دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

مسمومیت با متفورمین


مسمومیت با متفورمین

متفورمین در شکل قرص‌های ۵۰۰ میلی‌گرمی در ایران تولید می‌شود. دارویی کمکی در کنار ورزش و رژیم غذایی به‌منظور کاهش قند خون در بیماران با دیابت نوع۲(دیابت افراد چاق یا سنین بالا) …

متفورمین در شکل قرص‌های ۵۰۰ میلی‌گرمی در ایران تولید می‌شود. دارویی کمکی در کنار ورزش و رژیم غذایی به‌منظور کاهش قند خون در بیماران با دیابت نوع۲(دیابت افراد چاق یا سنین بالا) است. عموما دارو در بیماران مبتلا به دیابت با سنین بیش از ۱۰ سال استفاده می‌شود. متفورمین را همراه با دیگر داروهای کاهنده قند مانند انسولین تزریقی در سنین بیش از ۱۷ سال استفاده می‌کنند. در دوران بارداری از داروهای امن به حساب می‌آید؛ با این حال توصیه به استفاده از انسولین به جای متفورمین در دوران بارداری می‌شود. اثرات آن در دوران شیردهی مشخص نیست.

عوارض جانبی:

عوارض رایج شامل نفخ شکم، اسهال، تهوع، استفراغ، احساس طعم فلزی در دهان است. این دارو برخلاف گلی بنکلامید مولد افت در قند خون نیست.

مسمومیت:

در بیمارانی که به دلیل تداخل دارویی یا مصرف زیاد دارو دچار مسمومیت می‌شوند ناخوشی، درد عضلانی، بی‌خوابی، مشکلات تنفسی و ناراحتی‌های گوارشی دیده می‌شود. برخلاف دیگر داروهای مصرفی در بیماران دیابتی، متفورمین عمومأ باعث افت در قند‌خون نمی‌شود.

دستورات و نکات مهم در بیماران دیابتی

ـ‌ به منظور کاهش عوارض گوارشی ناشی از دارو بهتر است دارو با غذا مصرف شود.

ـ‌ دارو جایگزین رژیم و ورزش نشده و باید اقدامات کمکی همچون رژیم و فعالیت بدنی را ادامه داد.

ـ‌ بیماران باید مرتب قند خون روزانه خود را بسنجند.

ـ‌ برای اطمینان از کنترل قند در یک دوره طولانی(چند ماهه) می‌توان از آزمایش HbA۱c استفاده کرد.

ـ‌ از مصرف زیاد الکل که می‌تواند عوارض مرگباری داشته باشد باید حذر کرد.

ـ‌ احساس مزه فلزی در دهان با شروع مصرف بروز کرده و با گذشت زمان از بین می‌رود؛ در صورتی که پایدار بماند با پزشک خود مشورت نمایید.

ـ‌ علائم گوارشی در ابتدای درمان طبیعی است اما همین علائم اگر یکباره بروز نماید می‌تواند از بروز عوارض باشد.

علائم خطرناک

با بروز علائم زیر پس از مصرف متفورمین به پزشک مراجعه کنید:

احساس خستگی، ضعف، دردهای عضلانی غیر قابل توجیه، تنفس تند یا تنگی نفسی که علتی برای آن نمی‌توان یافت، ناراحتی معده غیرمعمول، احساس سرما، احساس سبکی سر، ضربان قلب آهسته یا نامنظم.

زنان به محض اطلاع از بارداری یا در دوران شیردهی باید با متخصص زنان یا غدد به منظور استفاده از روش درمانی مناسب مشورت کنند. از مصرف خودسرانه داروهای دیگر یا داروهای گیاهی باید خودداری کرد.

دکتر بهروز هاشمی

متخصص طب اورژانس