شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

کاندیدای جدید اصولگرایان سید عزت الله ضرغامی


کاندیدای جدید اصولگرایان سید عزت الله ضرغامی

این روزها از اردوگاه اصلاح طلبان خبر می رسد که سید عزت الله ضرغامی رییس سازمان صداو سیما در تدارک آن است تا سال دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری شود

این روزها از اردوگاه اصلاح‌طلبان خبر می‌رسد که سید عزت‌الله ضرغامی‌رییس سازمان صداو سیما در تدارک آن است تا سال دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری شود. گویا او با برخی از کسانی که در دایره او قرار دارند مشورت‌هایی نیز کرده و نظر کسانی مانند علی دارابی معاون پارلمانی خود که نیروهای جمعیت ایثارگران بود، پرسیده است. ضرغامی‌خود نیز از سمپات‌های جمعیت ایثارگران است. اگرچه گفته است می‌خواهد به صورت منفرد در انتخابات شرکت کند اما حزب راستگرای ایثارگران بی‌میل نیست که در انتخابات سال آینده چند کاندیدا داشته باشد چنانکه در سال ۸۴ نیز سه نامزد داشت. احمد توکلی، محمدباقر قالیباف و محمود احمدی نژاد؛ که نفر سوم هم ریاست جمهوری را از آن خود کرد و به دوستان سابق خود پشت نمود. چنانکه اکنون جمعیت ایثارگران یکی از مهمترین احزاب منتقد دولت در جمع اصولگرایان است. این حزب سیاسی در انتخابات مجلس هشتم چندان موفق نبود و این راست سنتی بود که توانست پیروز میدان باشد و علی لاریجانی عضو ارشد تشکیلاتی خود را در قامت ریاست مجلس بر صدر بنشاند. کاندیدای جمعیت ایثارگران برای ریاست مجلس حدادعادل بود. کسی که در روزهای پایانی صدارت خود بر مجلس زاویه‌های تند وتیزی با دولت پیدا کرد اما به علت مماشاتی که در طول ریاست خود با دولت داشت نتوانست تایید نمایندگان دوره هشتم مجلس را از آن خود کند. حدادعادل نیز یکی از کسانی است که جمعیت ایثارگران درصدد است از او در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده حمایت کند. بنابر آنچه این روزها در محافل گفته می‌شود حدادعادل نیز ابراز تمایل کرده و در ضمن از ریاست محمود احمدی‌نژاد بر دولت و صدارت لاریجانی بر مجلس انتقاد کرده است.

حداد عادل با این که نمی‌خواهد فعالیت‌های سیاسی خود را این روزها افزایش دهد اما میانه‌روی او در مجلس هفتم چنان بود که همچنان بسیاری از اصولگرایان او را از جمله نیروهایی می‌دانند که می‌تواند با توجه به صبغه فرهنگی خود نقش‌آفرینی موثری داشته باشد. برخلاف حدادعادل که نمی‌خواهد فعالیت‌های خود را علنی کند، عزت‌الله ضرغامی ‌چنین نیست. امسال آخرین سالی است که او ریاست سازمان صداوسیما را برعهده دارد و آنچه که برخی اصولگرایان می‌گویند بعید به نظر می‌رسد که دوره ریاستش تمدید شود زیرا برنامه‌های صداوسیما از هر سو مخالفان زیادی برای او ایجاد کرد. حامیان دولت معتقدند که ضرغامی ‌برنامه‌های محمود احمدی نژاد را چنان که باید پوشش نمی‌دهد. روحانیون راست سنتی نیز از برنامه تفریحی و سریال‌های آن انتقاد دارند و اصلاح‌طلبان از برنامه‌های خبری و اختلاف‌افکنی همچون ۲۰:۳۰ انتقاد می‌کنند. این درحالی است که می‌گویند اخیرا برخی مقامات بلند پایه نظام نیز از سریال شهریار گله‌مند هستند و تاکید دارند که این سریال چهره مخدوشی از این شاعرترک زبان ایرانی ارایه کرده است.

اما سید عزت‌الله ضرغامی ‌کیست که اکنون می‌خواهد در قامت ریاست جمهوری رخ به رخ محمود احمدی‌نژاد با او به رقابت برخیزد؟ این مرد میانسال ۴۹ ساله که اهل استان فارس است و چهار فرزند دارد، فارغ‌التحصیل رشته مهندسی عمران از دانشگاه صنعتی امیرکبیر است و مانند بسیاری از مدیران جمهوری اسلامی‌فوق لیسانس رشته مدیریت را همزمان با کار اداری‌اش گذرانده است. در کارنامه ضرغامی‌نوشته شده است که وی فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی خود را در سالهای قبل از انقلاب با تشکیل جلسات آموزشی و تحلیلی برای جوانان جنوب شهر آغاز کرد، یعنی زمانی که وی هجده ساله بود. پس از انقلاب بهمن ۵۷ نیز وی به عنوان دبیر آموزش و پرورش، به تشکیل کلاس‌های آموزشی و تحلیلی برای مربیان امور تربیتی و دانش‌آموزان منطقه نازی‌آباد مشغول به فعالیت شد. او مانند دیگر همفکران انقلابی‌اش در آن سالها از افکار و اندیشه‌های آیت‌الله مطهری پیروی می‌کرد و آثار وی را به عنوان چهره ایدئولوژیک شاخص سال‌های اول انقلاب آموزش می‌داد.

عزت‌الله ضرغامی‌همزمان با انقلاب وارد دانشگاه امیرکبیر شد و به عنوان یکی از دانشجویان فعال انجمن اسلامی‌آن دانشگاه در فعالیت‌های سیاسی حضور داشت، اما او اگر چه یکی از دانشجویانی بود که در اشغال سفارت آمریکا دست داشت، اما برخلاف سایر دانشجویانی که در این اقدام دست داشتند، به تشکل‌های چپ مذهبی جذب نشد .همین اندیشه بود که باعث شد تا پیشنهاد اشغال سفارت شوروی آن روزها توسط آنان مطرح شود و به دلیل مخالفت مسوولان سیاسی وقت، بی‌نتیجه بماند. وی اگرچه جزو حلقه رفقای عبدی، بیطرف، اصغرزاده، میردامادی و دیگر دانشجویان فعال آن روزها بود، اما سرنوشتی جز آنان یافت. و اگرچه در مراسم ختم همسر عباس عبدی حضور یافته بود، اما دیگر با این گروه در جایی حضور مشترک و همنشینی و همفکری نداشت. او نیز مانند جناح راست دفتر تحکیم به سوی فعالیت‌های ایدئولوژیک و نظامی‌رفت. عزت‌الله ضرغامی ‌در دوران جنگ عضو سپاه پاسداران شد و سالها به عنوان نظامی‌با سازمان‌های مختلف همکاری کرد، وی پس از ادغام نیروی انتظامی‌مدتی نیز در این نیرو خدمت کرد. عزت‌الله ضرغامی ‌پس از استعفای خاتمی‌از وزارت ارشاد اسلامی، که به معنی نوعی چرخش در مسائل فرهنگی دولت‌هاشمی‌رفسنجانی بود، از سال ۱۳۷۱ به عنوان مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی‌کارش را آغاز کرد و سپس معاون امور مجلس و استانها و مدتی نیز به عنوان معاون امور سینمایی وزارت ارشاد، ابتدا در دوران علی لاریجانی و سپس در دوران مصطفی میرسلیم بکار پرداخت.

این دوره البته برای او افتخاری به بار نیاورد و سینماگران و هنرمندان نتوانستند ارتباط نزدیکی با او پیدا کنند .چرا که در حوزه معاونت سینمایی جهت‌گیری ده ساله بنیاد سینمایی فارابی را که توسط فخرالدین انوار (معاون وقت امور سینمایی) و سید محمد بهشتی(مدیر عامل بنیاد فارابی) ایجاد شده و حاصل آن موفقیت سینمای ایران در سطح جهان بود، تغییر داد. در دوره مدیریت ضرغامی‌ فیلم‌های آدم‌برفی (به کارگردانی داوود میرباقری) و دیدار (به کارگردانی محمدرضا هنرمند) از اکران بازماندند چرا که در اولی یک مرد به هیبت زنان درآمده و گریزان از ایران راهی ترکیه می‌شد و در دومی‌یک رزمنده مسلمان عاشق دختری ارمنی می‌شد.

وقتی لاریجانی در طول مدیریت ده ساله‌اش بر صدا و سیما تصمیم گرفت تا این رسانه را گسترش دهد، ضرغامی‌به عنوان معاون صدا و سیما در امور استانها و حقوقی و امور مجلس وارد مدیریت صدا و سیما شد. ضرغامی‌وقتی به تلویزیون رفت، تلاش کرد چهره میانه‌رویی از خود نشان دهد. چنانکه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۴ با طرح‌ریزی برنامه‌های مختلف و امکان استفاده یکسان به تمام کاندیداهای ریاست جمهوری، گروه‌های سیاسی را به تحسین خود واداشت.

پیروزی احمدی‌نژاد در انتخابات سال ۸۴ این اندیشه را در بسیاری ایجاد کرد که برای نشستن روی صندلی ریاست جمهوری ایران و اداره کشور، هر کسی می‌تواند قابلیت‌های لازم را داشته باشد. به نظر می‌رسد عزت‌الله ضرغامی‌در این روزها تلاش خود را برای ماندن در چشم مردم به عنوان چهره‌ای محبوب و مردمی‌انجام می‌دهد تا روزی که احمدی نژاد از روی صندلی برخیزد و او به جای وی بنشیند.

اکبر منتجبی