چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
انتخابات سرنوشت ساز ۲۰۰۷
در حالی كه سیاستمداران آمریكایی سالی آرام و بدون جنجال را انتظار می كشند، در سایر نقاط دنیا سال ۲۰۰۷ برای رأی دهندگانی كه قرار است تصمیمات حساسی را پای صندوق های رأی اتخاذ كنند، سالی سرنوشت ساز خواهد بود. نتایج این انتخابات محدودیت های مدارا و تحمل را در اروپا محك زده، بیانگر میزان رغبت مسلمانان جهان به دموكراسی خواهد بود. همچنین پیش بینی می شود در این انتخابات قدرت چپ ها در آمریكای لاتین فزونی یابد. در زیر به ۵ انتخابات حساس كه قرار است سال جاری برگزار شود، نگاهی گذرا شده است.
۱) كره جنوبی؛ انتخابات ریاست جمهوری در ماه دسامبر
▪ مدعیان: رو مو هیون، رئیس جمهور كنونی كره جنوبی كه در حال حاضر با اتهام های فساد و انتظارات روزافزون رأی دهندگان این كشور مواجه است، دیگر قادر نیست برای دومین دور وارد كارزار انتخابات شود. بنابراین، نامزدهای جدیدی از حزب متبوع وی، یوری، از جمله كیم جئون تائه كه هم اكنون ریاست حزب را برعهده دارد، در تلاش اند تا رفتاری متفاوت از خود نشان داده، بدین ترتیب بر فاصله این حزب با بدنامی های رئیس جمهور كنونی كره جنوبی تأكید ورزند. كیم جئون تائه باید با لی میانگ باك، مدیرعامل سابق شركت هیوندای و شهردار پیشین سئول كه احتمالاً در لوای حزب محافظه كار ملی بزرگ (GNP) پا به میدان انتخابات ریاست جمهوری خواهد گذاشت، به رقابت بپردازد. پارك جئون هیه، دختر پارك چانگ هی مرحوم از همین حزب، دیگر مدعی مهم این انتخابات خواهد بود كه با تشكیل حزبی جدید شانس خود را در این انتخابات محك خواهد زد.
▪ برنده احتمالی: لی
علت اهمیت این انتخابات: پس از آزمایش هسته ای كره شمالی در اكتبر ،۲۰۰۶ سیاست «خورشید تابان» رومو هیون كه در برگیرنده مشوق های اقتصادی برای این كشور بود، از سوی احزاب راست در كره جنوبی مورد انتقاد شدید قرار گرفت. لی و حزب GNP با اتكا به موضع خصمانه خود علیه كره شمالی، از ظرفیت بیشتری برای ایجاد روابط نزدیك تر با واشنگتن و توكیو كه به دلیل سیاست های صلح طلبانه هیون از قدرت مانور كمتری برخودار بودند، دارا هستند.
۲) مراكش؛ انتخابات پارلمانی در ماه سپتامبر
▪ مدعیان: حكومت پادشاهی از طریق ائتلاف حاكم بزرگترین حزب مراكش یعنی حزب نیروهای خلق، اتحاد سوسیالیست (USFP) و همچنین حزب مستقل مخالف فرانسه، استیلای خود را بر پارلمان این كشور حفظ كرده است. این دو حزب برای تصاحب كرسی های پارلمان با گروهی از احزاب اسلامی شامل حزب اسلامی توسعه و عدالت (PJD) به رقابت خواهند پرداخت. PJD هم اكنون سومین حزب قدرتمند پارلمان مراكش محسوب می شود.
برنده احتمالی: پیش بینی می شود كه PJD كرسی های زیادی را تصاحب كرده، به ائتلاف دولتی بپیوندد. سایر احزاب اسلامی نیز به موفقیت هایی دست خواهند یافت.
علت اهمیت این انتخابات: پس از پیروزی حماس در سرزمین های فلسطینی و موفقیت اخیر اخوان المسلمین در مصر، انتخابات پارلمانی مراكش محكی دیگر برای محبوبیت دموكراسی در میان اعراب به حساب می آید. اگرچه نتایج انتخابات آینده مراكش تأثیر چندانی بر نفوذ محمد پنجم به عنوان قدرت مطلقه در این كشور نخواهد داشت، اما با توجه به شرایط جدید منطقه، هر نوع انتخابات آزاد و عادلانه به پیروزی اسلامگرایان در مراكش منجر خواهد شد. با این حال، گمان می رود كه احزاب میانه رویی مانند PJD قادر خواهند بود گوی سبقت را از سایر احزاب اسلامی ربوده، از ورود گسترده آنان به پارلمان جلوگیری كنند.
۳) آرژانتین؛ انتخابات ریاست جمهوری در ماه اكتبر
▪ مدعیان: نستور كرشنر كه از سال ۲۰۰۳ بر كرسی ریاست جمهوری آرژانتین تكیه زده است، قصد دارد برای دور دوم نیز این كرسی را برای خود حفظ كند. اصلی ترین رقیب او روبرتو راواگنا است كه از سال ۲۰۰۵ به عنوان وزیر اقتصاد در كابینه كرشنر حضور داشته است. وی به دلیل اتخاذ سیاست تغییر اقتصاد كشورش در سال های اخیر از محبوبیت خوبی برخودار شده است.
▪ برنده احتمالی: كرشنر
علت اهمیت این انتخابات: پیروزی كرشنر به معنای پیروزی برای هوگو چاوز، رئیس جمهور مردمی ونزوئلا است. كرشنر از زمان بحران مالی آرژانتین در سال های ۲۰۰۱ و ،۲۰۰۲ رهبری یك روند احیای اقتصادی مؤثر در این كشور را برعهد گرفته است، به گونه ای كه آرژانتین توانست در ۴ سال گذشته رشد اقتصادی ۹ درصدی را تجربه كند. این موضوع باعث شد تا محبوبیت كرشنر به شدت افزایش یافته، به رقم بی سابقه ۶۰ درصد برسد. اما كرشنر با اتهام های فساد نیز مواجه است و مخالفان وی مدعی هستند كه او روابط نزدیكی با برخی تجار و همچنین چاوز دارد. در صورتی كه كرشنر همچنان در قدرت باقی بماند، موضع جبهه طرفداران چاوز در آمریكای لاتین تقویت خواهد شد.
۴) تركیه؛ انتخابات پارلمانی در ماه نوامبر
مدعیان: در صورتی كه مباحث حساسی چون تورم فزاینده و تصمیم دولت برای اعزام نیروی صلح بان به لبنان در میان اعضای احزاب دیگری به نتیجه برسد كه قادرند به ۱۰ درصد كرسی های لازم در پارلمان تركیه دست یابند، حزب حاكم عدالت و توسعه ( AKP ) شاهد از دست رفتن سهم خود در ائتلاف دولت این كشور خواهد بود. در انتخابات گذشته كه در سال ۲۰۰۲ برگزار شد، حزب چپ دموكراتیك فقط توانست این میزان كرسی را كسب كند. این بار گمان می رود كه دیگران بتوانند به چنین موفقیتی دست یابند.
▪ برنده احتمالی:
گمانه زنی ها ادامه دارد علت اهمیت این انتخابات: اوضاع منطقه هرگز تا این حد برای ترك ها بحرانی نبوده است. شبه نظامیان تركیه بازگشته اند، عراق در مجاورت این كشور به دلیل بروز جنگ داخلی درحال از هم پاشیدگی است، درگیری های حماس و فتح همچنان ادامه دارد و به این اوضاع بحرانی دامن زده و نتایج گفت و گوهای اتحادیه اروپا برای اعطای امتیاز به ترك ها نیز به دلیل تردیدهای به وجود آمده در مورد سرنوشت قبرس، در ابهامی سنگین تر فرورفته است. در چنین وضعیتی، بدون شك مذهب نقشی تعیین كننده در انتخابات پائیز تركیه ایفا خواهد كرد و اروپائیان در انتظار نشسته اند تا ببینند سكولارهای این كشور تا چه حد می توانند به شعارهایی كه در زمینه مقابله با گرایش های اسلامی دادنده، پایبند باشند.
۵) فرانسه؛ انتخابات ریاست جمهوری، آوریل، مه و ژوئن
▪ مدعیان: نیكلاس ساركوزی، وزیر كشور فرانسه و نامزد اتحاد راست میانه، باید با خانم سگولن رویال، نامزد سوسیالیست ها، مبارزه كند. رویال ۱۲ سال در حزب متبوع ژاك شیراك رئیس جمهور فرانسه سمت های مختلف دولتی را تجربه كرده است. شیراك با وجودی كه ۷۴ سال از عمرش می گذرد، همچنان تمایل داشت كه نامزد این حزب باقی بماند. اما این بار سوسیالیست های فرانسه یك زن را برای انتخابات ریاست جمهوری معرفی كردند.
▪ برنده احتمالی: رقابت بسیار فشرده علت اهمیت این انتخابات: انتخابات فرانسه به زعم برخی، مهم ترین انتخابات سال ۲۰۰۷ محسوب می شود و بسیاری در انتظار اعلام نتایج آن هستند. تاكنون هیچ دولتی نتوانسته از سال ۱۹۷۸ تاكنون به طور پیاپی در انتخابات به پیروزی برسد. اما ساركوزی می تواند این قاعده را نقض كند. او در تلاش است تا فاصله اش را با حزب متبوع خود حفظ كرده، مواضعی ملی گرایانه را در زمینه امنیت ملی و مهاجرت كه افكار عمومی فرانسه نسبت به آنها بسیار حساس است، اتخاذ كند. این ها تمایلاتی هستند كه ژان ماری لوپن توانست با توسل به آنها در انتخابات گذشته به پیروزی برسد. با این حال، هنوز رویال در نظرسنجی ها با یك اختلاف ۴ درصدی از رقیب خود جلوتر است (اما نظرسنجی های انجام شده پس از انتشار این مقاله حكایت از تغییر موازنه آرا به نفع ساركوزی دارد). رویال قصد دارد در راستای تقویت وجهه سیاست خارجی اش به چین سفر كرده، با مقام های این كشور دیدار و گفت و گو كند.
منبع: فارن پالیسی
ترجمه: حسن بنانج
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست