چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
آداب مهمانی
یک مجلس مهمانی خوب، درست مثل یک سکه دو رویه است که هم مهمانانش آداب مهمانی را خوب بلدند، هم میزبانانش آداب میزبانی را. شما با این آداب چقدر آشنایی دارید؟
● مهمان خوبی باشید
۱) تشکر یادتان نرود:
تشکر از میزبان به خاطر پذیراییاش ضرورت دارد. این کار را میتوانید در پایان مهمانی انجام بدهید. اما روش بهتری هم وجود دارد؛ میتوانید فردای مهمانی به میزبان تلفن بزنید و به او بگویید فقط زنگ زدهاید بابت تشکر از پذیرایی دیروز؛ همین.
۲) سرزده نروید مهمانی:
ایام عید، بازار مهمانی و دید و بازدید حسابی داغ است. پیش از اینکه به قصد مهمانی از منزل خارج شوید، تلفن بزنید و از حضور میزبان در منزل و از آمادگیاش برای پذیرایی از شما اطمینان حاصل کنید. شاید مهمانان زیادی در منزل میزبان حضور داشته باشند و او موقع پذیرایی به زحمت بیفتد.
۳) سر وقت بروید :
اگر قرار گذاشتهاید زمان معینی به منزل میزبان بروید، دیر نکنید. زود هم نروید در روزهای شلوغ عید، هر خانوادهای برای خودش برنامهریزی فشردهای دارد و تأخیر شما ممکن است برنامه یک جمع را مختل کند.
۴) گپ بزنید، بحث نکنید :
وقتی دور هم نشستهاید، احتمال این که بحثهای متنوعی درباره مسائل اجتماعی، سیاسی، شخصی و... پیش بیاید، زیاد است. فراموش نکنید که شما مهماناید و مجلس مهمانی جای بحث و جدل نیست. به یک گپ خودمانی بسنده کنید و مجلس مهمانی را به میدان جنگ تبدیل نکنید. از این فرصت برای تازه کردن دیدارها و لذت بردن از مصاحبت همدیگر استفاده کنید و خودتان و اطرافیانتان را با بحثهای آنچنانی خسته نکنید.
۵) به میزبان کمک کنید :
خوشبختانه بیشتر خانمهای ایرانی، این کار را خوب بلدند. به میزبان در امر پذیرایی کمک کنید: موقع چیدن میز غذا، مرتب کردن آشپزخانه بعد از صرف غذا و شستوشوی ظروف. با این کار، نه تنها به میزبان کمک میکنید، بلکه فرصتی پیدا میکنید تا رابطهتان را هم صمیمیتر کنید و احیانا چیزهای جدیدی هم یاد بگیرید.
۶) شنونده خوبی باشید :
توی مهمانی، دائم از خودتان تعریف و تمجید نکنید و به همان میزان که صحبت میکنید، به دیگران هم اجازه صحبت بدهید و خلاصه این که شنونده خوبی باشید.
۷) گاهی به ساعت نگاه کنید:
گهگاه، نگاهی به ساعتتان بیندازید. ساعات بعد از صرف شام، جان میدهد برای گپهای طولانی، ولی حواستان باشد که این گپها خیلی هم به درازا نکشد. گاهی میزبان قرار است صبح روز بعد برود سر کارش یا برنامه مسافرتی در پیش داشته باشد و به خاطر رودربایستی با شما حسابی به زحمت بیفتد.
۸) غم و غصهتان را با خودتان نبرید :
وقتی به مهمانی میروید، غصههایتان را در خانه جا بگذارید حتما. مهمانی جای خوبی برای طرح مسائل و مشکلات نیست. مسلما میزبان هم مثل شما مشکلات خاص خودش را دارد. یادتان باشد که این دید و بازدیدها قرار است فرصتی باشند برای شاد بودن و فراموش کردن گرفتاریها.
۹) یار کمکی ببرید:
گاهی شما به یک مهمانی دعوت میشوید، ولی بیشتر آدمهای حاضر در آن مهمانی را نمیشناسید. خلاصه این که گاهی برایتان سخت است به تنهایی با فضای یک مهمانی کنار بیایید. اینجور مواقع میتوانید با کسب اجازه از میزبان، یکی از دوستانتان را همراه خودتان ببرید مهمانی تا تنها نمانید. ولی این را هم فراموش نکنید که نباید تمام زمان مهمانی را فقط با دوستتان بگذرانید. از این فرصت میتوانید برای آشنایی با دوستان جدید هم استفاده کنید.
۱۰) حواستان به بچه هم باشد:
اگر بچههای شیطان و باهوشی دارید که از فرط باهوشی دلشان میخواهد از همه چیز سر در بیاورند و از در و دیوار بروند بالا، حتما هوایشان را داشته باشید. به هر حال آنجا خانه خودتان نیست و احتمالا قواعد و قوانین خودش را دارد.
به فرزندتان اجازه ندهید تمام کارهایی را که در منزل انجام میدهد، بیتوجه به ملاحظات منزل صاحبخانه انجام بدهد. بهتر است پیش از رفتن به مهمانی، با کوچکترها صحبت کنید و توجیهشان کنید که مهمانی یعنی چه. اگر هم احیانا حرفهایتان اثر نکرد و کودک شروع کرد به شیطنت و به هم ریختن منزل صاحبخانه، بیخیال نباشید و او را منع کنید. این ایده را که بچه باید از همه چیز سر در بیاورد، لااقل وقتی که مهماناید، فراموش کنید.
۱۱) گاهی به فکر هدیه باشید:
خب، اگر برای اولین بار است که دارید به منزل میزبان میروید، رسم است که دست خالی نروید؛ به ویژه اگر میزبان تازگیها نقل مکان کرده یک منزل جدید یا احیانا اتفاق خوشایندی برای خود میزبان یا خانوادهاش افتاده، مثلا بچهدارشده، یا پسرش کنکور قبول شده یا... و البته توجه شما مهمتر از نوع هدیهای است که میگیرید. گاهی حتی یک گلدان گل یا یک جعبه شیرینی واقعا جواب میدهد.
● میزبان خوبی باشید
۱) خوشرو باشید و سخت نگیرید
اگر لیوان شربت توی دست یکی از مهمانان بلغزد و رومیزی زیبایتان لک شود، چه کار میکنید؟ عصبانی میشوید؟ اگر میخواهید میزبان خوبی باشید، این راهش نیست. باید به خودتان نهیب بزنید که این اتفاق قطعا ناخواسته بوده و نگذارید مهمانتان در خجالت و شرمندگی بماند.
زود رومیزی را عوض کنید، همه چیز را عادی جلوه بدهید و صحبت را به سمت و سوی دیگری بکشید یا حتی از در خنده و شوخی وارد شوید و بگذارید همه حاضرین به آسانی از کنار ماجرا بگذرند. اگر میخواهید میزبان خوبی باشید، راهش این است. فراموش نکنید که این لحظههای با هم بودن بر نمیگردند.
۲) مهمانانتان را متناسب دعوت کنید
بهتر است کسانی را به یک مهمانی واحد دعوت کنید که از نظر سن و سال، تحصیلات، موقعیت اجتماعی و سایر ویژگیهای اینچنینی با یکدیگر هماهنگ و همگن باشند. اینطوری، هم مهمانانتان بیشتر احساس راحتی خواهند کرد، هم خودتان بهتر میتوانید مجلس را اداره کنید.
۳) بچهها را از قلم نیندازید
معمولا در مهمانی بزرگترها، بچهها مظلوم واقع میشوند. میزبان خوب به بچههای مهمانانش هم فکر میکند. کودکان را میتوانید با روشهایی آسان و ارزان سرگرم کنید. مثلا میتوانید چند بازی گروهی تدارک ببینید و از بچههای حاضر در مهمانی بخواهید با نظارت خودتان در آن شرکت کنند و در پایان هم به آنها جایزه بدهید. اگر خوراکیهای مورد علاقه بچههای میهمانتان را هم بشناسید، که چه بهتر. میتوانید راحتتر خوشحالاش کنید.
۴) بابت هر هدیهای تشکر کنید
به هر مناسبتی اگر مهمانان برای شما هدیهای آوردند، هر چقدر هم که هدیهشان نامتناسب، ساده یا ارزان بود، شما به عنوان یک میزبان خوب فقط باید به انگیزه مثبتی توجه کنید که در پشت هدیه دادن، پنهان است. حسابی تشکر کنید و هدیه را با روی باز بپذیرید.
۵) شهرتان را معرفی کنید
اگر اهل یکی از شهرهای تاریخی ایران مثل اصفهان یا شیراز باشید، احتمالا عدهای از اقوام و آشنایانتان تعطیلات عید را به شهرتان میآیند و شاید چند روزی را هم در منزل شما بگذرانند. مناطق دیدنی شهرتان ممکن است برای خودتان عادی شده باشد، ولی مهمانان شما مسلما شور و شوق زیادی برای بازدید از همان مناطق دارند. با خوشرویی راهنماییشان کنید و فهرستی از مناطق دیدنی شهر را در اختیارشان بگذارید و اگر از خودتان هم تقاضا کردندکه به عنوان راهنما همراهشان بروید، نه نگویید.
محققان کانادایی میگویند ۷۷ درصد از آدمهای مضطرب و افسرده، اضطراب و افسردگیشان در روزهای تعطیل بیشتر میشود. زودرنجی، کمخوابی یا بیخوابی، سردرد و دردهای عضلانی پراکنده و همینطور غوطهور شدن در افکار تلخ و مأیوسکننده، همگی از نشانههایی هستند که در این روزها ممکن است بیشتر به سراغتان بیایند. آگاهی و استفاده از توصیههای انجمن سلامت روان کانادا برای پیشگیری از بروز این علائم، خالی از فایده نیست. شاید به کارتان بیاید.
۱) انتظاراتتان را تنظیم کنید
انتظار نداشته باشید که روزها یا هفتههای تعطیل، هیچ فراز و نشیبی نداشته باشد و نشاط و شادابی خودتان و اطرافیانتان فوقالعاده باشد. به هر حال، اطرافیان شما هم مثل خودتان، هرازگاهی ممکن است حال و روز خوبی نداشته باشند و ناراحت یا بیحوصله باشند. همیشه در این مواقع، به آنها حق بدهید و سعی کنید با درک کردن شرایطشان به آنها کمک کنید کمکم از این حالت بیایند بیرون. دنیا کوچک است. بهزودی، زمانی میرسد که شما هم در چنین موقعیتی قرار میگیرید و آنها همین کارها را برای خودتان خواهند کرد.
۲) فرو بروید در دنیای بچهها
همبازی شدن با کودکان یکی از توصیههای مؤثر برای چشیدن طعم شادابی و نشاط است. دویدن و جستوخیز کردن با کودکانی که در خانواده خودتان هستند و یا در این روزهای تعطیل مهمانتان میشوند، میتواند به کاهش اضطراب و افسردگیتان کمک کند. ضمنا روزهای تعطیل برای سالمندانی که در انتظار نوهها و فرزندانشان هستند، واقعا کسلکننده و ملالآور است.
توصیه میشود دست کودک یا کودکانتان را بگیرید و همراه آنها بروید منزل پدر و مادر یا پدربزرگ و مادربزرگ. با این کار، میتوانید هم نشاط را به خانه آنها ببرید، هم زمینهای فراهم کنید برای کاهش استرسهای خودتان و افزایش شادی و نشاط بچهها.
۳) اولویتهایتان را یادداشت کنید
در روزهای پیش از تعطیلات و همچنین در خود روزهای تعطیل، ممکن است کارها و گرفتاریهای زیادی داشته باشید. برای آنکه دچار سردرگمی نشوید، توصیه میشود کارهایتان را به ترتیب اهمیت، اولویتبندی و یادداشت کنید. مثلا ببینید از میان خرید کردن و نظافت خانه و فرستادن پیام تبریک و دید و بازدید با اقوام و آشنایانتان، کدامیک برای شما بیشتر اولویت دارد؛ آنوقت به همان ترتیب، کارهایتان را بنویسید و اقدام کنید به اجرای نوشتهتان.
۴) شرح وظایف را معلوم کنید
برای ایام تعطیل، بد نیست یک جلسه خودمانی با اعضای خانوادهتان ترتیب بدهید تا وظایف را بین اعضای خانواده تقسیم کنید. مثلا خواهر یا همسرتان میتواند تهیه غذا را به عهده بگیرد، برادرتان میتواند خریدهای خارج از منزل را انجام بدهد، پدرتان میتواند هدیهها را کادوپیچی کند و شما هم میتوانید وظیفه دیگری مثل ساکت کردن بچهها یا نظافت منزل را به عهده بگیرید.
۵) طعم آرامش را بچشید
یک تمرین آسان: هرازگاهی با خودتان خلوت کنید و به خودتان استراحت بدهید، عضلات بدنتان را شُل کنید، نفس عمیق بکشید و سعی کنید طعمِ این حس را بچشید که ریههایتان دارد از اکسیژن پُر و خالی میشود. برای خودتان، لحظاتی را کنار بگذارید که در آن لحظات، بتوانید کارهای مورد علاقهتان را انجام بدهید؛ مثلا موسیقی دلخواهتان را گوش کنید، ورزش کنید، نقاشی بکشید و... تعطیلات، زمانی است برای استراحت جسم و روح و تجدید قوا برای بازگشت به یک زندگی پُرازدحام. از این فرصت، خوب استفاده کنید.
۶) حساب جیبتان را داشته باشید
بیپولی در تعطیلات یکی از شرایطی است که آدم را فرو میبرد در استرس و نگرانی. اگر برایتان مقدور است، پسانداز کافی برای ایام تعطیلات کنار بگذارید و پولتان را در این روزها با برنامهریزی خرج کنید. بیحساب و کتاب خرج کردن در روزهای اول تعطیلات موجب میشود در روزهای آخر، کفگیرتان به ته دیگ بخورد و دچار اضطراب شوید.
۷) هدیه بدهید
تهیه هدیه برای کسانی که دوستشان دارید، یکی از راههایی است که به شادتر شدنتان کمک میکند و یک سرگرمی دوستداشتنی است برای روزهای تعطیلات. تلاش کنید بفهمید اعضای خانوادهتان یا دیگر آدمهای مورد علاقهتان چه چیزی کم دارند یا به چه چیزی خیلی علاقه دارند، تا همان را تهیه کنید و بهشان کادو بدهید.
اگر خانواده کوچکی دارید و میتوانید برای غریبهها هم هدیهای تهیه کنید، این فرصت را از دست ندهید؛ بیماران بستری در بیمارستانها، نیازمندان، همسایگان و... به طور کلی، هدیه دادن به آدمهای نیازمندی که انتظار دریافت هدیه از شما ندارند، به شادتر شدن خودتان و شادی آنها کمک میکند.
۸) تمرین کنید شاد باشید
شاد بودن، شوخی و خنده با دیگران، لطیفه تعریف کردن، انجام بازیهای شاد و دستهجمعی، تماشای فیلمهای خندهدار و توصیههایی از این قبیل در روزهای تعطیل، جواب میدهد. هم انرژی مثبت خودتان را شارژ میکند، هم به اطرافیانتان طراوت و سرزندگی میدهد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست