جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

آشنایی با گوشی هوشمند بلک بری Z۳۰


آشنایی با گوشی هوشمند بلک بری Z۳۰

با داشتن بزرگ ترین صفحه نمایش میان اسمارت فون های بلک بری, باتری بزرگ و پردازنده قوی که آخرین سیستم عامل بلک بری به نام BB ۱۰ ۲ را در خود دارد, Z۳۰ یکی گوشی کانادایی غیر قابل بحث است

با داشتن بزرگ‌ترین صفحه نمایش میان اسمارت‌فون‌های بلک‌بری، باتری بزرگ و پردازنده قوی که آخرین سیستم‌عامل بلک‌بری به نام BB ۱۰.۲ را در خود دارد، Z۳۰ یکی گوشی کانادایی غیر قابل بحث است. کیفیت ساخت بدنه آن عالی است وروکش متالیک دارد. صفحه کلید بلک‌بری‌ها هم که همیشه جزو برتری و تفاوت آنها با دیگر هوشمندهای بازار بوده است در مورد این مدل نیز مصداق دارد. برای آشنایی بیشتر با این سرباز بلک‌بری با ما همراه باشید.

● طراحی

بلک‌بری Z۳۰ طراحی بسیار زیبا و جذابی دارد. بدنه لاستیکی با روکش متالیک و کیفیت ساخت عالی از مشخصه‌های ساخت این گوشی هوشمند هستند. این دستگاه حدود ۱۷۰ گرم وزن دارد که در مقایسه با پرچمداران اندرویدی تا حدی سنگین به نظر می‌رسد.

نوار باریکی که در اطراف بدنه قرار دارد و زیر صفحه نمایش به صورت یک لایه فلزی دیده می‌شود و وزن این گوشی آن را بسیار مستحکم و بادوام نشان می‌دهند. جنس پلاستیک نرم و با کیفیتی که در قاب پشت بدنه گوشی کار شده است و بافت فیبرکربنی آن باعث شده‌اند تا گوشی به راحتی در دست بنشیند و لیز نخورد. قاب پشت گوشی قابل جابه‌جایی است. در زیر آن، باتری و جایگاه کارت حافظه میکرو اس‌دی در بالا و شیار میکروسیم‌کارت در سمت چپ قرار دارند.

جایگاه قرارگیری کلیدهای این گوشی هوشمند کاملا ارگونومیک است. کلیدها قفل و پاور در بالا و در میانه آن لبه قرار دارد تا انگشت به راحتی به آنها دسترسی داشته باشد و با سرعت بالاتر از گوشی استفاده کند. کلید کنترل صدا نیز در سمت راست قرار دارد و بسیار مستحکم و کلیک‌پذیر به نظر می‌رسد. حتی کلید کوچکی که میان کلیدهای زیاد و کم کردن صدا قرار دارد و کلید دستیار صوتی نامیده می‌شود نیز استفاده بسیار آسانی دارد و بدون نگاه کردن هم می‌توانید از آن استفاده کنید.

● صفحه نمایش

گوشی هوشمند بلک‌بری Z۳۰، صفحه نمایش ۵ اینچ سوپر AMOLED با وضوح ۷۲۰?۱۲۸۰ پیکسل و رزولوشن اچ‌دی دارد. به دلیل داشتن تراکم تصویر ۲۹۵ پیکسل در هر اینچ، آیکون سیستم‌عامل BB ۱۰ از فاصله نرمال کج و معوج دیده نمی‌شود و نوشته‌های صفحات وب نیز خوانا و واضح هستند.

این صفحه نمایش رنگ‌ها را بسیار پررنگ و نورانی نشان می‌دهد که نتیجه آن غیرطبیعی بودن رنگ‌ها است. زاویه دید آن نیز از هر دو نظر افقی و عمودی، بسیار خوب است. کیفیت این نمایشگر دقیقا همان چیزی است که از یک صفحه نمایش OLED می‌توان انتظار داشت.

در مقایسه با ال‌سی‌دی‌ها، نور این نمایشگر کمی زیاد است اما روکش ضد انعکاسی که بلک‌بری برای Z۳۰ در نظر گرفته است باعث می‌شود تا محتویات صفحه نمایش در محیط‌های خارج از خانه و زیر نور مستقیم آفتاب نیز خوانایی لازم را داشته باشند.

● رابط کاربری و قابلیت‌ها

سیستم‌عامل BB ۱۰ بسیار سریع، واکنش‌پذیر و پرسرعت است اما باز هم نمی‌توان دلیل قانع کننده‌ای یافت تا آن را به اندروید و iOS و حتی ویندوزفون ترجیح داد. بلک‌بری سعی کرده است این سیستم‌عامل را از همه لحاظ خوب و کاربرپسند طراحی و افکت‌های جالبی روی آن نصب کند. بعلاوه، عملکرد این گوشی بسیار روان است و همچون iOS می‌توان ان را شخصی سازی کرد. از جمله این تغییرات می‌توان به تغییر تصویر زمینه و چیدمان اپلیکیشن‌ها در پانل به سلیقه شخصی اشاره کرد. در مقایسه با گوشی‌های اندروید و ویندوزفون، این رابط طوری نیست که بتوان همه جانبه و کاملا به سلیقه شخصی خود تغییر داد.

BB ۱۰.۲، ویژگی‌های تر و تمیز و جالبی دارد که در مقایسه با دیگر پلتفورم‌ها استفاده آسان‌تری دارد. از جمله باید به قفل خواب صفحه نمایش اشاره کرد که یک ساعت قرمز آنالوگ در دو حالت عمودی و افقی نمایش می‌دهد که برای مکان‌های تاریک و هنگام شب بسیار کاربردی و مناسب است. هنگامی که قفل خواب را فعال می‌کنید، نوتیفیکشین‌های گوشی غیر فعال می‌شود و با یک ضربه روی ساعت می‌توانید آلارم دستگاه را فعال یا غیرفعال کنید. همچنین از همان‌جا می‌توانید ساعت یا روز تنظیم ساعت را تغییر دهید. این گوشی کلیدهای خانه، منو یا بازگشت ندارد. در عوض، صفحه اصلی گوشی شامل سه پانل جداگانه اپلیکیشن، اکتیو فریم و بلک‌بری Hub است.

با کشیدن صفحه به سمت راست یا چپ می‌توانید به هر کدام از این پانل‌ها دسترسی داشته باشید. هنگامی که در برنامه خاصی قرار دارید، با بالا کشیدن کلید حاشیه‌ پایین و رها کردن انگشت خود، نرم‌افزار فعال مینیمایز و به قسمت اکتیو فریم فرستاده می‌شود.

همچنین باید به پشتیبانی کامل از انجام چند کار هم‌زمان اشاره کرد که همچون دیگر پلتفورم‌ها بسیار خوب عمل می‌کند.

با نسخه BB ۱۰.۲ بلک‌بری می‌توانید در هر زمان که دوست دارید به قسمت Peek View بروید و همان حرکت (کشیدن از پایین به بالا) را انجام دهید اما این بار باید انگشت خود را روی نمایشگر نگه دارید و نگذارید خارج شود. با این کار می‌توانید همه نوتیفیکیشن‌های گوشی را به طور یکجا مشاهده کنید و آنها را به بلک‌بری هاب ببرید تا دقیقا ببینید چه هستند.

اگر بخواهیم صادق باشیم، با اینکه این روش مشاهده و مدیریت نوتیفیکیشن‌های بلک‌بری ۱۰ جالب است اما فعالیت بیشتری از کاربر می‌طلبد.

در پانل بلک‌بری Hub می‌توانید همه نوتیفیکشین‌های گوشی همچون ایمیل، پیامک و تماس‌های از دست رفته را مشاهده کنید. برای این کار، باید انگشت را از پایین صفحه به سمت بالا بکشید و همزمان با اینکه انگشتتان رو صفحه است باید پانل هاب را انتخاب کنید. این حرکات کمی برای کاربر خسته کننده هستند و مسلما ترجیح می‌دهد با چند کلیک ساده به این قسمت برسد.

● نرم‌افزار

باید بدانید بلک‌بری ۱۰ در حال حاضر حدود ۷۰ هزار اپلیکیشن دارد. در خارج از باکس، این گوشی با انواع نرم‌افزارها همچون توئیتر، فیس‌بوک، لینکداین، Foursquare و ... همراه است و می‌توانید گزینه‌های دلخواه را انتخاب کنید. این اپلیکیشن‌ها همچون نسخه‌های موجود در پلتفورم‌های دیگر نیستند. به طور مثال، در نرم‌افزار فیس‌بوک، کاربر قادر نیست پستی را که به اشتباه منتشر کرده است را پاک کند. اما این کار برای کاربران اندروید ممکن است. در ضمن، برنامه‌های جانبی و خارج از دنیای بلک‌بری همچون پاندورا در ?آپولو? چندان منطقی و درست کار نمی‌کنند و مشکلات بسیار واضح و مبرهن دارند.

در پانل اپلیکیشن‌های گوشی شاهد آیکون یوتیوب هستیم که با کلیک روی آن فقط صفحه مرورگر باز می‌شود و نسخه موبایلی این وب‌سایت نمایش داده می‌شود. به عبارت دیگر، بلک‌بری ۱۰ از نظر نرم‌افزار هیچ امکانات ویژه‌ای برای جلب کاربران ندارد.

سرویس کنترل صدا یکی از امکانات داخلی سیستم‌عامل‌های مختلف گوشی‌های موبایل است که بسیاری از کاربران از آن استفاده می‌کنند. اما متاسفانه، بلک‌بری در این زمینه نیز بسیار ضعیف عمل کرده است. اما کاربر با این قابلیت می‌تواند ایمیل، پیامک یا پیغام BBM ارسال کند. همچنین می‌توانید با یکی از شماره‌های تماس دفترتلفن خود تماس بگیرید، برای قرار ملاقات برنامه ریزی کنید، یادداشت بنویسید و حتی در اینترنت جست‌وجو کنید. البته این قابلیت همچون Siri یا Google Now هوشمند و حرفه‌ای نیست و مثلا نمی‌توانید از او بپرسید: ?مایکل جردن کیست؟?

● پردازنده و حافظه

گوشی هوشمند بلک‌بری Z۳۰، پردازنده ۱.۷ گیگاهرتز دوهسته‌ای اسنپ‌دراگون S۴ Pro Plus MSM۸۹۶۰ و ۲ گیگابایت رم دارد. این امکانات باعث عملکرد سریع و روان گوشی می‌شوند. حافظه داخلی گوشی ۱۶ گیگابایت است و کاربر می‌تواند با کمک کارت حافظه میکرو اس‌دی، آن را تا ۶۴ گیگابایت افزایش دهد.

● اینترنت و اتصالات

مرورگر گوشی بلک‌بری Z۳۰، تجربه خوبی برای کاربر بر جا می‌گذارد. علاوه بر اینکه می‌تواند به خوبی همه صفحه‌های حاوی مالتی مدیا را با سرعت بالا باز کند، رندرینگ صفحه بالایی نیز دارد. کاربر بسیار سریع در صفحه حرکت و روی آنها زوم می‌کند. بلک‌بری Z۳۰ همچنین به خوبی از عهده باز کردن صفحه‌های فلش نیز بر می‌آید.

در مورد اتصالات، این گوشی هوشمند از LTE، HSPA و همه پروتکل‌های ضروری وای‌فای همچون ۰۳۹;n۰۳۹; در باند ۵ گیگاهرتز پشتیبانی می‌کند. همچنین باید به پورت‌هایی همچون HDMI نوع D، NFC و بلوتوث نسخه ۴ اشاره کرد.

● دوربین

گوشی بلک‌بری Z۳۰، دوربین ۸ مگاپیکسل دارد. دسترسی به این دوربین آسان است و می‌توانید از صفحه نمایش قفل‌شده نیز با فشار و نگه داشتن انگشت روی آیکون دوربین، به محیط عکاسی وارد شوید. البته آیکونی نیز در پایین سمت راست صفحه اصلی قرار دارد که کاربر را به دوربین هدایت می‌کند.

این دوربین رابط کاربری ساده‌ای دارد که با چند آیکون یا کلید کاربر را به گزینه‌های مختلف هدایت می‌کند. در سمت راست صفحه، آیکونی در گوشه بالا وجود دارد که به کاربر امکان سوئیچ میان حالت‌های عکاسی و فیلم‌برداری را می‌دهد و قابلیت جدید Time Shift بلک‌بری نیز وجود دارد. آیکون دیگری نیز در پایین سمت راست قرار دارد که تنظیمات مختلف و حالت‌های مختلف عکاسی همچون عکاسی پیاپی و لرزش‌گیر را در خود دارد. این دوربین قابلیت تنظیم دستی و امکاناتی همچون پانوراما ندارد. با وجود نداشتن کلید شاتر روی صفحه نمایش می‌توانید با کلیک روی هر جای منظره‌یاب عکس بگیرید. در ضمن، یک باکس مربعی نیز وجود دارد که کار فوکوس و دیافراگم دوربین را انجام می‌دهد. برای تغییر موقعیت فوکوس، کافی است روی باکس کلیک کنید و با انگشت آن را به هر کجا می‌خواهید بکشید.

در آخر باید به قابلیت Time Shift اشاره کرد که همچون سفر در زمان عمل می‌کند و عکس‌های متعدد می‌گیرد و شما می‌توانید از میان آنها بهترینشان را انتخاب کنید. یا همه آنها را با هم ادغام و یک عکس خوب و درست ثبت کنید. عکس‌هایی که در فضای بیرون و نور زیاد گرفته می‌شوند کیفیت خوبی دارند. اما در محیط‌های کم نور یا تاریک، جزئیات تصویر به خوبی قابل مشاهده نیستند و عکس نویز بالایی دارد. خوشبختانه، فلاش ال‌ای‌دی می‌تواند تا ۲۰ سانتی‌متر جلوتر را روشن کند اما کیفیت رنگ‌ها کاهش می‌یابد.

این دوربین با کیفیت ۱۰۸۰p فیلم‌برداری می‌کند و به لطف نوردهی خوب، همه جزئیات به خوبی دیده می‌شوند و البته این برای محیط‌های پرنور است و در محیط‌های کم نور همچون حالت عکاسی شاهد نویز بسیاری در تصاویر هستیم. اما باید بدانید دوربین Z۳۰ دو قابلیت جالب در حالت فیلم‌برداری دارد. یکی از آنها عناصر مصنوعی است که برای بهتر دیده شدن جزئیات در عبور از محیط روشن به تاریک ظاهر می‌شود. و دیگری، میکروفون دوربین است که صدای باد یا نویزهای محیط را ضبط نمی‌کند.

● کیفیت تماس

کیفیت تماس در گوشی هوشمند بلک‌بری Z۳۰ خوب و قابل قبول است. اما بلندترین حد صدا خیلی بالا نیست و در محیط‌های شلوغ و پرسروصدا ممکن است به درستی نتوانید صدای مخاطب را بشنوید. به این ترتیب شاید درست‌تر این باشد که بگوییم کیفیت تماس این گوشی کیفیت متوسط دارد.

● باتری

بلک‌بری بزرگ‌ترین باتری خود را که ۲۸۸۰ میلی آمپر ساعت است در Z۳۰ تعبیه کرده است. این باتری را در گوشی‌های ۵ اینچ اندرویدی می‌توان پیدا کرد. با صفحه نمایش خوب و نرم‌افزارهای بهینه شده، می‌توانید بیشتر از دیگر گوشی‌های بلک‌بری از Z۳۰ استفاده کنید. بلک‌بری ادعا دارد این گوشی ۱۸ ساعت مکالمه مداوم در حالت ۳G را پشتیبانی می‌کند که ۵۰ درصد از حالت نرمال بالاتر است. به این ترتیب، با استفاده نرمال، باتری آن تا دو روز استفاده را پاسخ‌گو است.

● نتیجه گیری

گوشی‌های بلک‌بری همیشه موردتوجه مدیران و تاجران قرار داشته است. اگر شما هم جزو این گروه هستید، باید بدانید Z۳۰ برای شما کافی است. این گوشی امنیت و ویژگی‌های خوبی برای کاربران خود دارد. در ضمن، طراحی آن نیز شیک و ساده است.

از رقبای جدی Z۳۰ باید به گوشی بلک‌بری Z۱۰ اشاره کرد. اما صفحه نمایش ۴.۲ اینچ آن به پای نمایشگر سوپر AMOLED و ۵ اینچ Z۳۰ نمی‌رسد. نمایشگر بزرگ تایپ راحت‌تر و اینترنت‌گردی سریع‌تر دارد. در ضمن، عکس و فیلم را نیز با کیفیت بهتری می‌توان در آن مشاهده کرد.

قیمت پایه بلک‌بری Z۳۰ حدود ۶۰۰ دلار آمریکا است. این گوشی در میان گوشی‌های مبتنی بر سیستم‌عامل بلک‌بری ۱۰ یکی از بهترین‌ها به شمار می‌رود که نوآوری‌های خوبی نیز ارایه کرده است.