چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
چرا در بلع مشکل داریم؟
یکی از علائم ترشحات غیرطبیعی حلق به غیر از ترشحات غلیظ آن، مشکل در بلع است که مواد غذایی جامد یا مایع ممکن است در ته حلقش جمع شوند و بیمار احساس کند که ترشحات پشت حلقش افزایش پیدا کرده است.
زمانی که تعامل عضلات دهان و حلق و اعصاب این ناحیه کاملا دقیق نباشد ممکن است مختصری از ترشحات حلق وارد حنجره شود و باعث خشونت صدا یا سرفه شده یا بیمار را مجبور کند که اصطلاحا به طور مکرر سینهاش را صاف کند.
معمولا با افزایش سن، قدرت عضلات دخیل در عمل بلع و همچنین هماهنگی بینی این عضلات کمتر میشود ، لذا در افراد مسن ممکن است ترشحات طبیعی بینی به راحتی بلعیده نشده و وارد مری نشود و در ته حلق جمع شود.
هنگام خواب دفعات بلع ناخودآگاه خیلی کمتر از زمان بیداری است و ممکن است ترشحات در حلق جمع شده و منجر به سرفه شود.
عضلات حلق فردی که مضطرب است و دارای استرسهای روحی است دچار انقباض خواهد شد. این امر ممکن است منجر به احساس گیر کردن چیزی در گلوی وی شود.
سینه صاف کردن مکرر این افراد باعث تحریک ناحیه شده و مشکل را تشدید میکند.
رفلاکس محتویات معده به مری نیز میتواند باعث مشکلات بلع شود. سوزش معده، سوءهاضمه و گلودرد از علائم شایع این اختلال هستند.
رفلاکس با دراز کشیدن تشدید میشود بخصوص اگر قبل از دراز کشیدن بیمار مایعات یا غذایی میل کرده باشد.
ترشحات مزمن پشت حلق غالبا منجر به تحریک گلو و سوزش مداوم آن میشود. در این حالت با این که حلق و لوزهها عفونی نیستند ولی باز هم ممکن است متورم باشند. درمان موفق ترشحات مزمن پشت حلق احساس ناخوشایند گلو را نیز برطرف میکند.
درمان
برای تشخیص علت ترشحات پشت حلق، معاینه دقیق گوش، حلق و بینی الزامی است و در مواردی ممکن است لازم باشد آزمایش خون، آندوسکوپی و عکسبرداری رادیولوژی نیز انجام شود. به طور کلی اقداماتی که باعث رقیق شدن ترشحات شود و حرکت آنها را تسریع و تسهیل کند مثل مصرف مایعات و داروهای خلطآور سودمند است. شستشوی بینی باعث رقیقتر شدن ترشحات بینی میشود. بهاین منظور میتوان با سرم داخل بینی را ۵ ـ ۴ بار در روز شستشو داد.
اگر عامل ترشحات پشت حلق عفونت باکتریایی باشد درمان آنتیبیوتیکی موثر خواهد بود. در مواردی که حساسیت بینی عامل افزایش ترشحات باشد باید آلرژی درمان شود. متاسفانه داروهای ضدحساسیت قادر نیستند حساسیت را به طور کامل ریشهکن کنند، اما علائم حساسیت و از جمله افزایش ترشحات بینی را به میزان زیادی بهبود میبخشند.
مبتلایان به رفلاکس باید علاوه بر مصرف داروهایی مثل امپرازول و فاموتیدین یاد بگیرند که غذاهای حجیم مصرف نکنند، وقتی دراز بکشند که حداقل ۳ ساعت از زمان آخرین غذا یا مایعاتی که مصرف کردهاند، گذشته باشد. اگر این افراد از یک بالشت اضافی نیز استفاده کنند علائم آن کمتر خواهد شد.
دکتر محمدحسن عامری
متخصص گوش، حلق و بینی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست