دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

دوست‌یابی جوانان به کمک پول جیب‌شان


دوست‌یابی جوانان به کمک پول جیب‌شان

● چند می گیری محبت کنی؟!
وقتی کلاس بذاری ودستتوبکنی توجیبت وهمه رومهمون کنی یه جوردیگه نگات می کنن. اصلا کلی دوستت دارن. هرچی‌ام که بخوای زود واست آماده می کنن.
دستش را داخل جیب …

چند می گیری محبت کنی؟!

وقتی کلاس بذاری ودستتوبکنی توجیبت وهمه رومهمون کنی یه جوردیگه نگات می کنن. اصلا کلی دوستت دارن. هرچی‌ام که بخوای زود واست آماده می کنن.

دستش را داخل جیب بزرگ وخالی اورکت گل وگشادش می‌کند که اززمستان چهار، پنج سال پیش یک لحظه هم از تنش جدا نشده است، بد جوری از خجالت عرق کرده اما سعی می‌کند کسی متوجه نشود.

با خودش فکرمی‌کند اگر۱۰، ۱۵ تا ازآن اسکناس های سبزرنگ تانخورده مثل بقیه دوستاش الان مهمان جیبش بود، اوهم می توانست یک جورهایی خودنمایی کند وبرای حساب کردن پول کافی شاپ خودش را بیندازد وسط معرکه، اما خوب می‌دانست جزنصف آن پنج‌هزارتومانی که پدرش اول هفته گذاشته بود کف دستش وبه اوفهمانده بود تا آخرماه نباید حرفی از پول توجیبی بزند، آهی دربساط ندارد. می دانست اگرچند روزدیگروضع همین شکلی ادامه پیدا کند، دیگرحتی یک نفرهم تحویلش نمی گیرد. وقتی کلاس بذاری ودستتوبکنی توجیبت وهمه رومهمون کنی یه جوردیگه نگات می کنن. اصلا کلی دوستت دارن. هرچی ام که بخوای زود واست آماده می کنن.

اینها را محمد می‌گوید. همانطورکه به صندلی آهنی سبزرنگ پارک تکیه داده است ادامه می‌دهد: آخه با جیب خالی دیگه کی آدم روتحویل می‌گیره، تازه این مشکل ما جوانان نیست بلکه بزرگترها هم هر روز با این مسائل روبروهستند. امین، نوجوان۱۵ ساله‌ای است که به خاطردست کردن بدون اجازه داخل جیب پدرش، توبیخ شده والان هم خجالت می‌کشد بهخانه برگردد.”امروزنوبت من بود همه رومهمون کنم. به هردری زدم نتونستم بپیچونمشون. آخه راستشو بخوای رومن یه حساب دیگه وا می کنن. فکر می‌کنن بچه پولدارم. کلی تحویلم می گیرن منم مجبورشدم یواشکی برم سراغ جیب بابام. خب اونم فهمید وکلی دعوام کرد.”

خودنمایی درجمع دوستان برای جلب محبت ازویژگی‌های گروه سنی جوان و نوجوان است وبسیاری ازاین افراد برای کسب وجهه درمیان دوستان خود دست به کارهایی می‌زنند که درتعاریف حقوقی ازآن به عنوان نابهنجاری ودرمواردی بزه یاد می شود. رویا هنری، آسیب‌شناس مسائل اجتماعی جوانان دراین باره به برنا می گوید: جوانانی که در کودکی مورد توجه و حمایت های والدینشان قرارنگرفته‌اند وازکمبود محبت رنج می برند، سعی می کنند آن را ازطریق جلب توجه گروه همسالان جبران کنند. هنری با بیان اینکه جوانانی که چنین مشکلی دارند سعی می کنند ازهرطریقی محبت اطرافیان را به خود جلب کنند، اظهارکرد: پوشیدن لباس های گرانقیمت وخریدن انواع واقسام هدیه های مختلف برای دوستان، نقطه شروع این جلب توجه‌ها است. وی ادامه می دهد: بسیاری ازجوانان حاضرند برای اینکه به عنوان یک فرد مهربان وبا محبت شناخته شوند، تا چند صد هزارتومان برای دوستانشان خرج کنند.

به گفته هنری این گونه جلب توجه ها ومطرح شدن میان گروه همسالان می تواند سرچشمه بسیاری ازبزهکاری ها باشد زیرا جوانی که در خانواده ای متوسط با سطح اقتصادی پایین زندگی می کند به‌طورحتم توانایی مالی چنین خرج هایی راندارد بنابراین مجبور می شود، با دزدی وانجام رفتارهایی نابهنجاراین نیازخود را رفع کند. کسب موفقیت‌های تحصیلی، هنری، ورزشی از جمله موارد بهنجار و مورد پذیرش خانواده و جامعه در زمینه مطرح شدن در میان افراد وبه‌دست آوردن اعتماد به نفس است با این وجود گاه نوجوانان و جوانان که به هرعلتی ازرسیدن به چنین موقعیت‌هایی بازمی‌مانند به راه‌هایی متوسل می‌شوند که ناهمخوان با تربیت خانوادگی واجتماعی آنها است وحتی دربسیاری ازمواقع جرم تلقی می‌شود. علی قربانی، روانشناس نیزنداشتن اعتماد به نفس را عامل ولخرجی جوانان می داند وتوضیح می دهد: فردی که مدام خود را پایین ترازسایرین به حساب می آورد وچیزی ندارد تا به آن افتخار کند، سعی دارد تا با ولخرجی ومهمان کردن دوستان، این حس کمبود را تا حد بالایی جبران کند. قربانی، از این افراد به عنوان خریداران محبت نام می برد ومی گوید: کودکانی که در خانواده، به‌صورت مشروط محبت دریافت می کنند به‌طورحتم درآینده به چنین مشکلی دچارخواهند شد. اوادامه می دهد: کودک زمانی که احساس کند برای دریافت محبت ازسوی پدرومادرباید حتما کار خوبی انجام دهد یا نمره بالایی کسب کند، یاد می گیرد تا محبت وحمایت را ازدیگران به هر نحوی خریداری کند واین جلب محبت گاهی اوقات به ضرر وی تمام می شود.