت را بپذیرد که کره شمالی به قدرت هسته ای تبدیل شده است و آمریکا باید با پذیرش این اصل برای حل سیاسی بحران، تلاش کند تا امنیت در شبه جزیره کره تضمین شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست