دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
چقدر دارو باید در منزل نگه داشت؟
دختر جوانی با استفراغ و توهم به اورژانس انتقال داده شد. در کیف او تعدادی قرص «بکلوفن» پیدا شد که تصور میشد به دلیل گرفتگی عضلات مصرف کرده است. در پی بررسیهای بیشتر مشخص شد که داروها متعلق به مادربزرگش بوده که در داروخانه منزل انبار شده بود. مصرف خودسرانه دارو یکی از عوارض تجویز نادرست یا مصرف ناکامل دارو از سوی بیمار است.
از ابتدا که دارو از سوی پزشک نوشته می شود، روش مصرف در برگه ذکر می شود، اما بسیاری از عوارض یا شرایط مصرف صحیح برای بیمار شرح داده نمی شود.
بخشی از این اطلاعات از سوی فردی که در داروخانه مسئولیت به اصطلاح پیچیدن دارو را به عهده دارد، به بیمار داده می شود.
اطلاعات هر دارویی در برگه ضمیمه همراه با بسته دارویی وجود دارد، اما مشکل زمانی بروز می کند که مقدار مورد نیاز بیمار کمتر از حدی است که بسته ای کامل همراه با بروشور اطلاعاتی دارو به وی داده شود.
مطالعه برگه حاوی اطلاعات دارو برای تمام داروها توصیه می شود. برخی از اطلاعات دارویی مخصوص شرکت تولیدکننده دارویی است و به شرایط خاص تولید و مواد نگهدارنده دارو برمی گردد که برای همان دارو که از سوی شرکتی دیگر تولید می شود، متفاوت است.
در این برگه به علائمی اشاره شده که در صورت بروز باید بسرعت به پزشک مراجعه کرد. هر بیمار باید عوارض جدی را بداند.
گاهی پزشکان و داروسازان این موارد را عنوان می کنند و گاهی باید با تصور این که این افراد فراموش کرده اند، برگه اطلاعات دارویی به دقت مطالعه شود.
عوارضی که مطرح می شود همیشه به معنای عوارض شایع نیست و بسیاری از بیماران با ترس از بروز چنین عوارضی، از مصرف دارو امتناع می کنند.
باید توجه داشت که پزشک معالج شما با در نظر گرفتن تمامی شرایط بیماری، وضع جسمی و عوارض به تجویز دارو اقدام کرده است و در صورتی که بیمار تمام شرایط فعلی و تاریخچه بیماری و داروهایش را بدرستی عنوان کرده باشد حتی داروی تجویزی بهترین برای وی است.
مشکل ناخوانا بودن نسخه پزشکان از یک طرف و اشتباهات نسخه پیچی از طرف دیگر عواملی است که می توانند مسبب بروز فاجعه شوند بنابراین در صورت امکان برای اطمینان از درستی داروهای دریافتی، آنها را برای بررسی مجدد به پزشک نشان بدهید.
همچنین تعداد داروهای تجویزی در نسخ باید عموما به گونه ای باشد که در اتمام دوره درمان، داروی اضافی در دسترس بیمار نباشد.
دکتر بهروز هاشمی
متخصص طب اورژانس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست