چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

همه می خواهند به جام جهانی بروند


همه می خواهند به جام جهانی بروند

در نقل و انتقالات لیگ برتر چه خبر است

فوتبال ایران مثل همیشه سرشار از اتفاق‌های عجیب و غریب است. جابه‌جایی‌هایی که در تعطیلات نیم فصل لیگ برتر صورت گرفته، تا حد زیادی بی‌سابقه بوده و در کمتر لیگ باشگاهی تغییرات اینچنینی را شاهد هستیم. تیم‌ها به گونه‌ای در روزهای اخیر دست به تغییرات زده‌اند که انگار در ابتدای فصل قرار دارند و از فرصت کافی برای هماهنگی یاران جدید برخوردارند.

استقلال و پرسپولیس در نقل و انتقالات نیم فصل مثل همیشه پرسروصداترین تیم‌ها بودند. قرمزها البته به دلیل شرایط مالی بهتری که داشته‌اند، تا اینجا از آبی‌ها سبقت گرفته‌اند. بهترین خرید قرمزها بی‌شک محسن مسلمان، هافبک جوان و تکنیکی ذوب‌آهن بوده است، با این حال دایی در اقدامی غیرمنتظره فرزاد حاتمی را هم به خدمت گرفت؛ بازیکنی که در نیم فصل دوم لیگ گذشته پیراهن استقلال را بر تن کرده بود و بعد از یک نیم فصل بد در فولاد خوزستان، راهی تیم سرخپوش پایتخت شد. این تیم در همین حال غریبی، خانزاده، شاکری، محمدی و غلامرضا رضایی را هم از دست داد. پرسپولیس در حالی این دو بازیکن را خریداری کرده که هم در خط میانی با ترافیک بازیکن مواجه است و هم در خط حمله با حفظ سیدصالحی روی توپهای بلند و بازی فیزیکی مشکلی ندارد. با این حال خرید بازیکنی مشابه مثل فرزاد حاتمی مشخص نیست روی چه حسابی صورت گرفته است.

اوضاع در استقلال هم جالب توجه است. عجیب‌ترین خرید استقلال به خدمت گرفتن مهرداد اولادی است. بازیکنی با خصوصیات مشابه آرش برهانی و البته کمی قدرتی‌تر از این بازیکن. حضور این بازیکن در تمرینات آبی‌ها چندان به مذاق هواداران متعصب استقلال خوش نیامده و باید دید در شروع نیم فصل دوم چه واکنشی از سوی آنها در ورزشگاه‌ها رخ خواهد داد. کبه، بازیکن آفریقایی که در تیم داماش بازی می‌کرد هم به طرز عجیبی در دفتر فتح‌الله‌زاده حضور یافت و بعد از حرف و حدیث‌های فراوان با این تیم قرارداد رسمی منعقد کرد. استقلال ایمان باصفا، بازیکن جوانی که در تمرینات این تیم حضور داشت را هم به فهرست خود اضافه کرد. آبی‌ها بعد از خداحافظی فرهاد مجیدی سعی کرده‌اند خط حمله خود را تقویت کنند، ولی مشکلی که از ابتدای این فصل، استقلال را آزار داد، نبود یک بازیگردان در میانه میدان است که امیدوار بودند با خرید مبعلی در میانه راه این مشکل را حل کنند؛ موضوعی که با مخالفت باشگاه استقلال صنعتی مواجه شده تا این مشکل کماکان به قوت خود باقی باشد.

● فعالیت در تیم‌های شهرستانی

تراکتورسازی و سپاهان دو تیم مدعی شهرستانی هم دیگر تیم‌هایی بوده‌اند که انتظار می‌رفت تحولات زیادی را در نیم فصل از آنها شاهد باشیم، ولی تراکتورسازان با وجودی که دو بازیکن مصدوم خود را از فهرست خارج کرده و یک مدافع را هم به تیم همشهری‌اش یعنی گسترش فولاد واگذار کرده است، اما خبری از خرید بزرگ در این تیم نیست. در اردوی سپاهان بزرگ‌ترین بحث‌ها بر سر رفتن یا ماندن آرش افشین بوده و اصفهانی‌ها نیز جابه‌جایی آنچنانی نداشته‌اند، اما فولاد خوزستان هم با به خدمت گرفتن سوشا مکانی، غلامرضا رضایی، پادوانی (مدافع برزیلی) که فصل قبل هم در این تیم حضور داشت به همراه سعید سالارزاده نسبتا فعال بوده و باید دید حسین فرکی از کدام خرید خود در ترکیب اصلی بهره خواهد برد.

در سایر تیم‌ها نیز این فعل و انفعال وجود داشت. مس کرمان کیانوش رحمتی و هادی تامینی را خریداری کرد، ذوب‌آهن چند بازیکن جدید به ترکیب خود اضافه کرد که سه نفر آنها از باشگاه پرسپولیس بوده‌اند و نفت تهران هم که بعد از استعفای صوری گل‌محمدی و مشکلاتی که بر سر جدایی رضا نوروزی در این تیم ایجاد شده بود بر سر زبان‌ها افتاد، برای تقویت خود تلاش کرد و بیکار ننشست.

● نیمسال جام جهانی

یکی از نکته‌های جالبی که در روزهای نقل و انتقال به گوش می‌رسید، اظهارات بازیکنانی بود که در جستجوی رسیدن به یک تیم بهتر بودند. مهرداد اولادی بعد از پیوستن به استقلال مدعی شد با این تیم می‌خواهد به جام‌جهانی برود. این همان ادعایی است که فرزاد حاتمی پس از عقد قرارداد رسمی با پرسپولیس مطرح کرد. غلامرضا رضایی هم پیشتر چنین حرف‌هایی را بر زبان آورد و عنوان کرد در تیم فولاد به اندازه کافی فرصت برای عرض اندام خواهد داشت و خود را به کادر فنی تیم ملی تحمیل خواهد کرد. سوشا مکانی، دروازه‌بان تیم نفت تهران که به فولاد پیوسته هم چنین رویایی را در سر می‌پروراند. جالب‌تر این‌که حتی خیلی از بازیکنانی که در لیگ برتر در زمره فوتبالیست‌های معمولی به شمار می‌روند هم مدعی هستند با جابه‌جایی و حضور در تیم‌های جدید می‌توانند خود را به تیم ملی برسانند و در جام‌جهانی بازی کنند. این‌که بازیکنان حاضر در لیگ برتر در نیم فصل منتهی به جام‌جهانی تا این حد با انگیزه هستند جای خوشحالی دارد و شاید این موضوع هم عاملی برای کیفیت بیشتر بازی آنها بشود، ولی باید دید آیا در عمل هم چنین چیزی رخ خواهد داد یا این اظهارنظرها فقط سوژه‌های رسانه‌ای بوده است تا آنها با دریافت مبالغی بیشتر، هوای حضور در فضایی جدید را در سر پرورش دهند؟

● خبری از خارجی‌ها نیست

هر چند جابه‌جایی بازیکنان در نیم فصل از هجدهم آبان شروع شده و تا چهاردهم آذر هم ادامه دارد با این حال خبری از گزینه‌های خارجی برای تیم‌های لیگ برتری نیست و کمتر تیمی توانسته به دنبال خرید بازیکنانی از لیگ‌های اروپایی باشد. تفاوت زمانی که در فصل نقل و انتقال بازیکنان در ایران و لیگ‌های اروپایی به وجود آمده باعث شده عملا باشگاه‌های ایرانی قید خرید بازیکنان جدید را بزنند. حمید زینی‌زاده، مدیرعامل باشگاه تراکتورسازی تبریز در این باره به جام‌جم می‌گوید: متاسفانه در ابتدای فصل کار کارشناسی صورت نگرفته بود و باشگاه‌ها هم در این باره واکنشی نشان نداده بودند. ما قصد داشتیم یکی دو بازیکن از اروپا جذب کنیم، ولی بازیکن خوبی وجود نداشت و آنها که بیرون مانده بودند با توجه به قدرت خرید باشگاه از کیفیت لازم برخوردار نبودند. از طرف دیگر قرار است به خاطر جام‌جهانی، لیگ برتر زودتر از همیشه تمام شود و هنوز تا ژانویه (دی ماه) فرصت زیادی باقی مانده که اگر هم در آن زمان به دنبال بازیکن خارجی برویم دیگر بازیکنان تازه وارد وقتی را برای هماهنگی نخواهند داشت و باشگاه نمی‌تواند از خرید خود استفاده لازم را ببرد. به نظرم باید در ابتدای فصل این کارشناسان در این باره بهترین تصمیم را بگیرند تا بتوانیم از بازیکنان خوب خارجی هم استفاده کنیم.

نکته جالب این‌که در لیگ‌های حرفه‌ای فوتبال دنیا از اوایل ژانویه پنجره زمستانی برای جابه‌جایی بازیکنان گشوده می‌شود و تا یک ماه به طول می‌انجامد، ولی در ایران این زمان یک ماه زودتر اتفاق افتاده و مشخص نیست باشگاه‌های کشورمان چگونه باید به دنبال خرید بازیکنان جدید خارجی باشند؟ چرا که سیستم TMS فیفا برای صدور مجوز در همان زمان گشوده خواهد شد. البته فدراسیون ایران زمان دیگری را برای خرید بازیکنان خارجی در نظر گرفته که تا حدی با لیگ‌های حرفه‌ای دنیا مطابقت دارد. با این حال نکته‌ای که کاملا واضح به نظر می‌رسد استقبال‌نکردن باشگاه‌ها از زمان در نظر گرفته شده است.

علی رضایی