دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
لیزیك LASIK
● تاریخچه:
در سال ۱۹۹۱ دكتر یوناس پالیكاریس در هراكلیون كرت (یونان) اولین كسی بود كه با استفاده از دستگاه میكروكراتوم لایه نازكی از قرنیه را برداشت و سپس با استفاده از لیزر اكسایمر بخشی از بافت قرنیه را تراش داد. با ابداع لیزیك این عمل به سرعت عمومیت یافت و در بسیاری از مراكز جایگزین سایر روشها مانند RK (برش قرنیه) و PRK (لیزر) گردید، گرچه امروزه این روش ها هر كدام كاربردهای خاص خود را نیز دارند.
● تكنیك عمل:
در عمل لیزیك دو عمل با هم تركیب میشوند تا عیب انکساری اصلاح شود. نخست با استفاده از یك وسیله اتوماتیك بنام میكروكراتوم لایه نازكی از قرنیه برداشته میشود. وجود این لایه نازك اجازه بهبود سریع دید و كاهش ناراحتیهای پس از عمل را میدهد. امروزه از انواعی از لیزر جهت برداشتن این لایه هم استفاده می شود.
سپس با استفاده از لیزر اكسایمر كه با كنترل كامپیوتر صورت میگیرد قرنیه تراش داده میشود و به این ترتیب عیب انکساری اصلاح میگردد. لیزر اكسایمر از جنس نور ماورای بنفش میباشد و همان لیزری است كه در عمل پی.آر.كی (لیزر) مورد استفاده قرار میگیرد. لایه نازك محافظ پس از تراش قرنیه به جای اولیه خود باز گردانده شده، بدون اینكه نیاز به بخیه باشد پس از چند دقیقه در محل خود چسبیده و محكم میشود، بنابراین به پانسمان هم نیازی نیست.
كل زمان این عمل برای هر چشم كمتر از ۱۰ دقیقه میباشد و بیمار ضمن عمل احساس درد نمیكند. بهبود دید سریع بوده و با درد كم یا بدون درد همراه میباشد. قطرههای چشمی پس از عمل فقط برای یك هفته استفاده میشود. لیزیك یك روش موثر برای اصلاح نزدیك بینیهای متوسط و شدید است. از نظر كارایی میتوان لیزیك را موفقترین روش اصلاح عیب انکساری دانست. همچنین آستیگماتیسمهای همراه با نزدیكبینی نیز با این روش اصلاح میگردند. این عمل برای درمان دوربینی و آستیگماتیسم همراه با آن كاربرد دارد. میزان موفقیت در این نوع عیب انکساری كمتر میباشد.
● نتایج:
تقریبا هركسی كه تحت عمل جراحی قرار میگیرد میخواهد بداند كه شانس بدست آوردن نتیجه رضایت بخش چقدر است. برای نزدیكبینی كم و متوسط (تا ۷- دیوپتر) در حدود ۹۵% بیماران دید بدون عینك ۱۰/۵ تا ۱۰/۶ یا بیشتر را به دست میآوردند و ۸۵% شانس دید بدون عینك ۱۰/۸ تا ۱۰/۹ یا بهتر را دارند. این بدان معناست كه وابستگی افراد به میزان بسیار بالایی به عینك كم شده اما ممكن است برای انجام كارهای دقیقتر چشمی مانند رانندگی، علیالخصوص در شب به یك عینك با شماره كم نیاز داشته باشند.
برای میوپی بالا (بالای ۷- دیوپتر) در حدود ۸۵% بیماران دید بدون عینك۱۰/۵ تا ۱۰/۶ یا بهتر و۷۰% دید بدون عینك ۱۰/۸ تا ۱۰/۹ یا بهتر بدست می آورند.
● مزایا:
بهبود سریع : اغلب بیماران پس از یك یا دو روز میتوانند به فعالیتهای روزمره باز گردند. غالبا درد وجود ندارد و بعد از ۲۴ ساعت دید مفیدی ایجاد میشود. در آر.كی. (برش قرنیه) و پی.آر.كی. (لیزر) ناراحتیها بیشتر است.
▪تصحیح طیف وسیعی از میوپی: با استفاده از لیزیك حدود ۱۲ دیوپتر نزدیكبینی را میتوان بخوبی اصلاح كرد. در حالیكه استفاده از پی.آركی. (لیزر) برای نمره بالا (بیش از ۷ دیوپتر) میتواند منجر به كدورت قرنیه، كاهش دید و بازگشت بخشی از نمره چشم شود. همچنین عمل آر.كی. (برش قرنیه) معمولا قادر به اصلاح بیش از ۵ تا ۶ دیوپتر نیست.
▪ قابلیت تكرار: در مورد تصحیح كمتر از حد با عمل لیزیك، میتوان با بلند كردن لایه نازكی كه در طی عمل اول ایجاد شده و لیزر مجدد، این عمل را تكرار كرد. بهبودی مانند عمل اول سریع است.
▪ پایداری طولانی مدت اثر عمل: اغلب مطالعات نشان میدهد كه در عرض ۶-۳ ماه نمره چشم ثابت میشود، چرا كه پس از این مدت تغییر ناچیزی در ساختمان قرنیه و ترمیم متعاقب آن ایجاد میشود.
حفظ ساختمان طبیعی قرنیه: لایه نازك برداشته شده بعد از چند روز كاملا محكم میگردد، به شكلی كه با پلك زدن یا مالش چشم جابجا نمی شود. در عمل لیزیك بر خلاف عمل آر.كی. یا برش قرنیه، استحكام قرنیه و مقاومت آن در مقابل ضربه كاهش نمییابد.
▪ عدم ایجاد كدورت: بر خلاف پی.آر.كی. (لیزر) كه در نمرههای بالا احتمال كدورت قرنیه در آن وجود دارد، در عمل لیزیك هیچگونه كدورتی در قرنیه ایجاد نمیشود.
عدم نیاز به استفاده طولانی مدت از قطرههای چشمی: در عمل لیزیك بر خلاف پی.آر.كی. نیازی به كنترل ترمیم زخم با استفاده از قطرههای استروییدی نیست. بیماران لیزیك معمولا بیش از یك هفته به دارو نیاز ندارند.
● معایب:
عمل لیزیك نیازمند جراح ماهر است. بخاطر پیچیدگی عمل، تجربه كافی برای حصول نتیجه مناسب لازم است. چشم پزشكان نور به عنوان پیشگامان این عمل در ایران، هزاران عمل لیزیك را با نتایج عالی انجام دادهاند و در این زمینه ایران از جمله كشورهایی است كه تجربه بسیار زیادی دارد.
قیمت وسایل گران است. قیمت دستگاه لیزر و وسایل مورد نیاز ۴۰۰ میلیون تومان و هزینه نگهداری سالانه آن حدودا ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان است. با تغییرات سریع تكنولوژی، لیزرها را بایستی اغلب به روز كرد و تمامی این هزینه به كلینیك تحمیل خواهد شد.
● عوارض:
همانند هر روش جراحی در لیزیك نیز عوارضی ممكن است ایجاد شود كه شامل تصحیح كمتر از حد، تصحیح بیش از حد و كاهش بهترین دید میباشند. تصحیح كمتر از حد هنگامی ایجاد میشود كه بافت كافی برای اصلاح كامل دید برداشته نشود و تصحیح بیش از حد وقتی اتفاق می افتد كه بافت بیشتری برداشت شده است. تصحیح كمتر از حد را میتوان در عمل جراحی مجدد اصلاح كرد ولی درمان تصحیح بیش از حد مشكلتر میباشد. در هنگام برداشتن لایه نازك از قرنیه توسط میكروكراتوم ممكن است مشكلاتی ایجاد شود كه شامل عدم توانایی در ایجاد لایه به اندازه، ضخامت و یا شكل مناسب، جابجایی لایه پس از عمل و عفونت میباشد. به جز عفونت سایر عوارض لایه معمولا بدون اینكه برای دید بیمار مشكلی ایجاد كنند درمان میشوند. احتمال عفونت یك در ۵ هزار است كه بسیار كمتر از میزان وقوع آن در لنزهای تماسی میباشد و بر خلاف آن كه در تمام مدت استفاده از لنز تماسی چشم در معرض عفونت قرار دارد در این عمل احتمال وقوع آن محدود به همان ۱ تا ۴ هفته نخست بعد از عمل میگردد.
اگرچه پس از عمل، عیب انکساری اصلاح میشود و دید خوبی بدست میآید، اما بعضی بیماران بعد از عمل لیزیك یك یا چند مورد از عوارض زیر را كم و بیش تجربه میكنند.
دیدن هاله یا سایه در كنار تصویر و اعوجاج مختصر در چند ماه اول شایع است، ولی این عوارض بندرت در فعالیتهای معمول ایجاد مشكل میكند. عمده این مشكلات بتدریج در ۱ تا ۳ ماه اول بعداز عمل خود به بخود از بین میروند.
▪ میوپی در شب: چون در این عمل فقط بخش مركزی قرنیه تغییر شكل پیدا میكند، در هنگام باز شدن مردمك در شب نور از محیط قرنیه كه تغییر شكلی پیدا نكرده است، وارد چشم میشود و ایجاد نزدیكبینی میكند. حتی اگر در روز دید عالی وجود داشته باشد، در شب ممكن است برای دید كامل احتیاج به عینك مختصری باشد.
▪ خشكی چشم: در روند ترمیم پس از عمل لیزیك ممكن است بیمار احساس خشكی چشم كرده و به قطره اشك مصنوعی برای تسكین موقت نیاز داشته باشد.
▪ ناراحتی و درد: در لیزیك اغلب محدود به شش تا ۲۴ ساعت اول پس از عمل است و براحتی با مسكن ها رفع میشود. در این مدت چشم بصورت موقت به نور خورشید حساستر میشود.
در ۴ تا ۶ هفته نخست بعد از عمل كیفیت دید علی الخصوص دید نزدیك افت میكند كه به تدریج و بصورت خود بخودی بهبود مییابد. مشكلات دید نزدیك در افرادی كه در سنین پیرچشمی قرار دارند و تحت عمل قرار میگیرند بیشتر نمود دارد و همانطور كه قبلا اشاره گردید، این افراد پس از عمل نیاز به عینك مطالعه خواهند داشت.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست