چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

مراقب قلب خود باشید


مراقب قلب خود باشید

مشکلات مزمن سلامتی در سرتاسر دوره زندگی افراد اثرگذار است. در بین این بیماری‌های مزمن، بیماری‌های قلب و عروق از اهمیت خاصی برخوردارند.
مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی در …

مشکلات مزمن سلامتی در سرتاسر دوره زندگی افراد اثرگذار است. در بین این بیماری‌های مزمن، بیماری‌های قلب و عروق از اهمیت خاصی برخوردارند.

مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی در کشور‌های توسعه یافته نیز رو به افزونی است.

عاملی که بیماری‌های قلبی را تشدید می‌کند، احساسات و رفتارهایی هستند که فرد پیوسته با آنها درگیر است. استرس، فشارهای روحی، مصرف سیگار، فشارخون بالا، میزان کلسترول خون، چاقی، طبقه اجتماعی، سابقه خانوادگی، افسردگی‌های خیلی شدید، تنهایی، نگاه منفی به زندگی از جمله عواملی هستند که احتمال بروز حمله‌های قلبی را در فرد تشدید می‌کند.

هرچه خصوصیات خلقی منفی افراد بیشتر باشد سطوح پروئتین سی‌آرتی (CRT) نیز بالاتر می‌رود. این ماده به وسیله کبد و در پاسخ به التهاب تولید می‌شود که این التهاب زمینه ایجاد پلاکی را فراهم می‌کند که علت بروز بیماری قلبی، تشکیل تدریجی رسوب‌های چربی یا پلاک‌ها در لایه داخلی دیواره سرخرگ‌ها است. مسدود شدن کامل یک سرخرگ خون‌رسان به قلب منجر به حمله قلبی ناگهانی و کشنده می‌شود.

یکی از عوامل بروز ناراحتی‌های قلبی مصرف سیگار است زیرا نیکوتین سبب افزایش ضربان قلب، افزایش فشارخون و افزایش نیاز بافت قلب به اکسیژن می‌شود، که این افراد با ترک سیگار سلامت قلب خود را بدست می‌آورند.

احتمال بروز بیماری‌های قلبی در اشخاصی که بیشترین هیجانات استرس‌زایی مثل خشم، تنهایی و درماندگی و رنجش را تجربه می‌کنند افزایش می‌یابد.

این هیجانات واکنش زنجیره‌ای را در بدن ایجاد می‌کنند به گونه‌ای که سطح هورمون‌های استرس (از جمله آدرنالین) را بالا می‌برد که باعث تولید و افزایش کلسترول خون، انقباض رگ‌های خونی، بالا رفتن فشارخون و در نهایت تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود و زمانی که این احساسات پشت سرهم در بدن رخ دهند بر قلب و سایر اندام‌های دیگر فشار وارد کرده و به مشکلات جدی برای سلامت فرد تبدیل می‌شود.

استراحت و شل کردن عضلات، جهت کاهش استرس برای افرادی که از استرس و فشار روانی بیشتری برخوردارند توصیه می‌شود.

نحوه بروز استرس در افراد ابتدا به شکل ناراحتی روحی و روانی ظاهر می‌شود و فرد در این حالت یک پیشامد کوچک را به یک مشکل بزرگ تبدیل می‌کند و به تدریج شخص دچار اضطراب و استرس می‌شود و آرامش را از خود و دیگران سلب می‌کند. کار، اطرافیان، زمان، محیط خانواده و شخصیت فرد از عوامل استرس‌زا محسوب می‌شوند.

مقابله با استرس و کنترل اثرات آن بستگی به طبیعت و روحیه و روان هر فرد دارد که به چه طریق در موقعیت‌های خاص به خوبی تصمیم بگیرد و برای مشکلات چاره‌اندیشی نماید.

کنترل هیجانات و فشارهای روانی از طریق تمرکز بر احساسات منفی و مثبت، تقدیر، عشق، برنامه‌ریزی دقیق و هدفمند برای زندگی، استراحت کافی، ورزش منظم، ثبات شخصیت، تسلط داشتن بر زندگی، حمایت افراد خانواده و دوستان خوب، انعطاف‌پذیر بودن در برخورد با دیگران و در اتفاقات زندگی، امیدواری و در نهایت یک رژیم غذایی مناسب صورت می‌گیرد.



همچنین مشاهده کنید