دوشنبه, ۱۸ تیر, ۱۴۰۳ / 8 July, 2024
مجله ویستا

چرا همیشه خسته ام


چرا همیشه خسته ام

تا به حال دقت کرده اید احساس خستگی تا چه حد می تواند شما را از کار و زندگی معمول روزمره دور کند چقدر کارهایتان را مختل می کند و چطور برنامه هایتان را به هم می ریزد

تا به حال دقت کرده‌اید احساس خستگی تا چه حد می‌تواند شما را از کار و زندگی معمول روزمره دور کند؟ چقدر کارهایتان را مختل می‌کند و چطور برنامه‌هایتان را به هم می‌ریزد؟ البته در اغلب مواقع اگر چند ساعت بخوابید و کمی بیشتر استراحت کنید، همه این مشکلات برطرف می‌شود. ولی گاهی هم خستگی جنبه بیماری پیدا می‌کند و براحتی از بین نمی‌رود.

با توجه به همین نکته، خوب است به خستگی‌های شدیدی که مدت زیادی ادامه پیدا می‌کند، بیشتر و جدی‌تر توجه کنیم.

● سندرم خستگی مزمن چیست؟

سندرم خستگی مزمن، بیماری پیچیده‌ای است که با خستگی نمایان می‌شود، البته خستگی ناتوان‌کننده‌ای که همراه با علائم دیگری بروز می‌کند. این نوع خستگی به حدی شدید است که با زندگی روزمره انسان تداخل پیدا می‌کند و با استراحت معمولی هم بهبود نمی‌یابد. با این‌که هنوز درمان خاصی برای این بیماری پیدا نشده است، اما خیلی از افراد با استفاده از تکنیک‌های شخصی و روش‌های مدیریت استرس، وضعیت را بهبود می‌بخشند و علائم را تا حدی کنترل می‌کنند.

● نشانه‌های سندرم خستگی مزمن

برای تشخیص سندرم خستگی مزمن باید به نشانه‌ها و علائمی که ایجاد می‌کند، دقت داشته باشیم؛ این نشانه‌ها هم در ذهن و هم در جسم نمایان می‌شود. اما با همه پیشرفت‌ها هنوز علت اصلی ایجاد این بیماری ناشناخته مانده است. ولی نقص سیستم ایمنی، کمبود برخی مواد غذایی مورد نیاز بدن یا عفونت‌ها می‌تواند از جمله عللی باشد که موجب بروز این حالت می‌شود. متخصصان امروز در پی یافتن رابطه‌ای میان بروز این مشکل و اختلالات خواب، کم خونی، فشار خون پایین یا دیگر اختلالات متابولیک نیز هستند.

● خستگی شدید

همه انسان‌ها گاهی احساس خستگی و بی‌حوصلگی می‌کنند. اما خستگی‌ای که بر اثر این بیماری ایجاد می‌شود، بسیار آزاردهنده است و حداقل ۶ ماه نیز ادامه پیدا می‌کند. این نوع خستگی پس از فعالیت‌های ذهنی یا جسمی بدتر می‌شود و با خواب شبانه هم بهبود نمی‌یابد. این خستگی معمولا با علائمی دیگر مانند درد مزمن نیز همراه است.

● دردهای دوره‌ای

بسیاری از افرادی که با این مشکل روبه‌رو هستند، دردهای دوره‌ای را در زمان‌هایی خاص تجربه می‌کنند؛ دردهایی مانند سردرد، گلو درد، درد عضلات و مفاصل. به عنوان مثال بر اثر این بیماری فرد ممکن است بدون وجود نشانه‌ای از قرمزی یا التهاب، در مفاصل احساس درد داشته باشد. البته علت ایجاد چنین دردهایی هنوز مشخص نیست ولی با درمان‌های مناسب می‌توان این دردها را کنترل نمود.

علاوه بر این، افراد مبتلا به سندرم خستگی مزمن با مشکلات دیگری مانند اختلالات تمرکز و حافظه، ضعف، سرگیجه و مشکلات خواب نیز روبه‌رو هستند.

● کسانی که به این بیماری مبتلا می شوند

خانم‌ها ۴ برابر بیشتر از آقایان در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند و اگرچه افراد در سنین مختلف ممکن است با این بیماری روبه‌رو شوند، اما معمولاً کسانی که در سنین حدود ۴۰ و ۵۰ سالگی هستند، بیشتر از دیگران در معرض خطرند.

با این‌که ممکن است ژنتیک و عوامل وراثتی در ایجاد این بیماری موثر باشد، اما هنوز نشانه‌ای مبنی بر مسری بودن آن وجود ندارد.

● سندرم خستگی مزمن میان کودکان

موارد ابتلا به سندرم خستگی مزمن میان کودکان ناچیز است و در نوجوانان نیز این موارد چندان دیده نمی‌شود اما خبر خوب این است که احتمال بهبود این بیماری میان این گروه بیشتر از بزرگسالان است. بنابراین اگر فرزند شما هم به این بیماری مبتلا شده است، با پزشک متخصص مشورت کنید و برای درمان مناسب از او کمک بخواهید.

● چگونه بیماری را تشخیص دهیم؟

برای تشخیص این بیماری، آزمایش خون یا اسکن مغزی خاصی وجود ندارد. اما زمانی که فرد خستگی شدیدی را تجربه می‌کند که بدون دلیلی خاص ایجاد شده و حداقل ۶ ماه نیز ادامه پیدا کرده است، باید برای بررسی و کنترل بیشتر به پزشک مراجعه کند.

این بیماران معمولاً سردرد، مشکلات حافظه و تمرکز، متورم شدن غدد لنفاوی، درد عضلانی، گلو درد، درد مفاصل بدون تورم و قرمزی و خستگی پس از استراحت را نیز تجربه می‌کنند.

● سندرم خستگی مزمن و زندگی روزانه

افرادی که با این بیماری روبه‌رو هستند، ممکن است روزهایی بسیار خسته شوند و مدتی هم کاملا طبیعی زندگی کنند. نکته مهم این است که در دوره‌ای که مشکلی وجود ندارد، به هیچ وجه نباید بیش از حد خودتان را خسته کنید، چون این کار باعث عود بیماری می‌شود.

● چطور خستگی بهبود می‌یابد؟

هیچ درمان خاصی برای برطرف کردن این مشکل وجود ندارد و دارویی خاص برای رهایی از علائم بیماری یافت نشده است. بنابراین بهترین کار این است که با پزشک خود همکاری کنید تا بهترین شیوه درمانی‌ را برای شما پیدا کند و بیماری را کنترل نماید.

پزشکان توصیه می‌کنند این افراد از رژیم غذایی متعادلی نیز استفاده کنند؛ رژیمی که شامل اسیدهای چرب ضروری موجود در آجیل، دانه‌ها و ماهی‌های چرب باشد، چون مصرف این مواد در کاهش خستگی موثر است.

webmd

مترجم : نیلوفر اسعدی بیگی