جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

روزهایم را از خوشی سرشار کن


روزهایم را از خوشی سرشار کن

چگونگی رفتار والدین در اولین روز مهد رفتن فرزندان

اولین روز مهد کودک برای اغلب پدر و مادرها و فرزندان شان می تواند روزی سرشار از خوشی و شادی و در عین حال نگرانی و تشویش باشد. خوشی برای اینکه کودک گامی جدید به جلو برمی دارد و تشویش برای اینکه کودک از خانه و والدینش دور می شود. گریه و بی تابی کودکان در اولین روز مهد کودک امری کاملاً طبیعی است، حتی کودکانی که در خانواده های پرجمعیت و شلوغ بزرگ شده اند نیز ممکن است در این روز شدیداً احساس ناراحتی، بیقراری و استرس کنند. اضطراب جدایی کودک از والدین و مراقبینش ناشی از احساس دلبستگی و امنیتی است که او نسبت به آنان می کند. در حقیقت زمانی که کودک طفلی بیش نبوده، به مادر، پدر یا پرستاری که از او نگهداری می کرده اند، شدیداً وابسته شده است. در آن دوره، احساس امنیت و اعتماد اولیه به مراقب، موجب می شود کودک دنیا را مکانی امن و قابل اطمینان بداند و از اینکه به نیازهای اولیه اش رسیدگی می شود، احساس رضایت و خرسندی می کند. به تدریج که کودک بزرگ می شود و با سایر افراد اجتماعش آشنا می شود، لازم است سعی کند از وابستگی های خود کم کند و بر رفتارهای مستقلانه خود بیفزاید. به عبارتی نیازهای رشدی او تغییر می یابد و باید بتواند با اتکا بر توانمندی ها و مهارت هایی که در چند سال گذشته آموخته است، بکوشد ساعاتی از روز را در جمع هم سن و سالانش بگذراند. بدیهی است تمامی کودکان این گونه تغییر و تحول های گوناگون زندگی شان را پس از مدتی خواهند پذیرفت. ولی نکته یی که والدین و اعضای خانواده ها باید به آن توجه داشته باشند این است که شرایط پذیرش این تغییرات را برای کودک راحت تر و کم دردسرتر کنند.

در اغلب موارد، اضطراب جدایی از والدین در کودکانی شدت دارد که از رفتن به محیط های جدید و ناآشنا مشکل دارند و خودداری می کنند. در این گونه شرایط آنها ممکن است دچار خشم، عصبانیت، خجالت، سردرگمی، اضطراب و ترس شوند. حتی در مواردی که والدین قصد دارند کودک شان را به مهد کودک بفرستند، ممکن است تا مدتی دچار شب ادراری شوند، دست به رفتارهای پرخاشگرانه بزنند و قشقرق به راه بیندازند. در مواردی هم ممکن است خواسته ها و انتظارات زیادی از پدر و مادرشان داشته باشند. والدین می توانند برای کاستن از شدت اضطراب و تنش حاصل از جدایی فرزندشان، از نکته های زیر استفاده کنند.

● والدین اجازه دهند کودک پتو، بالش یا اسباب بازی مورد علاقه اش را با خود به مهد ببرد

در اغلب موارد، همراه بردن وسایلی که کودک به آنها علاقه و عادت دارد، می تواند تا حد زیادی از شدت اضطراب او کم کند و احساس آرامش و امنیت به کودک بدهد. پژوهش ها نشان می دهند کودکانی که وسایل مورد علاقه شان را با خود به مهد می برند، هنگام تنهایی و دوری از پدر و مادر کمتر گریه می کنند و کنجکاوی بیشتری برای شناخت و کشف محیط اطراف شان به خرج می دهند.

● ...احساس گناه نکنند

گروهی از والدین زمانی که فرزندشان هنگام جدا شدن از آنها گریه و بی تابی می کند، دچار احساس گناه می شوند و رفتاری انجام می دهند که اضطراب کودک را تشدید می کند. آنها می توانند برای کاهش احساس گناه خود دو کار انجام دهند؛یا زود کودک را ترک کنند یا زود کودک را ترک نکنند، منظور این است که کمی با کودک صحبت کنند و وقتی احساس کردند کودک احساس راحتی می کند، این اطمینان را به او بدهند که خیلی زود به دنبال او خواهند آمد. هنگام خداحافظی هم سعی کنند با گفتن جمله های شادی بخش، خنداندن کودک و انجام رفتارهایی که حاکی از رضایت و خرسندی آنهاست، کودک را ترک کنند.

● ...هیچ گاه دیر دنبال کودک نروند

برای مثال اگر ساعت تعطیلی مهد، ساعت ۴ بعدازظهر است و تمامی والدین در این ساعت فرزندان خود را از مهد می برند، شما نیز سعی کنید حتماً این کار را انجام دهید. در نظر داشته باشید زمانی که کودک در مهد تنها می ماند، شدیداً احساس ناتوانی، اندوه و افسردگی می کند تا حدی که ممکن است صبح روز بعد تمایلی به جدا شدن از پدر و مادرش نداشته باشد.

برنامه روزانه منظمی برای کودک در نظر بگیرند.تمامی کودکان از داشتن نظم و ترتیب، احساس امنیت و رضایت می کنند. آنها دوست دارند بتوانند وقایع مختلف روزانه را از قبل پیش بینی کنند. کودکی که نمی داند در طول روز باید منتظر چه رویدادی باشد، دچار اضطراب و نگرانی خواهد شد. برای کاهش شدت استرس و تنش کودک، همیشه از قبل برنامه فردا را با کودک مرور کنید تا آمادگی ذهنی لازم را برای رویارو شدن با موقعیت های جدید داشته باشد.

● ...به کودک فرصت دهند با شرایط جدید آشنا شود و از بودن در افراد ناآشنا احساس راحتی کند

تمامی کودکان خردسال از دور شدن از پدر و مادرشان دچار اضطراب و تنش می شوند و این امری کاملاً طبیعی و عادی است. کودک که تا چندی پیش به بودن در کنار آنها عادت داشته است، اکنون که باید نزد مربی یا پرستارش بماند، بدیهی است احساس ناراحتی خواهد کرد. او برای آشنا شدن با افراد غریبه به زمان و کمک والدینش احتیاج دارد.

● ...هیچ گاه کودک را به تنها گذاشتن یا ترک کردن تهدید نکنند

برخی از پدر و مادرها به عنوان تنبیه، فرزندشان را تهدید می کنند که او را تنها خواهند گذاشت و رهایش خواهند کرد. این گروه باید بدانند این شیوه تربیتی و ترساندن کودک تنها موجب تشدید ناراحتی و اضطراب کودک می شود. اگر هدف آنها تغییر رفتار ناشایست کودک است، باید علت رفتار اشتباه کودک را برایش شرح دهند و سعی کنند با تشویق رفتارهای شایسته کودک موجب تکرار و افزایش آن رفتارها و کاهش رفتارهای ناشایست کودک شوند.

به خاطر داشته باشید، هیچ کودکی از اینکه پدر و مادر یا مراقبش از او دور شوند، احساس راحتی نمی کند. همیشه اولین روز رفتن به مهد کودک، پیش دبستانی و مدرسه برای کودک لحظه چالش برانگیزی است. اما با مدیریت رفتاری صحیح می توان پیامدهای منفی این گونه رویدادها را کاهش داد و با تکیه بر پیامدهای مثبت و شادی بخش آن، موجب افزایش احساس اعتماد به نفس، بالندگی و خودساختگی کودک شد.

www.kidsgrowth.com

ترجمه؛ ماندانا سلحشور