چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

با پسرهای بچه ننه ازدواج نکنید


با پسرهای بچه ننه ازدواج نکنید

تمام آنچه باید درباره شخصیت های وابسته بدانید گفت وگو با رکسانا خوشابی مشاور تربیتی

وابستگی در علم روان‌شناسی واژه بدی نیست زیرا همه به هم وابسته هستند؛ مادر به فرزند و گاهی دو دوست به هم وابسته‌اند اما زمانی وابستگی به جایی می‌رسد که افراد نیاز دارند فرد دیگری را به شدت به‌خود وابسته نگه دارند و به مرور این موضوع دوجانبه می‌شود و این زمانی است که وابستگی به یک اختلال شخصیتی بدل می‌شود. وقتی که این آقا یا خانم وابسته می‌خواهند تشکیل خانواده دهند موضوع وخیم‌تر می‌شود. آیا نامزد شما فردی وابسته به مادر یا پدر خود است؟ زندگی زناشویی با پسرهای بچه‌ننه چه مشکلی را به وجود می‌آورد؟ اگر پس از ازدواج متوجه وجود این اختلال در همسر خود شدیم چه کنیم. اینها سوالاتی هستند که رکسانا خوشابی، روان‌شناس و مشاور تربیتی پاسخگوی آنهاست.

● مادران وابسته امروز، دختران بی‌اعتماد به‌نفس دیروز

حساسیت این مساله پس از ازدواج تا به حدی است که به عقیده من بهتر است در همان محضر یک تست شخصیت وابستگی از افراد به خصوص آقایان گرفته شود تا اگر مشخص شد این اختلال در فرد وجود دارد از ازدواج جلوگیری شود. با این روش مقدار قابل توجهی از آمار طلاق پایین می‌آید. این موضوع تا حدی ریشه‌ای است. متاسفانه در جوامعی که به فرزند دختر بها نمی‌دهند، این دختران فاقد اعتماد به‌نفس رشد می‌کنند و پس از ازدواج نیز با همین کمبودهای شخصیتی و عزت‌نفس و باور اینکه خانم‌ها در جامعه نقش پررنگی ندارند وارد کانون خانواده ‌شده و زمانی که باردار می‌شوند، آرزو می‌کنند فرزند پسر به دنیا بیاورند تا تمام کمبودهای وجودی خود را با به دنیا آوردن یک نوزاد پسر جبران کنند و از طرفی در جامعه ما به محض به دنیا آمدن نوزاد پسر، مادر مورد لطف و تحسین واقع می‌شود. مادری که زخم‌ها و کمبودهایش با به دنیا آمدن یک فرزند پسر التیام پیدا کرده و تمامیت خود را در داشتن پسری می‌بیند ناخودآگاه دوست دارد فرزندش را همیشه در کنار خود داشته باشد و زمانی که فرزند بزرگ می‌شود و به سن ازدواج می‌رسد، این موضوع ادامه پیدا می‌کند.

● مسایل مالی عامل وابستگی

مورد دیگری که مادرها دوست دارند فرزند پسر را به خود وابسته نگه‌دارند، مسایل مالی است، در برخی از خانواده‌ها که شغل پدر خانواده آزاد بوده و حقوق کارمندی ثابتی وجود ندارد، مادر خانواده برای تامین معاش خود در آینده و پس از مرگ و از کارافتادگی همسر ناچار است، فرزند پسر را به خود وابسته نگه دارد تا منبع درآمد خود را از دست ندهد بنابراین تمام سعی خود را می‌کند که هر روز پیش از روز قبل، فرزند را وابسته کند. این موارد از ریشه‌های بروز این اختلال بود.

● زندگی تا مرز طلاق پیش می‌رود

از تبعات این مشکل که یکطرفه هم نیست، این است که مادری که تمامیت خود را در وجود فرزند پسر می‌بیند همیشه سعی می‌کند پسر را جوری به خود وابسته نگه دارد که او هم در هیچ زمانی مادر را رها نکند و نیازهای روانی او را به حدکمال برآورده می‌کند و در اصطلاح ما روان‌شناسان، در سیستم غلط هم وابستگی رخ می‌دهد. بسیاری از این پسرها قادر نیستند کوچک‌ترین کار شخصی خود را انجام بدهند زیرا مادر همه کارهای او را انجام می‌داده و او را اشباع کرده است. پسر طی این سیستم غلط رشد می‌کند و زمانی که می‌خواهد ازدواج کند سیستم به هم می‌خورد و آرامش مادر برهم زده می‌شود و شروع به سنگ انداختن در زندگی پسر و عروس می‌کند. سخن‌چینی عروس را نزد پسر می‌کند یا متاسفانه تا حدی پیش می‌رود که زندگی آنها را به مرز طلاق می‌رساند و به دلیل اینکه پسر هم مهارت لازم را برای حل مشکل و ایجاد تعادل در محبت به همسر و مادر نیاموخته، در نتیجه نمی‌تواند سیستم را بی‌خطر نگه دارد و توان زن‌داری ندارد. در واقع افراد وابسته، مهارت‌های لازم را برای حل مشکلات ندارند و یاد نگرفته‌اند چگونه مدیریت کنند. پس از اینکه صاحب فرزند هم می‌شوند همواره از مادر صلاح و مشورت می‌خواهند و به سیستم قبلی خود چسبیده‌اند.

● وابستگی در ضمیر ناخودآگاه

برخی از آقایان پس از ازدواج نشانه‌های وابستگی را بروز می‌دهند و آن به دلیل این است که این وابستگی در ضمیر ناخودآگاه و زیرساخت‌های روانی آن مردها وجود داشته است. خیلی از این آقایان، پدران قدرتمندی دارند و بعضی از رفتارهای آنها را همانندسازی کرده‌اند و در ظاهر حالت‌های وابستگی نداشته‌اند ولی باطنا وابسته هستند و زمانی که تشکیل خانواده می‌دهند در اغلب موارد این حالت‌ها را نشان می‌دهند.

● خصوصیات افراد وابسته

متاسفانه آمار طلاق در کشور ما به حدی بالاست که ما روان‌شناسان خیلی دوست نداریم توصیه به جدایی و برهم زدن روابط کنیم و به عقیده ما اگر همان دوران نامزدی را برهم بزنیم برای پیشگیری خیلی بهتر و مناسب‌تر است. درباره این اختلال هم نشانه‌ها و خصوصیاتی وجود دارد که اگر در دوران نامزدی به آنها توجه کنیم در شناسایی فرد وابسته بسیار به ما کمک می‌کند و این نشانه‌ها خیلی واضح هستند. در واقع این آدم‌ها شبیه معتادان هستند. همان‌طور که آنها به یک ماده مخدر وابسته می‌شوند و با آن آرامش پیدا می‌کنند این افراد هم به فردی وابسته می‌شوند این علایم را می‌شود این‌گونه دسته‌بندی کرد:

۱) معمولا این افراد به محض وقوع اتفاق کوچکی که در رابطه‌ با نامزد‌شان پیش می‌آید فورا به سراغ والدین خود می‌روند و آنها را در جریان تمام‌ ماوقع می‌گذارند.

۲) در بسیاری از مسایل مهارت ندارند به‌خصوص مهارت‌های اجتماعی. به‌جای اینکه خودشان مساله را با خودشان حل کنند نامزد را مقابل والدین به‌ویژه مادر قرار می‌دهند و آن خانم از همان ابتدا خود را مقابل مادرشوهر می‌بیند و از همان ابتدا مشکلات و دشمنی‌ها آغاز می‌شود.

۳) فرد وابسته در مورد موضوعی با خانمش توافق می‌کند ولی به محض اینکه به منزل می‌رود زیر توافق خود می‌زند و معلوم است که پای یک نفر دیگر در میان بود که این آقا به شدت زیر نفوذ اوست.

۴) بسیاری از این افراد نیاموخته‌اند که چطور همسرداری کنند و به موقع هوای همسر خود را داشته باشند و هیچ منطقی را نمی‌پذیرند و درصدد حل مشکل همسر با خانواده خود برنمی‌یابند و اغلب اوقات، خانم را مقصر می‌دانند و در حاشیه قرار می‌دهند و اجازه بی‌احترامی از جانب خانواده خود را به همسر می‌دهند.

به‌طور مثال، هنگام بحث بر سر مهریه یا خرید طلا همه چیز را به خانواده می‌سپارند و یا اگر هم نسپارند متزلزل بودن آنها کاملا مشخص است، شاید قولی در جهت موافق نظر همسر بدهند ولی وقتی نزد والدین می‌روند نظر خود را عوض می‌کنند. در آخر، این آقایان وابسته به هیچ‌وجه نمی‌توانند موازنه‌ای بین زندگی جدید و زندگی پدر و مادرشان ایجاد کنند، اینها نشانه‌هایی هستند که باید جدی گرفته شوند و در واقع، مهم‌ترین نشانه‌هایی هستند که دیده می‌شوند.

● خانم‌ها هم وابسته می‌شوند

این اتفاق برای مادران دیگری که فرزند دختر دارند هم رخ می‌دهد و آنها تمایل دارند دختر را به خود وابسته کنند و این وابستگی تنها مخصوص آقایان نیست. تعداد خانم‌هایی که به مادران خود وابسته هستند خیلی زیاد است و این وابستگی به مادر گاه مشکلی در زندگی آنها ایجاد می‌کند. گاه روابط بین زن و مرد خوب است ولی وابستگی‌ای که زن به مادر خود دارد باعث می‌شود که به سبب یک حرف مادر، دعوای تازه‌ای به راه بیفتد. منتها به دلیل اینکه در ایران، زنان اعتماد به‌نفس کمتری دارند تمایل دارند فرزند پسر را به خود وابسته نگه دارند و وابستگی مادرها به دختر ریشه متفاوتی دارد. همان‌طور که گفتیم از ابتدا به دختران توجه کمتری می‌شود و به او گفته می‌شود بی‌عرضه است، تنها نباید بیرون از خانه برود و محدودیت برای دخترها بیشتر است و این دلیل وابستگی آنهاست و صرفا این وابستگی به مادر نیست؛ گاه به خواهر، برادر بزرگتر یا پدر است و برخی از این دختران پس از ازدواج به همسر خود وابسته می‌شوند. در نتیجه زندگی مشترک به هم نمی‌خورد ولی در آن اختلال وجود دارد و حل نمی‌شود ولی اختلال وابستگی در مردان به دلیل دخالت خانواده همسر موجب به هم خوردن زندگی می‌شود.

● وابستگی به پدر

در برخی سیستم‌های خانواده‌ای وابستگی فرزند به پدر هم دیده می‌شود. اغلب این پسرها در همان شرکت یا محلی کار می‌کنند که پدر کار می‌کند و خیلی به پدرهای خود افتخار می‌کنند و پدر را بیش از حد واقعی بزرگ می‌کنند. از طرف دیگر پدر هم همه جا برای او تصمیم می‌گیرد؛ در مورد تحصیل، انتخاب همسر نظر خود را به او تحمیل می‌کند و در واقع این پدرها خودشان آدم‌های وابسته‌ای به پدر و مادرهای خود بوده‌اند و اغلب با محبت زیاد و مدیون کردن فرزند به خود سعی می‌کنند فرزند را همیشه وابسته به خود نگه‌ دارند. پدرهای وابسته فرزندهای وابسته تربیت می‌کنند.

● حل‌المسایل فرزند نباشید

نقش والدین در جهت پیشگیری از وابستگی فرزندان به شدت پررنگ است. اما این نقش به دو بخش رفتاری و احساسی تقسیم می‌شود. والدین در بحث رفتار باید اعمالی از خود نشان دهند که فرزند از همان ابتدا مستقل بار بیاید. از همان کودکی انجام کارهای شخصی کودک پس از یادگیری بر عهده خود او واگذار شود. همیشه پدر و مادر نباید پاسخگوی تمامی سوالات فرزندان باشند و بگذارند خود فرزند در مورد جواب سوال فکر کند و به نتیجه برسد.

در بخش دیگر که نقش احساس مطرح است حل این قسمت زمانبر و گاه غیرقابل حل است. به‌طور مثال مادری که به فرزند خود وانمود می‌کند زمانی‌که تو از خانه بروی پدرت با من رفتار خوبی ندارد یا دوری تو برای من غیرقابل ‌پذیرش است، این احساس را در فرزند بوجود می‌آورد که اگر مادر را رها کند، گناه بزرگ مرتکب شده و بنابراین همواره پس از ازدواج به مادر می‌چسبد. در اینجا مشکل باید ریشه‌ای حل شود و مادران این فرزندان باید روان‌درمانی شوند.

● راه درمان چیست؟

قطعا اختلال شخصیتی که مربوط به وابستگی باشد نیاز به روان‌درمانی دارد و فرد وابسته باید تحت‌ نظر روان‌شناس باشد و همسر نیز او را همراهی کند. مشکلی که ما با این افراد داریم این است که قبول ندارند وابسته هستند و گام اول درمان این است که فرد واقعا بفهمد وابسته است. این اتفاق ممکن است با دیدن یک فیلم صورت بگیرد و این فرد شخصیتی را در فیلمی ببیند که دچار وابستگی است و در مقایسه او با خودش پی ببرد که دچار این اختلال است و زمانی که فرد بفهمد مشکل از اوست دیگر تقصیر را به گردن همسر نمی‌اندازد و گام اول درمان برداشته می‌شود. گام‌های بعدی چیزی شبیه گام‌های ترک اعتیاد است و همان گام‌های ۱۲ قدمی که در مورد اعتیاد به‌کار می‌رود به صورتی در مورد درمان این اختلال هم به‌کار می‌رود که چگونگی آن زیر نظر روان‌شناس صورت می‌گیرد.

● مقصر اصلی مادرشوهر نیست

اگر وابستگی عمیق باشد متاسفانه آسیب‌های جدی را ایجاد کرده است ولی زمانی که شخص وابسته به رشد عقلانی و منطقی می‌رسد پی به مشکل خود می‌برد و رفته رفته در رفتار او مشخص می‌شود و همسر متوجه می‌شود که شوهرش شخصا برای زندگی بدون دخالت دیگران تصمیم می‌گیرد. برخی خانم‌ها اغلب به غلط گمان می‌برند همسران‌شان مقصر مساله و مشکل بین آنها با خانواده‌اش نیستند و این والدین همسر، به ویژه مادر شوهرها هستند که مشکل را به وجود می‌آورند، در حالی‌که این‌طور نیست و به دلیل تفاوت و فاصله نسلی که وجود دارد تا حدی برخی اختلاف نظرها طبیعی است و اگر شوهرها توان و مهارت حل مساله را داشته باشند، می‌توانند عدالت را رعایت کنند. در واقع دانستن این نکته که منبع ناراحتی از جانب چه کسی است در حل موضوع و درمان آن بسیار راهگشاست و متاسفانه بسیاری از خانم‌هایی که همسران وابسته دارند، خود نیز افسرده می‌شوند که قطعا باید درمان شوند.

اعظم صفایی