شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

فانوس جادوئی Magic Lantern


اصطلاحی بود که در اول شروع و اختراع سینما به دستگاهی که نمایش دهنده نماهای فیلم به‌شکل ثابت به‌کار برده می‌شد. این دستگاه بیشتر به‌شکل اسباب بازی بود و برای نمایش و انداختن …

اصطلاحی بود که در اول شروع و اختراع سینما به دستگاهی که نمایش دهنده نماهای فیلم به‌شکل ثابت به‌کار برده می‌شد. این دستگاه بیشتر به‌شکل اسباب بازی بود و برای نمایش و انداختن تصویر بر روی پرده مانند اسلاید بکار می‌رفت.

فانوس سحری

قدیمی‌ترین آلات پروژکتور، اساساً مرکب از جعبه‌ای که یک پروژکتور مقعر در آن جا دارد.اشعه وارد از یک منبع نور بر پروژکتور، پس از انعکاس و عبور از یک عدسی متقارب بر صفحه‌ای شیشه‌ای که تصاویر رنگینی بر آن رسم شده متمرکز شده، آنرا روشن می‌کنند. عدسی دیگری تصویری حقیقی و بزرگتر از تصاویر رنگین بر پرده‌ای می‌اندازد. نوع تکمیل شده آن سترئوپتیکون است.

فانوس دریائی

یک شعله آتش در دماغهٔ زیگن از نهصد سال ق ـ م اطراف را روشن می‌کرد. آتش دیگری بعدها در حدود پیره برافروخته شد. برج واقعی در جزیرهٔ فاروس به نام منارهٔ‌البحر را یکی از عجایب هفتگانه جهان دانسته‌اند.این برج در اوایل سده سوم به توسط کیندوس سوستراتوس ساخته شد. می‌گویند که اندازهٔ اینبرج هزار ارش (ارش ۵۰ سانتی‌متر) بوده است که اغراق به‌نظر می‌رسد.

برج اور در بولونی ـ رومی‌ها چندین فانوس دریائی برافراشتند فانوس برج بولونی هر شب راه را روشن می‌ساخت و کشتی‌های متعددی که از کانال می‌گذشتند از روشنائی آن استفاده می‌کردند. یک فانوس دریائی بلند به‌وسیله کالیگولا در انگلستان برافراشته شد که در آن دو آشت درخشان در شب مسیر کشتی‌ها را مشخص می‌کرد. در روزگار شمارلمانی فانوس دریائی مزبور احیا شد و در سراسر قرون وسطی مورد استفاده بود.

در قرون وسطی و در دوره رنسانس ساختن برج‌های فانوس‌دار جزء معماری دژسازی و کلیسا گشت و دوور برج قدیمی فانوس‌دار رومی به برج ناقوس کلیسا تبدیل شد.

برج‌های منفرد در کرانه‌های جزیره کورس، جنوب ایتالیا و قبرس وجود داشت در سده‌های پانزدهم و شانزدهم از این برج‌ها به عنوان پاسگاه و فانوس دریائی استفاده می‌شد.

فانوس‌های دریائی در خلیج‌فارس

از دوران‌های باستان در خلیج‌فارس ساختمان‌هائی که بر فراز آنها آتش افروخته می‌شد و عمل برج و چراغ دریائی را برای راهنمائی دریانوردان و خبررسانی انجام می‌دادند،ساخته بودند.

برج‌های دریائی را با آتشی که بر فراز آنها افروخته می‌شده به‌چند منظور می‌ساخته‌اند. هدف نخست آن بوده که با بالا آمدن آب در زمین‌های کم عمق این خطر وجود داشت که کشتی‌ها ندانسته به‌سوی آب‌های کم عمق رو بیاورند و به شن نشسته و نابود شوند. مراد دیگر آن بوده است که با دیدن نور در تاریکی کشتی‌ها راه و جهت خود را بیابند. منظور سوم از احداث این تأسیسات دریائی خبر رسانی به پایگاه‌ها و شهرهای زمینی یا کشتی‌ها در صورت حملهٔ دزدان و متجاوزان دریائی بوده است. برج‌های دریائی برای نخستین بار در خلیج فارس ساخته شده‌اند و از این نظر اختراع آنها را می‌توان منسوب بایرانیان و جزئی از تاریخ مهندسی در ایران دانست. چنین به‌نظر می‌رسد که تاریخ پیدائی این فانوس‌های دریائی مربوط بدوران‌های پیشین باشد. در بوشهر (ری شهر قدیم) و در نزدیکی شهر ایلامی لیان و نیز در قلعه بندر کنگ (موسوم به قلعه پرتقالی‌ها) آثاری از مناره‌های دریائی برجای مانده است.

چنان‌که گفته شده استاز طریق این برج‌ها و برج‌های دیگر که در دوران باستان برقرار بوده هنگام حمله متجاوزان خبررسانی به نقاط دوری چون شهر استخر و تخت جمشید انجام می‌شده است.

نئارکوس (نئارخ) سردار اسکندر که گویا این برج‌ها را در مصب اروندرود (دجله) دیده است از ساختمان‌های قطور چوبی این فانوس‌ای دریائی در سفرنامه خود شرحی داده است.