پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

پایان کار شبکه‌های تلویزیونی آنالوگ در ینگه دنیا


پایان کار شبکه‌های تلویزیونی آنالوگ در ینگه دنیا

در حالی که در ایران بحث درباره شبکه‌های DTV (تلویزیون DTV) از حد بررسی در سمینارها فراتر نرفته است، در بلاد کفر در کمتر از یک ماه دیگر نسل تمامی شبکه‌های آنالوگ به طور کلی منقرض خواهد …

در حالی که در ایران بحث درباره شبکه‌های DTV (تلویزیون DTV) از حد بررسی در سمینارها فراتر نرفته است، در بلاد کفر در کمتر از یک ماه دیگر نسل تمامی شبکه‌های آنالوگ به طور کلی منقرض خواهد شد!

این خبر جالب، حقیقتی است از آنچه در همین کره خاکی کمی آن طرف‌تر در حال وقوع است. از تاریخ ۱۷ فوریه تا ۱۲ ژوئن تمامی سیگنال‌های شبکه‌های آنالوگ به کلی قطع خواهند شد و بینندگان آن‌ها باید به تماشای مستند جنگ برفک‌ها بنشینند!

تنها کاری که کاربران باید انجام دهند خرید یک دریافت‌کننده سیگنال DTV با هزینه‌ای نزدیک به ۲۰ دلار است، که هزینه گزافی برای یک تغییر نسل و استفاده از امکانات DTV نخواهد بود.

شاید برای شما هم دلیل این گذار فناوری از آنالوگ به DTV جای سوال باشد، اما اگر کمی برای کیفیت، بیشتر از کمیت ارزش قایل شویم (هرچند در کمیت نیز کفه ترازو به سود DTV خواهد بود) خواهید دید که این دو فناوری قابل قیاس نیستند و زمان این گذار فرا رسیده است. مقایسه این دو فناوری مانند مقایسه یک اتومبیل جدید با کالسکه است! تفاوت اول در نحوه ارسال و دریافت سیگنال‌هاست که در فناوری جدید محدودیت‌ها کمتر و کیفیت بالاتر خواهد رفت. همچنین علاوه بر تصویر امکان انتقال اطلاعات متفاوت و بیشتری نیز فراهم می‌شود. دلیل دیگری که می‌توان مطرح کرد این است که امواج رادیویی که برای انتقال تصاویر آنالوگ استفاده می‌شوند را خالی و از آن‌ها برای موارد اضطراری و اورژانسی استفاده کنیم. دولت نیز می‌تواند فرکانس‌های مربوط به این سیگنال‌ها را با قیمتی چشمگیر از طریق مزایده در اختیار بخش خصوصی قرار دهد.

DTV چه تاثیر و فایده‌ای برای کاربران خواهد داشت؟

اگر در سرزمین ما نیز امکان استفاده از شبکه‌های کابلی، فیبر نوری یا شبکه‌های ماهواره‌ای آزاد و در دسترس بود این فناوری جدید چیز زیادی برای ارایه نداشت. نقطه هدف این فناوری شبکه‌های تلویزیونی آنالوگ با آنتن‌های قشنگ هوایی است!

برای این گذار تکنولوژیکال چه چیزهایی نیاز است؟

اگر روزی این فناوری به مرزهای سرزمین ما وارد شد، از الان به خاطر داشته باشید که گول فروشندگان تلویزیون را نخورید! زیرا برای استفاده از این فناوری نیازی به تعویض تلویزیون‌های قدیمی نیست و فقط باید یک مبدل سیگنال‌های DTV یا همان "DTV converter box" که در آن سوی آب‌ها قیمتی کمتر از ۲۰ دلار دارد را تهیه کنید. پس از آن باید سیم آنتن قدیمی خود را به آن وصل کنید و از تماشای شبکه‌های با کیفیت DTV لذت ببرید. باشد که مقبول افتد و از حد رویا فراتر رود!

DTV چیست؟

اکنون پس از مقدمه‌ای به نسبت طولانی به این مسئله می‌رسیم که DTV چیست!؟

فناوری DTV برای انتقال اطلاعات و به عنوان گیرنده شبکه‌های تلویزیونی استفاده می‌شود. به این معنی که از طریق این فناوری می‌توان میلیون‌ها "صفر و یک" را از طریق سیگنال‌های معمولی هوایی و با همان آنتن‌های معمولی دریافت کرد. برای تبدیل این صفر و یک‌ها به تصاویر قابل پخش باید از دستگاهی با نام ATSC tuner استفاده کرد. این دستگاه درون بسیاری از تلویزیون‌های جدید (که در چند ماه اخیر ساخته شده‌اند) به صورت پیش‌فرض قرار داده شده است. در صورتی که تلویزیون کاربر کمی قدیمی‌تر باشد می‌تواند از جعبه‌های خارجی این دستگاه‌ها استفاده کند و آن‌ها را در مسیر آنتن و تلویزیون قرار دهد تا بتواند تصاویر را دریافت کند.

DTV به نوعی تلویزیون نیز اطلاق می‌شود به طوری که اگر دستگاه تلویزیونی دارای ATSC tuner داخلی باشد یا امکان پخش تصاویر پروضوح را داشته باشد (HDTV)، ممکن است به آن DTV یا تلویزیون دیجیتال نیز گفته شود، اما نمی‌توان به آن به طور مطلق HDTV گفت.

بیشتر دستگاه‌های HDTV یک DTV نیز هستند اما عکس این قضیه درست نیست، یعنی ممکن است یک دستگاه DTV، یک دستگاه HDTV نباشد. به این معنی که می‌تواند سیگنال‌های DTV را دریافت و پخش کند اما قادر نیست آن‌ها را به شکل پروضوح (HDTV) پخش کند.

در پاسخ به این سوال که آیا DTV همان HDTV است باید گفت خیر! زیرا در تلویزیون‌های پروضوح (HDTV) باید وضوح عمودی پیکسل‌ها در سیگنال ورودی ۷۲۰dpi باشد اما در DTV می‌توان وضوح پایین‌تری نیز به کار برد و لزومی ندارد که از وضوح بالا استفاده کرد.

البته تصاویر DTV از لحاظ کیفیت در سطح بسیار بالاتری از شبکه‌های تلویزیونی آنالوگ قدیمی قرار دارند و حتی اگر کاربر در دستگاه‌های تلویزیون قدیمی‌تر نیز به تماشای تصاویر DTV بنشیند متوجه این تفاوت کیفیت خواهد شد.

در شماره‌های بعدی کمی بیشتر به این DTV دوست‌داشتنی می‌پردازیم. به امید روزی که کشور ما نیز نیم نگاهی به فناوری‌های جدید انداخته شود.