چهارشنبه, ۲۷ تیر, ۱۴۰۳ / 17 July, 2024
مجله ویستا

شلغم: خون ساز، تقویت کننده استخوان و اعصاب


شلغم: خون ساز، تقویت کننده استخوان و اعصاب

شلغم دارای قند طبیعی و منیزیوم زیاد می باشد و از همین جهت استخوان بندی را محکم می کند و فسفر آن مغز و اعصاب را تقویت می کند.
شلغم نه تنها از نظر داشتن ویتامین و خواص معدنی اش ارزنده …

شلغم دارای قند طبیعی و منیزیوم زیاد می باشد و از همین جهت استخوان بندی را محکم می کند و فسفر آن مغز و اعصاب را تقویت می کند.

شلغم نه تنها از نظر داشتن ویتامین و خواص معدنی اش ارزنده است، بلکه از حیث سایر ویژگی های غیرغذایی هم سرآمد بوده و در زمره سبزی های مهم شمرده می شود.

شلغم باعث درمان تشنج و گواتر می شود اما برای کسانی که معده ضعیف دارند به علت دیر هضم شدن، ممکن است که باعث نفخ شود.

علاوه بر پیاز، سبزی های لیفی (گیاهان سبز) نیز عوامل عمده پیشگیری از سرطان به شمار می آیند. زیرا آنها همانند کلم پیچ و سایر گیاهان چلیپایی طبق تحقیقات آزمایشگاهی از موادی برخوردارند که رشد سرطان را درجانوران متوقف می سازند. همچنین شلغم های بزرگ زرد رنگ، دارای مواد ضد سرطانی است.

شلغم خوب باید سفت و تازه باشد. بنابر این اگر وسط آن شل بوده و با فشار انگشت فرو برود، پلاسیده و مانده است و چنانچه پخته و مصرف شود، در روده ها تولید نفخ می کند. حتما پوست خارجی آن باید براق و شفاف باشد. شلغم باید سنگین باشد و وقتی وسط آن را بریدید، درونش را روشن و شفاف ببینید.

شلغم خون ساز است و املاح کلسیم و منیزیم و سایر مواد موجود در آن موجب جلوگیری از ابتلا به بیماری های خطیری مانند سرطان می شود.

شلغم، اثر مفید و موثری در درمان بیماری های دستگاه تنفسی دارد. برای این منظور از آش یا سوپ آن استفاده می شود. همین طور می توان عصاره آن را به دست آورد. برای این کار شلغم را با وزن مساوی شکر سرخ در کمی آب ریخته و به ملایمت حرارت می دهند. طریقه دیگر آن است که وسط شلغم بزرگی را خالی کرده، شکر سرخ را در آن ریخته، پرمی کنند و می پزند. شکل سوم آن است که شلغم را به حلقه های گرد بریده و پیاز را نیز به همین شکل در بیاورند. سپس در ظرف گودی، طبقات شلغم و پیاز را بر روی حرارت بگذارید. وقتی گرم شد، به تدریج شربت آن جدا می شود.

این شربت برای درمان سرماخوردگی و گلودرد بسیار نافع است واز آن می توان به عنوان غرغره در هنگام گلودرد استفاده کرد. برای درمان دمل، کورک و هرنوع کانون التهابی و تورمی یا چرکی، ضماد شلغم را روی موضع بگذارید.

ترب سیاه هم تمام خواص شلغم را دارد و حتی در برخی مواقع، از شلغم غنی تر است. بهتر آن است که ترب سیاه و شلغم خام را رنده کرده، به شکل خام میل کنید تا از خواص آنها به طور کامل بهره گیرید. می توان از این دو همراه با سبزی های دیگر به صورت سالاد استفاده نمود.

اگر به خوردن شلغم خام تمایلی ندارید می توانید شغلم را به شکل شربت شلغم درست کنید. روش تهیه شربت شلغم به این ترتیب است که ابتدا وسط یک شلغم را خالی می کنند و درآن کمی شکر می ریزند. پس از مدتی آب در آن جمع می شود. آب آن را با قاشق برداشته و مصرف می نمایند.