چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

حقوق مدنی


حقوق مدنی

● مراحل تشخیص ورثه
دربحث ارث تقسیم ترکه میان وراث آخرین مرحله است؛ در ابتدا باید مراحل مختلفی را پشت سرگذاشت تا این که تقسیم ترکه به نحو صحیح انجام شود. نکته قابل ذکر این است …

مراحل تشخیص ورثه

دربحث ارث تقسیم ترکه میان وراث آخرین مرحله است؛ در ابتدا باید مراحل مختلفی را پشت سرگذاشت تا این که تقسیم ترکه به نحو صحیح انجام شود. نکته قابل ذکر این است که همه خویشاوندان متوفی ورثه او تلقی نمی شوند بنابراین ابتدا باید بتوان از میان خویشاوندان مختلف وراث را شناخت و سپس درباره تقسیم ترکه میان آن ها صحبت کرد. برای تشخیص ورثه باید سه مرحله را اجرا کرد. دکتر مجتبی زاهدیان استاد حقوق و مدیرگروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه می گوید: ابتدا موجبات ارث یعنی این که میان متوفی و کسی که در قید حیات است، رابطه و علقه ای باشد که ارث بردن را توجیه کند به حکم قانون موجبات ارث عبارتند از نسب و سبب، یعنی باید میان افراد یا خویشاوندی نسبی وجود داشته باشد یا خویشاوندی سببی در غیر این صورت ارث تحقق پیدا نمی کند. بعد از احراز موجبات ارث لازم است شرایط تحقق ارث نیز وجود داشته باشد. یعنی ممکن است موجبات ارث فراهم باشد ولی شرایط تحقق فراهم نباشد. این شرایط عبارتند از:

۱) فوت مورث

۲) موجودبودن ورثه در تاریخ فوت مورث

۳ ) وجود ماترک برای متوفی و آخرین مرحله بحث موانع ارث است یعنی ممکن است موجبات و شرایط ارث فراهم باشد ولی موانعی وجود داشته باشد که ارث تحقق پیدا نکند. به موجب قانون مدنی موانع ارث عبارتند از:

۱) قتل عمد

۲ ) کفر

۳ ) لعان

۴ ) ولادت از زنا . ورثه کسی است که بعد از اجرای مراحل سه گانه فوق باقی بماند. پس از تشخیص ورثه نوبت به تعیین نوع وراث می رسد یعنی ورثه «فرض بر» هستند یا «قرابت بر» با عنایت به این موضوع میزان سهم الارث آن ها مشخص و ترکه میان آن ها تقسیم می شود.