جمعه, ۱۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 7 June, 2024
مجله ویستا

کی شکلات بخوریم؟


کی شکلات بخوریم؟

پوسیدگی، یک بیماری عفونی محسوب می‌شود و ۴ عامل اصلی در روند تخریب دندان کودکان و حتی بزرگسالان نقش مهمی دارند؛ میکروب‌های مولد پوسیدگی، مواد قندی، عادت‌های غذایی و مدت اسیدی‌شدن دهان...

پوسیدگی، یک بیماری عفونی محسوب می‌شود و ۴ عامل اصلی در روند تخریب دندان کودکان و حتی بزرگسالان نقش مهمی دارند؛ میکروب‌های مولد پوسیدگی، مواد قندی، عادت‌های غذایی و مدت اسیدی‌شدن دهان...

میکروب‌ها به‌طور طبیعی داخل دهان وجود دارند و با ورود ماده خوراکی به این فضا، به آن هجوم می‌برند و با تغذیه از ماده قندی موجود در غذا، اسید زیادی تولید می‌کنند و به مینای دندان آسیب می‌رسانند. pH عادی دهان ما، ۵/۶ تا ۷ است ولی میکروب‌های مولد پوسیدگی، میزان اسیدیته را بالاتر می‌برند و pH آن را به کمتر از ۵ می‌رسانند که به این حالت pH بحرانی می‌گویند و این زمانی است که دندان در معرض خطر قرار می‌گیرد. تصور عموم این است که شکلات باعث خراب‌شدن دندان‌ها می‌شود اما علاوه بر شکلات، در سایر غذاهای حاوی کربوهیدرات مانند برنج، نان و حتی لاکتوز شیر نیز قند زیادی یافت می‌شود. البته موادقندی که در شکلات وجود دارد، از نوع ساکاروز است و بیشترین میزان پوسیدگی را ایجاد می‌کند.

به همین دلیل هر بار که کودک یا یک فرد بزرگسال، موادقندی و کربوهیدرات استفاده می‌کند، ۲۰ تا ۴۰ دقیقه محیط دهانش به وضعیت بحرانی می‌رسد‌. حتی گفته می‌شود در فضای بین دندانی تا ۲ ساعت بعد از مصرف موادقندی، pH بحرانی ادامه پیدا می‌کند. پس تعداد دفعات مصرف می‌تواند زمان وضعیت بحرانی دهان را بالا ببرد و هر چه طول مدت اسیدی شدن دهان بیشتر باشد، مینای دندان آسیب بیشتری خواهد دید بنابراین مهم است که تعداد دفعات خوردن شکلات و تنقلات در آنها را کنترل کنیم و طبیعتا بهتر است شکلات همراه با وعده غذایی اصلی یا نزدیک به آن مصرف شود تا زودتر دندان‌ها را مسواک بزنیم.

نگاه متخصص دندان‌پزشکی اطفال

دکتر غلامحسین رمضانی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی