یکشنبه, ۲۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 16 June, 2024
مجله ویستا

بهداشت روانی در دوره نوجوانی ‌


نوجوانی دور‌ه‌ای است كه در آن خُلق انسان‌ زیاد تغییر می‌‌كند. تحقیقی كه به وسیله روان‌شناسان آمریكایی انجام گرفته و در آن زندگی روزانه نوجوانان مطالعه شده، ویژگی‌های زیر …

نوجوانی دور‌ه‌ای است كه در آن خُلق انسان‌ زیاد تغییر می‌‌كند. تحقیقی كه به وسیله روان‌شناسان آمریكایی انجام گرفته و در آن زندگی روزانه نوجوانان مطالعه شده، ویژگی‌های زیر را نشان داده است:

تغییرات خلقی یكی از ویژگی‌های بهنجار زندگی نوجوانی است. اگر به گفته‌‌های نوجوان‌ اعتماد شود، باوجود داشتن خلق نوسانی خوشحال خواهد شد و زندگی خود را مثل دیگران اداره خواهد كرد.

جوانانی كه بیشترین وقت خود را با خانواده می‌‌گذرانند و زمان كمتری به دیگران اختصاص می‌‌دهند، بهترین نتایج تحصیلی را به دست می‌‌آورند، كم‌تر از مدرسه غیبت می‌‌كنند و از نظر معلمان، روشنفكر به حساب می‌‌آیند.

تعارض با برادر و خواهر، مثل اختلاف با پدر و مادر، برای آنها ناراحتی‌ایجاد می‌‌كند.

نوجوانان، یك چهارم وقت خود را به مدرسه اختصاص می‌‌دهند و یك چهارم دیگر را به تنهایی می‌‌گذرانند. پس تنهایی یكی از ویژگی‌های زندگی نوجوانی است و نشانه نابهنجاری یا بیماری نیست.

نوجوانان دوست دارند بیشترین وقت خود را به فعالیت‌های سرگرم‌كننده همچون فعالیت‌های اجتماعی، تماشای تلویزیون، بازی، مطالعه و گوش‌كردن به موسیقی اختصاص دهند..

در مجموع،‌این مطالعه نشان داد كه نوجوانان برای دگرگونی‌های مهم خلقی، آمادگی دارند. لازم است والدین و مربیان‌ این ویژگی‌ها را بشناسند و متناسب با آنها با نوجوانان برخورد داشته باشند. آنها باید بدانند كه نوجوانان، برای آنكه خود تصمیم بگیرند، سعی می‌كنند از قید قدرتی كه بزرگ‌تر‌های خانواده، مدرسه و اجتماع اِعمال می‌‌‌كنند، ر‌ها شوند. آنها به‌دنبال ‌این هستند كه هویت خود را نشان دهند. وقتی از نوجوانان سؤال می‌‌شود كه دوست دارند چند ساله شوند؟ اكثر آنها پاسخ می‌‌دهند كه ۱۸ ساله، آن‌گاه اضافه می‌‌كنند كه در ۱۸ سالگی می‌‌توانند هر كاری كه می‌‌خواهند انجام دهند: رانندگی كنند، زندگی مستقل داشته باشند، تنهایی مسافرت كنند، در انتخابات شركت كنند، وارد دانشگاه شوند و رشته‌ای كه دوست دارند، بخوانند و یا حتی اگر نخواستند، ادامه تحصیل ندهند.‌

‌ سید عباس باقری یزدی