چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
اچ آی وی و جوانان , فرصتی در بحران
۸/۱۱ میلیون جوان (پانزده تا بیست و چهار ساله) آلوده به عفونت اچ. آی. وی یا مبتلا به ایدز هستند.به همین سادگی جمله ی بالا را می خوانی و فکر می کنی شاید در ارائه ی گزارش، اعداد و ارقام اشتباهی رخ داده است؛ اما هیچ اشتباهی وجود ندارد، همه چیز آماده است تا جهان با بحرانی تازه و صد البته دردناک و حیرت انگیز روبرو شود (که بسیاری بر این باورند که سال هاست رو به رو شده است ) و ما هنوز در خواب جامعه ی سالم، پاک و جوانان غیرت مند خودمان غوطه وریم انگار نه انگار که ایران ما نیز جزیی از همین جهان بحران زده به شمار می رود و ساده لوحانه سرهایمان را در زیر برف پنهان کرده ایم و به این نکته می اندیشیم که ما تافته ای جدا بافته ایم و اچ. آی. وی ما را نمی بیند.
امروز در آستانه بحران ایدز، دنیا و جهان پزشکی پس از بررسی های فراوان و با شکست مواجه شدن تمام اقدامات بهداشتی و درمانی تنها به یک راه حل می اندیشد به فرصتی طلایی که اگر از دست رود بحران ایدز دیگر غیرقابل کنترل و پیشگیری خواهد بود.
برای متوقف کردن ایدز تنها یک فرصت باقی است ، ما باید جوانان را در کانون توجه خود قرار دهیم، امروزه بیش از نیمی از افرادی که به تازگی به عفونت اچ. آی. وی آلوده شده اند، در سنین بین پانزده تا بیست و چهار سال قرار دارند .
با این حال هنگام نگارش راهکارها، تعیین سیاست ها و تخصیص بودجه به ایدز، نیازهای یک میلیارد نفر از جمعیت جوان کره ی زمین کماکان نادیده گرفته می شود.
آیا جوانان اطلاعات مورد نیاز برا ی محافظت از خود در برابر خطر ابتلا به عفونت اچ. آی. وی را دریافت می کنند؟ آیا دختران توانایی تجزیه و تحلیل و تصمیم گیری درباره مسایل جنسی خود را به دست آورده اند؟ آیا نوزادان در مقابل این بیماری مصون هستند؟ آیا کودکان و جوانان که در اثر ایدز بی سرپرست و بی خانواده شده اند در محیط هایی پر مهر و محبت و حمایت کننده پرورش می یابند؟
اینها همان سؤالات دشواری هستند که باید مطرح شوند ما نمی توانیم اجازه دهیم بیماری ایدز، نسل دیگری را نیز تباه سازد.جوانان امروز وارث بیماری مرگباری هستند که خود، دوستان، برادران، خواهران،والدین، آموزگاران و نیز الگوی اخلاقیشان را به کام مرگ می کشاند هر روز قریب به شش هزار جوان پانزده تا بیست و چهار سال به عفونت اچ. آی. وی آلوده می شوند و این در حالی است که تنها تعداد اندکی از آنها از آلوده بودن خود به این ویروس آگاه هستند.علی رغم گذشت بیش از دو دهه از شیوع این بیماری، گروهی عظیم از جوانان درباره ی مسائل جنسی و عفونت های منتقله از طریق تماس جنسی (اس تی آی اس) همچنان بی اطلاع هستند. با این که اکثریت آنها درباره ی بیماری ایدز چیزهایی شنیده اند هرگز باور ندارند که خودشان هم در معرض خطر هستند.
با این وجود، دلیل اصلی فروکش کردن یا حتی روند رو به کاهش عفونت اچ. آی. وی یا بیماری ایدز در برخی مناطق محدود، وجود ابزارها و انگیزه های لازم برای اعمال رفتارهای صحیح است که در اختیار مردان و زنان جوان قرار داده می شود جوانان نشان داده اند در صورتی که کمک های لازم را در اختیار داشته باشند، قادر به اتخاذ تصمیمات مسؤولانه در جهت محافظت خود در برابر این ویروس مرگبار خواهند بود و حتی قادر هستند سایرین را نیز جهت رعایت اقدامات پیشگیرانه و احتیاطی، آموزش دهند و در آن ها انگیزه ی اتخاذ انتخاب های مطمئن ایجاد کنند .
اکنون دنیا به این نکته ی بسیار مهم رسیده است که باید به جوانان آسیب پذیر و نیز جوانانی که در معرض سطح بالایی از خطر قرار دارند توجهی خاص شود، اگر قرار است برنامه های مراقبت و پیشگیری از ایدز/ اچ. آی. وی مؤثر باشند جوانان باید الزاماً در طرح و اجرای این برنامه ها شرکت داشته باشند همچنین می دانیم که ادامه تحصیل و ماندن کودکان، نوجوانان و جوانان در مدارس و مراکز آموزش عالی خود عاملی برای پیشگیری از ابتلا به عفونت اچ. آی. وی است.
ما می دانیم که آغاز دوران نوجوانی یعنی از سنین ده تا پانزده سالگی دورانی است که الگوهای پایدار رفتار سالم شکل می گیرد مانند به تعویق انداختن آغاز فعالیت جنسی که می تواند گسترش عفونت اچ. آی. وی یا ایدز را فرو نشاند .
دادن الگوی سالم رفتاری از آغاز دوران نوجوانی بسیار آسانتر از تغییر دادن الگوهای رفتاری مخاطره آمیزی است که پیش از این شکل گرفته است.
برای کاهش گسترش اچ. آی. وی /ایدز ،هیچ استراتژی اثر بخش نخواهد بود ،مگر آنکه حقوق جوانان حفظ و قاطعانه از آن دفاع شودتا زمانی که مبتلایان به ایدز یا حاملان ویروس آن مورد تبعیض واقع شوند ،هیچ پیشرفتی حاصل نخواهد شد.جوامع و دولتها ،باید عواملی که باعث افزایش آسیب پذیری جوانان در این رابطه می شود را بشناسند ،باید از طریق نهضت های اطلاع رسانی عمومی جوانان را چه در داخل و چه در خارج از محیط های آموزشی مورد پشتیبانی قرار دهند تا سطح آگاهی آنان افزایش یابد و با ننگ ناشی از ابتلا به این بیماری مبارزه شود. زنان، افراد آلوده به عفونت اچ. آی. وی و نیز کودکانی که در اثر بیماری ایدز یتیم شده اند باید تحت حمایت قانونی دولت ها و جوامع قرار گیرند. همچنین دولت ها و جوامع مکلف به وضع و اجرای قوانینی علیه سوء استفاده جنسی از کودکان و جوانان، ازدواج های تحصیلی و زود هنگام و نیز اجبار و خشونت چه در چارچوب زناشویی و چه خارج از آن ، هستند.تمامی این امور نیازمند یک رهبری قوی است. مسایل پیرامون ایدز و ویروس آن ، در بطن عملکردها و باورهای اجتماعی و فرهنگی نهفته است که بسیاری از آنها درونی، شخصی و خصوصی می باشند. رهبری به معنای داشتن جرأت برای تأمین آن است که با جوانان همواره برای فراهم ساختن محیطی کار شود که در آن ایدز نه با شرم و در خفا، بلکه بدون پرده پوشی و با دلسوزی مورد بحث قرار گیرد؛ و دست آخر این که باید پذیرفت جوانان بزرگترین و آخرین امید برای از پای در آوردن عفونت اچ. آی. وی و بیماری ایدز به شمار می روند.
تهیه شده در گروه علمی خبرگزاری مرکز آزمون دانشگاه آزاد اسلامی
مهرداد ناظری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست