چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
هیپنوتیسم و کاربردهایی برای درمان
هیپنوتیسم روشی است که اجراکننده آن (هیپنوتیست) حالتی خلسهگونه از اطاعت و تلقینپذیری در شخص برمیانگیزد. برخلاف تصور عامه مردم، تقریباً همه افراد بشر هیپنوتیسمپذیرند. به واقع هر چه فردی بیشتر هوشمند باشد بهتر پذیرای هیپنوتیسم خواهد بود. پیشتر تصور میشد که تنها افراد سادهلوحِ زودباور هستند که به آسانی هیپنوتیسم میشوند ولی این پندار دیگر اعتبار ندارد. البته بهطور کلی هیپنوتیسم کردن افرادی که خود مایلند تحت این آزمایش قرار گیرند آسانتر است ولی افراد شکاک و بیمیل را نیز میتوان هیپنوتیسم کرد. گرچه هیپنوتیسم کردن آنان نسبتاً دشوارتر است.
مِسمر (بنیانگذار هیپنوتیسم)، هیپنوتیسم را «مغناطیس حیوانی» مینامید و باور داشت یا دست کم تبلیغ میکرد که علت همه بیماریهای جسمی و روانی نوعی آشفتگی در این مغناطیس حیوانی است. او به واقع بهبودهایی چشمگیر در بیماران خود برمیانگیخت ولی احتمالاً بیشتر بیماران او گرفتار بیماریهای روان-تنی یا ذهنی-تنی بودند و بیماریهای آنان با تلقین و محیط جادویی-نمایشی که او برپا میکرد تغییر مییافتند
این روش چگونه عمل می کند؟
هیپنوتیسم نوعی حالت ذهنی غیر معمول (تغییر یافته) است ولی خواب نیست. این حالت میانی وضعیتی جادویی نیست بلکه نوعی حالت تغییر شعور و ادراک است که صدای هیپنوتیست که ترغیب کننده، آمرانه و با اعتماد به نفس است در شخص دیگر پدید میآورد. هیپنوتیسم شونده به مرحلهای میرسد که باور میکند آنچه به او گفته شده حتماً اتفاق خواهد افتاد؛ و این معمولاً اتفاق خواهد افتاد.
روش اجرا چگونه است؟
هیپنوتیست به طریقی آهسته، کنترل شده، ترغیب کننده، و در عین حال آمرانه با بیمار صحبت میکند. برخی هیپنوتیستها از بیمار میخواهند که بر چیزی خاص تمرکز ذهن کند. آنان گاهی از یک پرتوی نور مستقیم یا بازتابنده، یا یک آونگ برای متمرکز کردن ذهن و حواس بیمار استفاده میکنند، یا چیزی به بیمار میدهند که محکم در مشت خود نگه دارد، یا از بیمار میخواهند که تصویری خاص در ذهن خود مجسم کند.
هدف این گونه تمرکزها و خلسههای القاییِ بعد از آن، شل کردن عضلات و رفتن به حالت خلسه و تلقین پذیری می باشد. هیپنوتیست ها سعی نمی کنند شخص هیپنوتیسم شده را وادار به کاری خاص کنند و فقط با او گفتگو میکنند تا نکات و مسائل پنهان روان او یا تجربههای تلخ زندگی او و به عبارت دقیقتر ریشه ناراحتی یا نگرانی یا درد و بیماری او را آشکار سازند.
این روش چه کاربردی دارد؟
یکی از کاربردهای هیپنوتیسم بازیابی اطلاعات فراموش شده از حافظه است. کاربرد دیگر در حرفه پزشکی و برای مقاصد درمانی بوده زیرا بسیاری از دردها و بیماریهای لاینحل، خواه جسمی یا روانی، واکنشهای خوب به هیپنوتیسم نشان دادهاند. امروزه آسم، بیخوابی، انواع ترسهای نامعقول و بعضاً فلج کننده چون وحشت از ارتفاع بلند، وحشت از مسافرت هوایی، یا وحشت از جراحی دندانپزشکی، و چندی دیگر مانند آنها را میتوان با هیپنوتیسم درمان کرد. همچنین عادتهای نامطلوب و زیانآوری چون سیگار کشیدن و ناخن جویدن را میتوان به راحتی با استفاده از هیپنوتیسم ترک کرد.
چه انتقاداتی به این روش وارد است؟
یک پزشک هیپنوتیست در این باره این روش میگوید: یکی از مسائلی که بیشتر مردم را نگران میکند این است که آنان گمان میکنند در حالت هیپنوتیسم به حیوانی بیاراده تبدیل خواهند شد و کارهای عجیب و ناپسند خواهند کرد. این خیالی بیاساس است و واقعیت ندارد. ما اشخاص نیازمند کمک را وادار نمیکنیم کارهای پوچ یا ناپسند انجام دهند. محبوبیت وسیع روش هیپنوتیسمدرمانی بین پزشکان کشورهای غربی در دهههای اخیر بیشتر به این دلیل است که این روش در بسیاری موارد که دارو درمانهای معمول فایده نداشتهاند مفید بوده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست