دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
برخی خانه و کاشانه خود را از دست می دهند, برخی دیگر زمین هایشان را و میلیون ها انسان گرسنه می مانند
آیا رابطهای میان بحران مسکنی که در آمریکا حکمفرماست (ساب پرایم) و بحران مواد غذایی که ظاهراً «بر حسب اتفاق» یکی پس از دیگری رخ داده است، وجود دارد؟ از یک دیدگاه، بلی. گرچه «فرانس مور لاپه» اخیراً یادآوری میکرد که امکان تغذیه کامل برای تمام افراد بشر وجود دارد، ولی میلیونها انسان دچار سوء تغذیه هستند زیرا نظام تولید و توزیع بد عمل میکند و بیش از پیش در معرض تصمیمات خودسرانه شرکتهای فراملی قرار گرفته است، همانند آنچه بر سر وام گیرندگان جزء مسکن آمد
به هنگام فروپاشی بازار مسکن در آمریکا، سرمایهگذاران بزرگ که در پی یافتن امکان دیگری جهت بهدست آوردن سود بیشتر برای مشتریان خود بودند، توجهشان بهسوی بهای مواد غذائی در بازارهای مدتدار جلب شد و برای ارزش آینده آنها به سوداگری پرداختند. بانک «ک.ب.س.» در بلژیک حتی شعاری یافته است که نشان دهنده نداشتن کوچکترین حساسیت در برابر بینوایی و مصیبت در دنیاست: «از افزایش بهای مواد غذائی سود ببرید»! بهعبارت دیگر میتوان گفت بر روی گرسنگان دنیا شلیک کنید و سود خود را ببرید.
مهم نیست که انبارهای مواد غذائی دنیا تا چه حد پر یا خالی شده باشند، ولی این سوداگری در بازارهای مدتدار موجب افزایش مجموعه قیمتها شد و اینگونه، حبابی را بهوجود آورد که درست است در نهایت خواهد ترکید ولی مانع این امر نشد که میلیونها انسان را مجبور کند تا برای تغذیه خود تقریباً یک شبه، میانگینی برابر با ۴۰ درصد بیشتر هزینه کنند.
گرچه بهنظر میرسد از شدت بحران اندکی کاسته شده باشد ولی نیروهایی در صحنه حضور دارند که در این لحظه، دگرگونی ژرف اقتصاد کشورهایی را موجب شدهاند که در آنهاصدها میلیون کشاورز خرد زندگی میکنند.
شرکتهای بزرگ و حتی کشورها، زمینهای کشورهای دیگر را میخرند. ژاپن گویا در این لحظه، مالک سه بار بیشتر زمین کشتپذیر در سرزمینهای دیگر است تا در خود ژاپن. لیبی در اوکرائین زمینهای کشاورزی کرایه میکند.
امیرنشینهای خلیج فارس در پاکستان زمینهای بزرگ کشاورزی میخرند. در پی یک توافقنامه بین چین و فیلیپین، شرکتهای چینی زمینهای فیلیپین را برای کشت برنج و ذرت کرایه میکنند که محصولات آنها منحصراً برای مصرف داخلی چین در نظر گرفته شده است. شرکتهای چینی حتی زمینهای کشاورزی را در آفریقا و در قارههای دیگر برای کشت خریداری میکنند .
بازار کشت برای سوخت خودروها نیز عنصر دیگری است که روند دستاندازی بر زمینها و ایجاد کشتزارهای بزرگ را تشدید میکند؛ روندی که نتیجه آن اخراج کشاورزان بومی و پسرفت تولید مواد غذایی محلی است.
مطمئناً این کشاورزان خردِ بومی نیستند که از افزایش شدید بهای مواد غذایی بهره میبرند. بازارهای شهری در کشورهای رشدیابنده از مواد ارزان قیمتی که از کشورهای دیگر میآیند، پرشده است. مواد مشابه بومی آنها، تاب مقاومت در برابرشان ندارند و شرکتهای فراملی این سودهای سرشار را به جیب خود میریزند.
کشورهای ثروتمند، بانک جهانی، صندوق بینالمللی پول و سازمان جهانی بازرگانی، یکصدا به کشورهای تنگدست توصیه گشودن بازارهایشان را کردند. بهمنی از پیمانهای دوجانبه برای مبادله آزاد و سرمایهگذاری، بر روی سر این کشورها فرود آمد. آنچه بر سر تولیدات کشاورزی بومی آمد را میتوان بهخوبی تصور کرد. بهعنوان نمونه، کشاورزان تایلندی در حال حاضر سود کمتری از همان برنجی که مصرف کننده بهای آنرا سه بار بیشتر میپردازد، دریافت میکنند. آیا میتوان از این چیستان چیزی درک کرد؟
بر اساس محاسبات شرکت کارشناسی مواد اولیه «گرشهام اینوستمنت منجمنت»، حجم سرمایهگذاری سوداگرانه در بازارهای مدتدارتولیدات پایهای، از ۵ میلیارد دلار در سال ٢٠٠٠، به ۱۷۵ میلیارد دلار در سال ٢٠٠٧ افزایش یافته است.
افزایش شدید اخیر بهای مواد غذایی به نوبه خود، شمار انسانهایی را که دچار سوء تغذیه هستند به همان سطح پیش از تصویب «اهداف هزاره نو برای پیشرفت» توسط سازمان ملل رسانده است.
شگفتا! شتاب گردش پول بیشتر شده است. و شاید به همین علت است که کشاورزان دیگر نمیتوانند رنگ آنرا ببینند !
نوشته: میشل مونت
منبع: تارنگاشت سو بلاگ
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست