چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بهترین قرص جلوگیری در دوران شیردهی


بهترین قرص جلوگیری در دوران شیردهی

در پی درخواست برخی خوانندگان در مورد آشنایی با روش‌های جلوگیری از بارداری، مخصوصا خانم‌هایی که تازه زایمان کرده‌اند و شیر می‌دهند، این‌هفته شما را با قرص‌های ضدبارداری …

در پی درخواست برخی خوانندگان در مورد آشنایی با روش‌های جلوگیری از بارداری، مخصوصا خانم‌هایی که تازه زایمان کرده‌اند و شیر می‌دهند، این‌هفته شما را با قرص‌های ضدبارداری فاقد استروژن (مینی‌پیل یا لاینسترنول یا قرص‌های جلوگیری دوران شیردهی) آشنا می‌کنم. این قرص‌ها که فقط هورمون پروژسترون دارند، ویژه خانم‌های شیرده و خانم‌های مبتلا به فشار خون و دیابت و نیز زنانی است که مصرف استروژن در آنها ممنوع است و همچنین زنان ۳۵ سال به بالای سیگاری است...

خانم‌های شیرده باید ۶ هفته پس از زایمان شروع به مصرف این قرص‌ها کنند. اگر قبل از هفته ششم، قاعدگی شروع شود مصرف قرص باید از روز اول عادت ماهیانه آغاز گردد. بسته این قرص‌ها ۲۸تایی است و نحوه مصرفش روزی یک قرص سر ساعت معین، از همان روز نخست قاعدگی است. پس از اتمام بسته نیز مصرف بسته جدید بدون وقفه (حتی اگر قاعدگی شروع شده باشد) باید آغاز شود. در صورتی که مصرف قرص کمتر از سه ساعت از زمان مقرر فراموش شود بلافاصله پس از یادآوری باید مصرف شده و مابقی قرص‌ها نیز طبق روال مصرف گردد اما اگر مصرف قرص بیش از سه ساعت به تاخیر افتاد بلافاصله پس از یادآوری باید قرص فراموش‌شده مصرف گردد و تا یک هفته باید از یک روش ضد بارداری دیگر استفاده نمود. البته اثر این قرص‌ها از قرص‌های ترکیبی پایین‌تر است.

این قرص‌ها از طریق افزایش ضخامت مخاط ناحیه دهانه رحم از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری می‌کنند. ضمن اینکه با محافظت از لایه داخلی رحم، از استقرار تخمک بارور شده در آن جلوگیری می‌کنند. میزان خطای این روش ۲ تا ۷ مورد در هر ۱۰۰ زن است. این قرص، اگر به درستی و مستمر مصرف شود ۹۹ درصد و اگر به طور معمول خورده شود تا ۹۵ درصد از حاملگی جلوگیری می‌کند. این قرص‌، مختصری کم‌اثرتر از قرص‌های ترکیبی خوراکی است.و اما بشنوید از مزایا: قرص شیردهی نیز مانند قرص‌های ترکیبی می‌تواند خون‌ریزی قاعدگی و گرفتگی‌های ماهیچه‌ها را کم کند و خطر سرطان تخمدان و رحم و نیز بیماری‌های التهابی لگن را کاهش دهد. از آنجا که این قرص‌ها حاوی استروژن نیستند خطر ایجاد لخته خونی را که در همراهی با قرص‌های ترکیبی اتفاق می‌افتد، ندارند. این قرص، انتخابی‌ مناسب برای تازه‌مادرانی است که به کودک خود شیر می‌دهند چرا که قرص‌های ترکیبی خوراکی ممکن است کیفیت و کمیت شیر مادر را کاهش دهند. در ضمن، این قرص‌ها انتخاب‌های خوبی برای افرادی هستند که با قرص‌های ترکیبی خوراکی دچار سردرد شدید و فشار خون بالا می‌شوند و نیازی به قطع این روش قبل از عمل جراحی نیست. اما مصرف این قرص‌ها با همه خوبی‌هایشان در مواردی ممنوع است. موارد منع مصرف این قرص‌ها را هفته آینده در همین ستون بررسی خواهیم کرد.

دکتر سوزان قلعه‌باغی

دکترای مدیریت بهداشت و درمان و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد