یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
۷ سؤالی که درباره IBS زیاد میپرسند
مبتلایان به نشانگان روده تحریکپذیر، کموبیش، به طور تجربی با علایم بیماری خود آشنا هستند. با وجود این، یک فرد به ظاهر سالم، اگر برخی علایم گوارشی را در خود مشاهده کند، باید برای پیگیری این بیماری به پزشک مراجعه کند. اگر فردی به تازگی علایمی مثل درد شکم همراه با تغییر قوام مدفوع یا تغییر در تعداد دفعات دفع مدفوع (اسهال، یبوست یا اسهال و یبوست متناوب) پیدا کرده، بهتر است به پزشک مراجعه کند. دکتر شهرام آگاه، فوقتخصص بیماریهای گوارشی به ۷ سوالی که درباره IBS زیاد میپرسند، پاسخ میدهد.
آیا سوءهاضمه و ترش کردن گهگاهی هم جزو علایم همین بیماری است؟ آیا میتواند نشانهای از شروع بیماری باشد؟
ـ سایر بیماریهای گوارشی مثل سوءهاضمه یا ریفلاکس هم میتوانند همراه نشانگان روده تحریکپذیر دیده شوند اما ریفلاکس یا سوءهاضمه به تنهایی IBS تلقی نمیشوند.
استرس تا چه اندازه در تشدید این بیماری نقش دارد؟
ـ در بیشتر بیماران، استرس جسمی یا روحی روانی، علایم بیماری را تشدید میکند اما بسیاری از بیماران بدون استرس هم گاهی عود علایم یا بهبود را دارند. بنابراین استرس یک عامل است و عوامل دیگری که بعضا شناختهشده هم نیستند، در عود بیماری نقش دارند.
میگویند بعضی موادغذایی مثل عسل در بهبود علایم این بیماری نقش دارند. شما موافقاید؟ چه غذاهای دیگری روی این بیماری اثر دارند؟
ـ بله؛ تغذیه نقش مهمی در کنترل و مهار این بیماری دارد. بهعنوان نمونه، مواد محرک مثل قهوه و الکل بیماری را بدتر میکنند و برعکس بعضی مواد مثل نبات یا عسل طبیعی و بعضی گیاهان مثل نعناع، زیره و بابونه در کاهش نفخ بیمار و بارهنگ در کاهش اسهال بیمار موثر بودهاند.
میگویند ناشتا ماندن در حالت تشدید علایم، نقش تعیینکنندهای را در برطرف شدن علایم دارد. آیا این نظر از لحاظ علمی اثبات شده است؟
ـ بعضی اوقات، بیماران با غذا خوردن دچار تحریک دفع مدفوع یا نفخ میشوند. در این بیماران، غذا خوردن، علایم را تشدید میکند اما این مساله، همیشگی نیست؛ یعنی دورههای تشدید علایم ربطی به نحوه رژیم و مصرف موادغذایی ندارند. در نتیجه، ناشتا ماندن هم تاثیری در بهبود علایم نخواهد داشت.
شیوههای پزشکی جایگزین همچون یوگا و هیپنوتیزم چه تاثیری بر این بیماری دارند؟
ـ برخی مطالعهها موثر بودن این روشها را حداقل به طور موقت در کاهش علایمی مثل درد و یبوست نشان دادهاند.
آقای دکتر! آیا درمان پیشگیرانهای هم برای این مشکل وجود دارد؟ این درمانها عارضهای هم دارند؟
ـ در بیماران مبتلا پرهیز از مصرف مواد محرک و الکل و نیز ورزش و پرهیز از استرس در جلوگیری از عود و تشدید علایم بیماری موثر بوده است.
IBS بیماری خطرناکی است؟
ـ نه، IBS بیماری خطرناکی نیست و باید به بیمار اطمینان خاطر داد. مهم، رد بیماریهای خطرناکی است که با IBS اشتباه گرفته میشوند مثل سوءجذب یا بیماری التهابی روده و پس از آنکه اطمینان حاصل کردیم بیماری IBS است بیخطر بودن را به بیمار اطمینان میدهیم.
دکتر شهرام آگاه
فوقتخصص بیماریهای گوارشی
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست