سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

انحرافی که درمانش جراحی است


انحرافی که درمانش جراحی است

گفت وگو با دکتر محمدرضا صفری نژاد درباره یک بیماری مردانه

گاهی به دلایلی ممکن است برقراری رابطه زناشویی برای شما و همسرتان دردناک و بعد از رابطه، ممکن است همسرتان دچار خونریزی شود و با اینکه در پی علت بوده‌اید ولی به دلیل نادیده‌گرفتن وجود یک نشانه یا حتی عدم تشخیص به جوابی نرسیده باشید...

انحراف زاویه آلت‌تناسلی در حالت نعوظ یکی از این دلایل است. گاهی مشاهده می‌شود برخی افراد با آنکه چند ماه و حتی چند سال از ازدواجشان گذشته هنوز رابطه زناشویی موفقیت‌آمیزی ندارند و به دلیل عدم تشخیص مدت‌ها تحت‌درمان‌های مختلف قرار گرفته‌اند درحالی که مشکل آنها به دلیل ابتلای همسر به این عارضه بوده است. با دکتر محمدرضا صفری‌نژاد، اورولوژیست و استاد دانشگاه درباره همین موضوع صحبت کرده‌ایم.

▪ منظور از انحراف در زاویه آلت همان کجی آلت‌تناسلی است؟

نه، انحراف در زاویه آلت‌تناسلی با کجی آلت‌تناسلی متفاوت است و در انحراف زاویه آلت‌تناسلی در حالت نعوظ، هیچ نوع کجی در خود آلت‌تناسلی وجود ندارد، بلکه در حالت نعوظ، زاویه آلت نسبت به شکم، کمتر یا بیشتر از حد طبیعی است. در حالت طبیعی آلت‌تناسلی در حالت نعوظ کامل باید با شکم زاویه ۴۵ درجه داشته باشد. البته انحراف در مقادیر اندک در این زاویه شایع است و مشکل‌ساز نیست ولی اگر این انحراف بیشتر شود، باعث ایجاد مشکل شدید در برقراری رابطه زناشویی خواهد شد. گاهی انحراف زاویه ممکن است آنقدر شدید باشد که در حالت نعوظ آلت‌تناسلی به شکم یا به کیسه بیضه بچسبد.

▪ علت انحراف زاویه آلت‌تناسلی در حالت نعوظ چیست؟

برای درک و فهم علت این بیماری باید مختصری درباره آناتومی آلت‌تناسلی مردان توضیح داده شود. آلت‌تناسلی در حالت طبیعی توسط سه رباط به استخوان عانه متصل می‌شود؛ یک رباط آویزان‌کننده در وسط و دو عدد رباط دوکی شکل در طرفین رباط آویزان‌کننده. هر نوع اختلال در این رباط‌ها باعث انحراف زاویه آلت‌تناسلی در حالت نعوظ می‌شود. به تجربه دیده شده همسرانی که با شکایت عدم برقراری رابطه زناشویی موفقیت‌آمیز پس از ازدواج که اصطلاحا به آن «ازدواج به وصال نرسیده» گفته می‌شود مراجعه می‌کنند، باید مرد از نظر وجود احتمالی انحراف زاویه آلت‌تناسلی در حالت نعوظ نیز بررسی شود. این مشکل ۳ دلیل می‌تواند داشته باشد؛ فقدان مادرزادی رباط آویزان‌کننده، کجی شدید آلت‌تناسلی در محل اتصال آن به بدن و ترکیبی از هر دو. در مواردی که فقدان کامل رباط آویزان‌کننده آلت‌تناسلی وجود دارد، پزشک اگر انگشت خود را بین آلت‌تناسلی و استخوان عانه فشار دهد، حدود ۲ سانتی‌متر فرو می‌رود. این بیماران هنگام رابطه زناشویی سعی می‌کنند با استفاده از دست، آلت‌تناسلی را در موقعیت صحیح قرار دهند ولی اغلب ناموفق هستند. اگر علت کجی شدید آلت‌تناسلی در محل اتصال آن به بدن باشد، به هیچ‌وجه نمی‌توان آلت‌تناسلی را با دست هدایت کرد و این مساله باعث درد شدیدی می‌شود.

▪ این عارضه به چه صورت نمایان می‌شود؟

این عارضه دارای دو نوع اصلی است؛ نعوظ بدون بالا آمدن آلت‌تناسلی و نعوظ با بالاآمدن بیش از حد آلت‌تناسلی. در حالت اول یک حالت از انحراف زاویه آلت‌تناسلی در حالت نعوظ است که در آن زاویه آلت‌تناسلی با شکم بیش از ۱۵۰ درجه است و در حالت نعوظ آلت‌تناسلی در یک یا دو سانتی‌متری از پوست کیسه بیضه قرار می‌گیرد. در حقیقت موقعیت آلت‌تناسلی در حالت نعوظ، تفاوت چندانی با حالت شل آلت‌تناسلی ندارد. نعوظ با بالا آمدن بیش از حد آلت‌تناسلی برعکس حالت قبلی است و زاویه آلت‌تناسلی در حالت نعوظ، کمتر از ۴۵ درجه می‌شود. گاهی این زاویه حدود ۵ درجه است، یعنی آلت‌تناسلی در حالت نعوظ در فاصله ۲-۱ سانتی‌متری از شکم قرار می‌گیرد. در این بیماران دخول حتی با کمک دست نیز امکان‌پذیر نیست.

▪ انحراف زاویه آلت‌تناسلی چه تاثیری بر کیفیت و چگونگی رابطه زناشویی دارد؟

این عارضه می‌تواند باعث بروز مشکلات روانی، مشکلات جسمی و حتی از هم پاشیده‌شدن کانون خانواده شود. اگر این مشکل شدید باشد، نزدیکی یا به سختی امکان‌پذیر یا اینکه غیرممکن است. در مواردی که با وجود این بیماری، نزدیکی با فشار انجام می‌شود باعث آسیب به آلت‌تناسلی و بروز مشکلاتی در همسر می‌شود. گاهی به علت ایجاد درد در همسر نزدیکی امکان‌پذیر نیست و در موارد شدید نیز دخول غیرممکن است. اگر انحراف زاویه آلت‌تناسلی در حالت نعوظ به‌قدری باشد که نزدیکی با فشار امکان‌پذیر باشد به هیچ‌وجه نباید به این کار ادامه داد چون باعث ایجاد آسیب در آلت‌تناسلی و بیماری پیرونی می‌شود. در مراجعه‌کنندگان تعدادی بیمار دارای این مشکل بودند که به علت وارد کردن فشار به آلت‌تناسلی برای نزدیکی، دچار شکستگی آلت‌تناسلی شده بودند. علت این مشکل، کوتاه بودن رباط آویزان‌کننده آلت‌تناسلی است، هر قدر این رباط کوتاه‌تر باشد، باعث نزدیک‌تر شدن آلت‌تناسلی به بدن در حالت نعوظ می‌شود. علاوه بر این، نزدیکی با همسر با انحراف زاویه آلت‌تناسلی در حالت نعوظ می‌تواند بسیار دردناک باشد. مثلا در یکی از موارد، در پی برقراری رابطه زناشویی زن دچار خونریزی می‌شد به‌گونه‌ای که همیشه تحت‌درمان متخصص زنان و زایمان بود بعدا پس از مراجعه این بیمار، مشخص شد که همسرش به انحراف زاویه آلت‌تناسلی در حالت نعوظ مبتلاست.

▪ آیا این عارضه قابل درمان است؟

بله، با جراحی این مشکل قابل‌اصلاح است. البته لازم به ذکر است مردانی که دچار این مشکل هستند و هنوز ازدواج نکرده‌اند، باید آگاه باشند برقراری رابطه با داشتن این مشکل یا سخت یا غیرممکن است و به همین دلیل توصیه می‌شود اگر مردی به این مشکل مبتلاست، نسبت به اصلاح آن قبل از ازدواج اقدام کند. از سوی دیگر مردانی هم هستند که دارای نوع متوسط انحراف زاویه آلت‌تناسلی در حالت نعوظ‌اند که می‌توانند حین برقراری رابطه با وارد آوردن فشار به آلت‌تناسلی نزدیکی کنند، ولی این روش اصلا توصیه نمی‌شود چون در اثر فشارهای متعدد، پارگی‌های متعدد در پوشش آلت‌تناسلی ایجاد می‌شود که با ترمیم این پارگی‌ها، بافت فیبری ایجاد و سرانجام منجر به بیماری پیرونی می‌شود که بسیار خطرناک است.

▪ آیا پس از جراحی احتمال دارد اعصاب آلت صدمه ببیند و برای همیشه امکان نعوظ بین برود؟

نه، این عمل جراحی هیچ‌گونه آسیبی به اعصاب آلت‌تناسلی وارد نمی‌کند و در حقیقت یک عمل جراحی فوق‌العاده کم‌عارضه است.

راضیه پاشایی