شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

استفاده بهینه از خودرو


استفاده بهینه از خودرو

بستن کمربند ایمنی حتی برای مسیرهای کوتاه ضروری است آمار و ارقام نشان می دهد که با بستن کمربند ایمنی مطمئن تر می توان به مقابله خطرات غیرقابل پیش بینی ترافیک و جاده برخاست پس از اینکه مدت کوتاهی از کمربند ایمنی استفاده کردید به بستن آن عادت خواهید کرد

۱. سرعت‌ زیاد و ترمزهای‌ ناگهانی‌ میزان‌ مصرف‌ سوخت‌ را تا ۵۰ درصد افزایش‌ می‌دهد و این‌ به‌ معنی‌ هدر رفتن‌ سوخت‌ و افزایش‌ آلودگی‌ هوا است‌.

۲. برای‌ رسیدن‌ به‌ مقصد، مسیرهای‌ کوتاه‌ و کم‌ترافیک‌ را انتخاب‌ کنید و در هنگام‌ رانندگی‌ با سرعت‌ مطمئن‌ و یکنواخت‌ حرکت‌ کنید.

۳. از شتاب‌ زیاد در شروع‌ حرکت‌ خودداری‌ کنید زیرا در آغاز حرکت‌ مصرف‌ بنزین‌ نسبت‌ به‌ دیگر مواقع‌ بیشتر است‌.

۴. حتی‌الامکان‌ در هنگام‌ حرکت‌ به‌ جای‌ پایین‌ کشیدن‌ شیشه‌ها از دریچه‌ تهویه‌ خودرو استفاده‌ کنید.

۵. موتور خودروی‌ خود را همواره‌ تنظیم‌ کنید این‌ آسان‌ترین‌ راه‌ برای‌ به‌ حداقل‌ رساندن‌ مصرف‌ سوخت‌ موتور است‌. خودرویی‌ که‌ موتور آن‌ خوب‌ تنظیم‌ شده‌ باشد ۹ درصد کمتر بنزین‌ مصرف‌ خواهد کرد و این‌ به‌ معنای‌ انتشار کمتر مواد آلاینده‌ به‌ میزان‌ ۹ درصد است‌.

۶. با رعایت‌ مقررات‌ راهنمایی‌ و رانندگی‌ از ایجاد راهبندان‌ و تصادفات‌ احتمالی‌ پیشگیری‌ کنید.

۷. خودروی‌ خود را بدون‌ دلیل‌ روشن‌ نگذارید، روشن‌ کردن‌ مجدد موتور از روشن‌ نگه‌ داشتن‌ آن‌ حتی‌ برای‌ مدت‌ کوتاه‌ بنزین‌ کمتری‌ مصرف‌ می‌کند.

● کمربند ایمنی‌

بستن‌ کمربند ایمنی‌ حتی‌ برای‌ مسیرهای‌ کوتاه‌ ضروری‌ است‌. آمار و ارقام‌ نشان‌ می‌دهد که‌ با بستن‌ کمربند ایمنی‌ مطمئن‌تر می‌توان‌ به‌ مقابله‌ خطرات‌ غیرقابل‌ پیش‌بینی‌ ترافیک‌ و جاده‌ برخاست‌. پس‌ از اینکه‌ مدت‌ کوتاهی‌ از کمربند ایمنی‌ استفاده‌ کردید به‌ بستن‌ آن‌ عادت‌ خواهید کرد. کمربند ایمنی‌ از وسایلی‌ است‌ که‌ در حوادث‌ رانندگی‌ از شدت‌ آسیب‌ جسمانی‌ به‌ سرنشینان‌ اتومبیل‌ می‌کاهد. تحقیقات‌ نشان‌ داده‌ است‌ که‌ در حوادث‌ رانندگی‌ بیشترین‌ صدمات‌ به‌ سروبالای‌ تنه‌ رانندگان‌ وارد می‌شود، کمربند ایمنی‌ با ثابت‌ نگه‌ داشتن‌ راننده‌ و سرنشین‌ روی‌ صندلی‌ مانع‌ از برخورد سر آنها به‌ شیشه‌ جلو یا فرمان‌ اتومبیل‌ می‌شود. کمربند ایمنی‌ نه‌ تنها در برخوردهای‌ رودررو بلکه‌ حتی‌ هنگام‌ برخورد دو اتومبیل‌ از پهلو نیز از شدت‌ ضربه‌ وارده‌ به‌ راننده‌ و دیگر سرنشینان‌ می‌کاهد.

بعضی‌ از رانندگان‌ می‌پندارند که‌ کمربند ایمنی‌ برای‌ جاده‌های‌ خارج‌ از شهر است‌ اما این‌ تصور اشتباه‌ است‌ با توجه‌ به‌ اینکه‌ حوادث‌ رانندگی‌ در جاده‌ها از شدت‌ بیشتری‌ برخوردارند اما در عوض‌ بیشتر تصادفات‌ در شهرها روی‌ می‌دهد. عده‌یی‌ دیگر هم‌ تنها زمانی‌ که‌ می‌خواهند مسافتی‌ طولانی‌ رانندگی‌ کنند از کمربند استفاده‌ می‌کنند در صورتی‌ که‌ باید بدانند خطر حتی‌ در مسیرهای‌ کوتاه‌ هم‌ در کمین‌ است‌. بهتر است‌ از کمربندی‌ استفاده‌ شود که‌ تمامی‌ فضای‌ جلوی‌ بدن‌ را محافظت‌ می‌کند. در بستن‌ کمربند ایمنی‌ باید مراقب‌ بود که‌ زیاد شل‌ و زیاد سفت‌ نباشد تا در حین‌ رانندگی‌ آزادی‌ عمل‌ را از راننده‌ نگیرد و به‌ اندازه‌ کافی‌ عقب‌ نگه‌ دارد. به‌ قلاب‌ کمربند هم‌ باید توجه‌ کرد چرا که‌ ممکن‌ است‌ هنگام‌ وقوع‌ حادثه‌ بر روی‌ قسمتی‌ از بدن‌ قرار بگیرد که‌ موجب‌ صدمه‌ به‌ استخوانها شود، در ضمن‌ طرز باز و بسته‌ شدن‌ قلاب‌ باید طوری‌ باشد که‌ هنگام‌ حادثه‌ راننده‌ بتواند به‌ آسانی‌ آن‌ را باز کند.در مورد کودکان‌ هم‌ دقت‌ کنید که‌ همیشه‌ در صندلی‌ عقب‌ اتومبیل‌ نشسته‌ یا از صندلی‌ مخصوص‌ کودک‌ در اتومبیل‌ استفاده‌ کنید.

● چگونه‌ باید یک‌ مصدوم‌ را بعد از تصادف‌ از اتومبیل‌ خارج‌ کرد

بعد از وقوع‌ تصادف‌ و قبل‌ از حضور تیم‌های‌ اورژانس‌ و امداد در صحنه‌ مراقب‌ باشید. با نیت‌ کمک‌ و بدون‌ داشتن‌ آموزش‌های‌ لازم‌ به‌ مصدومین‌ حادثه‌، صدمات‌ بیشتری‌ وارد نکنید.غالبا برای‌ آزاد کردن‌ مصدوم‌ نیاز به‌ وسایلی‌ است‌ که‌ به‌ وسیله‌ آنها می‌توان‌ بدنه‌ خودرو را برید یا قطع‌ کرد تا بتوان‌ مصدوم‌ را از ماشین‌ خارج‌ کرد.اما چنانچه‌ مجبور بودید به‌ لحاظ‌ احتمال‌ وقوع‌ تصادف‌ مجدد یا خطر آتش‌سوزی‌ مصدومان‌ و مجروحان‌ تصادف‌ را از خودرو خارج‌ کنید به‌ توصیه‌های‌ زیر عمل‌ کنید.ابتدا راننده‌ که‌ اغلب‌ بین‌ فرمان‌ اتومبیل‌ و صندلی‌ گیر کرده‌ و مواجه‌ با خطرات‌ بیشتری‌ از سایر سرنشینان‌ وسیله‌ نقلیه‌ است‌ را از خودرو خارج‌ کنید یا هر سرنشین‌ دیگری‌ را که‌ به‌ لحاظ‌ شرایط‌ خاص‌ تصادف‌ در وضعیت‌ بحرانی‌ قرار گرفته‌ است را با رعایت‌ اصول‌ عمومی‌ زیر از خودرو خارج‌ کنید.حفظ‌ محور سر، گردن‌ و تنه‌، نگهداری‌ سر در حال‌ کشش‌ و راست‌ نگه‌ داشتن‌ آن‌ همچنین‌ پس‌ از انتقال‌ مصدوم‌ از خودرو تا رسیدن‌ نیروهای‌ اورژانس‌ و آموزش‌ دیده‌ از جابجا کردن‌ او جدا خودداری‌ کنند.

● بازدیدهای‌ قبل‌ از سفر در زمستان‌

توصیه‌ می‌شود قبل‌ از عزیمت‌ به‌ سفر مخصوصاً در فصل‌ زمستان‌، از خودروهای‌ خود به‌ شرح‌ زیر بازدید و نسبت‌ به‌ رفع‌ معایب‌ آن‌ اقدام‌ کنید.

۱. سطح‌ آب‌ رادیاتور، مخزن‌ شیشه‌ شور، الکترولیت‌ باتری‌ را بازدید و در صورت‌ لزوم‌ اضافه‌ کنید.

۲. چگونگی‌ کار کردن‌ ترمز و ترمز دستی‌ را کنترل‌ کنید و در صورت‌ نیاز رفع‌ عیب‌ یا رگلاژ کنید.

۳. تایرها را از نظر فرسودگی‌، لاستیک‌سایی‌، فشار باد و صدمات‌ احتمالی‌ بررسی‌ کنید.

۴. فرمان‌ را از نظر روان‌ و دقیق‌ بودن‌ نداشتن‌ خلاصی و اتصالات‌ آن‌ را از نظر فرسودگی‌ یا آسیب‌دیدگی‌ بررسی‌ کنید. در صورت‌ نامیزان‌ بودن‌ فرمان‌ باید کل‌ سیستم‌ فرمان‌ توسط‌ یک‌ متخصا بازدید و رفع‌ عیب‌ شود.

۵. تمام‌ چراغ‌ها اعم‌ از چراغ‌های‌ ترمز، دنده‌ عقب‌، دینام‌، چراغ‌های‌ کوچک‌ عقب‌ و جلو، نوربالا و پایین‌ و راهنما را از نظر سالم‌ بودن‌ کنترل‌ کنید.

۶. لنت‌های‌ ترمز جلو و عقب‌ را بازدید کرده‌ و در صورت‌ نیاز تعویض‌ کنید.

۷. لوله‌های‌ روغن‌ ترمز، سیلندرهای‌ ترمز و اتصالات‌ سیستم‌ ترمز را از نظر خراشیدگی‌ یا ترک‌، پوسیدگی‌، نشتی‌ و هرگونه‌ صدمه‌دیدگی‌ بررسی‌ کنید و در صورت‌ لزوم‌ قطعه‌ معیوب‌ را تعویض‌ کنید.

۸. تسمه‌ پروانه‌ را از نظر رگلاژ و سالم‌ بودن‌ و شیلنگ‌های‌ آب‌ را از نظر پوسیدگی‌، نشتی‌ و خشک‌ شدن‌ مورد بررسی‌ قرار دهید و در صورت‌ نیاز قطعه‌ معیوب‌ را تعویض‌ کنید.

۹. سیستم‌ سوخت‌ رسانی‌ را کنترل‌ و تمیز کنید. هواکش‌، توری‌ پمپ‌ بنزین‌، لوله‌های‌ بنزین‌ از باک‌ به‌ پمپ‌ بنزین‌ و از پمپ‌بنزین‌ به‌ کاربراتور

۱۰. سیستم‌ جرقه‌ را بازدید، تمیز و در صورت‌ نیاز تنظیم‌ یا قطعه‌ معیوب‌ را تعویض‌ کنید. شمع‌ها، پلاتین‌، وایرها، دردلکو، چکش‌ برق‌ و کوئل

۱۱. قفل‌ درها، کمربند ایمنی‌، بوق‌، برف‌ پاک‌کن‌، کیلومتر شمار، دورسنج‌ موتور، درجه‌ بنزین‌، آب‌ و جک‌ را از نظر سالم‌ بودن‌ کنترل‌ کنید و در صورت‌ معیوب‌ بودن‌ هر یک‌، رفع‌ عیب‌ کنید.

● آماده‌ کردن‌ خودرو برای‌ زمستان‌

برای‌ رانندگی‌ بدون‌ دغدغه‌ در فصل‌ سرما و زمستان‌ اواسط‌ پاییز فرصت‌ مناسبی‌ برای‌ تجهیز کردن‌ خودرو و رفع‌ معایب‌ و نواقص آن‌ است‌. در فصل‌ زمستان‌ تعداد تصادفات‌ و موارد نقص فنی‌ خودروها به‌ میزان‌ قابل‌ توجهی‌ افزایش‌ می‌یابد. برای‌ اجتناب‌ از افزایش‌ این‌ آمارها، شما باید از اواسط‌ پاییز ضمن‌ بازدید از قسمت‌های‌ مختلف‌ خودرو، آن‌ را به‌ تجهیزات‌ زمستانی‌ مجهز کنید.لذا بازدید از سیستم‌های‌ احتراق‌ خنک‌ کننده‌ سوخت‌ رسانی‌ روشنایی‌ ترمزها باتری‌ و اگزوز لاستیک‌ها برف‌ پاکن‌، شیشه‌شور و زنجیر چرخ‌ توصیه‌ می‌شود. همچنین‌ از روغن‌ موتور مناسب‌ فصل‌ سرما و ضد یخ‌ استفاده‌ کنید.